Gledanje slikic in instagramska terapija

Jana Lavtižar

Skrbi, če jih ne nevtraliziramo s čim bolj produktivnim, bodo oblikovale tudi našo prihodnost. Torej, čemu bomo …

Že kar dolgo je tega, ko se je v moja jutra kar sama od sebe vtihotapila nadvse krepčilna navada: gledanje slikic, ki so mi všeč. Nalašč nisem napisala »lepih«, ker je lepota čisto subjektivna stvar.

Med priljubljenimi imam zbirko instagramov, ki jih redno spremljam, včasih naklonjeno pokomentiram, in z nekaj popolnimi neznanci po vsem svetu se je čisto nenačrtno spletla tanka, a blagodejna vez, občutek iste valovne dolžine. Zbujam se zgodaj, ko je svet še mlad, upočasnjen, prazen in tih. V tisti praznini je obilo prostora in časa za moj prvi dnevni odmerek lepote in s tem, kot nas spominja antični filozof, tudi dobrote.

Kako všečna fotografija vpliva na človekovo počutje

Če govorimo o občutkih, nam pogled na nekaj lepega, v tem primeru na fotografijo, vzbuja duševno in telesno ugodje. Ob tem se nam seveda porajajo misli, pa če se jih zavedamo ali ne: »O, te barve! Tale sončni vzhod me spominja na … Mmm, kakšen čaroben gozd, jutri gremo na izlet, kako se veselim. Tale roža bi bila pa kot nalašč v moji stekleni vazi. Glej, kakšna samozavestna drža, hej, tudi jaz znam zravnati ramena …«

V svoji knjigi E2 (ja, energija na kvadrat) Pam Grout pravi:

»Misel je ustvarjalna. Misli, ki se vam podijo po glavi, zavestne in nezavedne, ustvarjajo tisto, kar vidite v svojem življenju. Vsaka misel ima določeno vibracijo. Kot bumerang se vrne k vam glede na predznak, jakost in globino čustev. Vaše misli se pokažejo v vašem življenju v sorazmerju s tem, kako stalne, intenzivne in močne so.«

Pomudimo se ob zadnjem stavku, ker je zelo, zelo, zelo pomemben za naše življenje – za vse življenje, ki je še pred nami, ker ga dobesedno izdelujemo s svojimi mislimi: Vaše misli se pokažejo v vašem življenju v sorazmerju s tem, kako stalne, intenzivne in močne so.

Če nas nenehno glodajo skrbi, se seveda primemo za glavo, ker … uganili ste, ker bodo te skrbi, če jih ne nevtraliziramo s čim bolj produktivnim, oblikovale tudi našo prihodnost. Pri hudih težavah je dolgoročno gledano dobro vsaj to, da se aktiviramo ter se naposled izkopljemo iz njih (po možnosti modrejši). Vendar nam v težkih časih – ki vedno pridejo – in tudi minejo – pridejo še posebej prav investicije iz preteklosti. Smo investirali v premlevanje o svetovnih in osebnih katastrofah ali v negovanje produktivnih, ustvarjalnih misli – po domače takih, ki nas spravijo v dobro voljo?

Preprosta instagramska terapija

»Instagramska terapija« je seveda samo ena od mnogih učinkovitih samoterapij. Prav vseeno je, kaj počnemo in ob kateri uri dneva, pomembno je, da se ob tem počutimo kar se da fino (ampak fino tudi potem, ko s to dejavnostjo prenehamo – vreča čipsa plus cela velika milka v pol ure verjetno ni ena izmed njih).

Ko pa nam to početje preide v navado, postajamo tudi vedno bolj uglašeni z njim, vedno bolj tenkočutni. Kdor zjutraj dela raztezne ali dihalne vaje, vse bolj »sliši« svoje telo in seveda tudi um. Kdor se pogovarja s svojimi rastlinami ali živalmi, se vedno bolj  rahločutno odziva nanje in sprejema vedno večje bogastvo od njihove lepote in ljubezni (kaj šele od ljubečega pogovora z bližnjim …).

Pri svojih dragih mi instagramih vidim, da je to dinamična zbirka, ki se nenehno spreminja, vijuga, oži in širi. V njej ostajajo in vanjo prihajajo samo tisti avtorji in sporočila, ob katerih se počutim maksimalno dobro; ki me navdajo z mislijo, da bi stopila v dan in naredila kaj imenitnega.

Ko pa smo dobro razpoloženi, smo zase in za druge čista petka.

O avtorici: Jana Lavtižar

Jana Lavtižar, spec. ZDT, zakonska in družinska terapevtka je samostojna partnerska in družinska terapevtka. Diplomirala je iz angleščine in primerjalne književnosti, specialistični študij zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani pa končala leta 2007.

S posamezniki, pari – tudi istospolnimi – in družinami dela po relacijskem družinskem terapevtskem modelu. Vodi delavnice, predava, kot moderatorka sodeluje na forumu Partnerska in družinska posvetovalnica in prevaja knjige, uporabne za delo na sebi.

Vse njeno delo zaznamuje terapevtska kvaliteta, zato ustvarja prostore:

  • sočutja in varnosti,
  • vzajemnosti in spoštljivosti,
  • učinkovitosti in ustvarjalnosti.

V zasebnem življenju preliva teorijo v prakso kot mama dveh odraslih otrok. Za dušo poje, igra, vrtnari … in uživa v družbi duhovitih ljudi.
Več o Jani Lavtižar …

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close