Dihanje kot ključ do uspeha

Zagotovo vam je že kdo rekel »Sprosti se, dihaj!«, ali pa »Predihaj in se nato odloči.«.

Konec koncev, ženska ob porodu praviloma predihava popadke in življenje izven maternice se začne z vdihom. Dihanje je ključ. Ključ do mirnosti, sproščenosti, boljšega zavedanja in lahko tudi začetek samozdravljenja.

Ali znate pravilno dihati?

Vprašanje se vam najbrž zdi na mestu, saj znamo vendar vsi dihati! Stopite pred ogledalo in opazujte svoje rame. Verjetno so dvignjene, saj večina od nas diha s prsnim košem, pri tem pa dvignemo rame, če želimo z zrakom napolniti pljuča. Na žalost nas je sodobno življenje pripeljalo do tega, da ne dihamo s trebušno prepono.

Vsi smo se rodili z zmožnostjo dihanja s trebušno prepono. Če boste opazovali dojenčka ali malega otroka, boste ugotovili, kako se pri dihanju njegov trebušček dviga in spušča. Sposobnost pravilnega dihanja se začne zmanjševati zaradi pretežno sedečega življenjskega sloga, povečanim vplivom stresa in tudi kroničnimi bolečinami. Ko človek za vdih začne uporabljati zgornji del telesa, znan tudi kot nepravilen vzorec dihanja, se ustvari začaran krog bolečine in disfunkcije. Slaba drža prispeva k nepravilnemu dihanju, nepravilno dihanje pa prispeva k slabi drži. Oba scenarija običajno vodita do kroničnih bolečin v hrbtu, ramenih in vratu, ki povečujejo stres in spremenijo držo ter ohranjajo ta krog.

Vam je že kdo rekel, ko ste jezni, napeti, vzhičeni, da desetkrat globoko vdihnete in izdihnete? Upamo, da ste to že kdaj storili in občutili razliko, kako bolj jasen je vaš um in kako bolj umirjene so vaše misli in s tem odločitve. Globoko dihanje namreč alkalizira telo, s tem pa ponovno vzpostavite ravnovesje.

O pravilnem dihanju in pomenu dihanja smo se pogovarjali z Blanko Gašperlin, višjo medicinsko sestro in svetovalko za kakovost odnosov v podjetju Sita in svetovalko za metodo Sita, Sandro Preradović, univ.dipl. soc.

SITA sistem ima že 40 letno tradicijo, ki se ukvarja z opolnomočenjem človeških potencialov v podjetjih in individualno na različnih področjih: krepitve spomina, preprečevanju stresa, odpravo psihosomatskih težav, prijetno učenje tujih jezikov in karierni razvoj zaposlenih. Tu ne gre samo za razumevanje  pedagoškega procesa, temveč za preverjeno kombinacijo prvin tehnologije, nevrologije, medicine in psihologije. Vsi strokovnjaki v sistemu SITA so certificirani izvajalci programov.  

Zakaj je dihanje tako pomembno?

Dihanje je edini mehanizem našega telesa, s katerim lahko zavestno vplivamo na avtonomni živčni sistem, ki zavira in spodbuja posamične organe k delovanju. Z zavestnim dihanjem najprej vplivamo na umirjen srčni ritem, ki pomaga umiriti tudi možganski ritem in tako vse ritme v telesu. To imenujemo stanje koherence. V tem stanju se naši možgani in telo regenerirajo. Pozitivne posledice tega so dober fokus, zbranost, umirjenost … Dihanje je najpomembnejša biološka dejavnost organizma in je odločilna za naše zdravje ter razpoloženje, saj vpliva tako na telesno, čustveno in mentalno stanje. 

Kadar je dihanje plitvo in površinsko, to onemogoča zadostno oskrbo s kisikom. Tako se posledice tesnobe, nemira, strahu, stiske, agresije odrazijo na vegetativnem živčevju.

Kaj poleg zdravega načina življenja vpliva, da človek ne zboli, da se počuti dobro?

Človek je kompleksno bitje in deluje po določenih principih. Ljudje imajo do zdravja, dobrega počutja različne poti. Gibanje, pravilna prehrana, dovolj spanja in še kaj, je premalo za naše ravnovesje in zdravje. Pogosto se znajdemo v situaciji, ko nam zavest povsem preplavijo čustva: strah jeza ,žalost, panika. Takrat ne razmišljamo razsodno in trezno. Ko smo v stresu, prevladajo limbični – čustveni možgani.

Iz izkušenj vemo, da posameznik, ki dnevno zavestno z dihanjem vadi srčno koherenco, si omogoča odlično zdravje. Na tem temelji metoda Sita in harmonizator dihanja. V tem trenutku še bolj zaradi vseh sprememb vemo, da ljudje skoraj »ne dihajo« in da telesu vlada »panika«. Del naših možganov razume to zadržano dihanje kot nevarnost, zato nam “pomaga” s še več adrenalina, ki nam izklaplja  kognitivne sposobnosti. V telesu zaradi kaosa (namesto koherenece) pride do oslabljenega imunskega sistema. Povečajo se psihosomatske težave, kot so, nespečnost, depresija, strahovi, motnje spomina itd. Človek torej vsak dan potrebuje »psihični tuš«. Da bi to naredili tudi učinkovito, je na voljo metoda SITA z merljivo tehnologijo sproščanja. 

Kaj je osnova za človekovo fiziološko ravnovesje?

Osnova je, da z zavestnim dihanjem (vdih in podaljšan izdih skozi nos, s trebušno prepono, ne z vršički pljuč) povežemo srce in možgane, med njima ustvarimo povezavo – harmonijo- KOHERENCO. Tako se bodo vsi naši notranji ritmi umirili, občutek strahu in tesnobe bo zamenjal mir, občutili bomo območje ugodja, povečal se bo fokus, zbranost na ta trenutek. Sposobni bomo mirnega odziva na stresne dogodke in nepričakovane situacije.

Ko to delamo dvakrat dnevno po 30 minut, smo maksimalno zaščiteni v odzivu našega živčnega sistema. Misli se bodo umirile, strah bo zamenjal fokus za racionalne rešitve. To je fiziološko ravnovesje.

harmonizator dihanja sita
Harmonizator dihanja

Ali s pravilnim dihanjem lahko blažimo stres?

Seveda. Ob nesproščenosti lahko vidimo, kako se srce v trenutku odzove na naše čustveno stanje.
Srčna koherenca neposredno vpliva na čustvene možgane prek zavestnega dihanja. Posledica tega so hitrejši, natančnejši odzivi in boljše delovanje v stresnih okoliščinah, tako na fizični, psihični in vedenjski ravni. Naučimo se nadzirati stres. 
V osebnem in poslovnem življenju smo sposobni integrirati nove zadolžitve, spremeniti neučinkovita vedenja v učinkovito delo, strah oz. negotovost se počasi umikata, nastane motivacija, ki dvigne energijo. Ves sistem metode SITA omogoča tudi, da se stresni hormoni iz telesa izločijo po fiziološki poti.

Se »pravilnega dihanja« lahko naučimo? Kaj nam pri tem lahko pomaga?  

To vprašanje nam večkrat zastavijo udeleženci. Vedno mi pričarajo nasmeh na ustih. Seveda, narava nam je dala to možnost. Vendar z raznimi tehnikami dihanja in meditacijami človek težko ve, ali je dihanje res zavestno in fiziološko. Največkrat se pri našem vodenju posameznik oddahne, ker ima končno nekaj merljivega za spremljanje zavestnega dihanja. Avtor metode Sita® je gospod Karl-Heinz Gelsen iz Nemčije. Leta 1984 je razvil in patentiral harmonizator dihanja (biofeedback masko-možganski spodbujevalnik), ki je poleg avtorskih vsebin ključni pripomoček za izvedbo metode.

Kaj pa je harmonizator dihanja, kako pomaga?  

SITA harmonizator dihanja zaznava globino vdiha in globino izdiha, izmenično se tako izmenjujeta svetloba in tema, cirkadialni ritem. Omogoča nam prehod iz aktivnega stanja možganskega valovanja v stanje budne sproščenosti – koherenco. Srčni utrip se tako umiri, nastane harmonična koherenca med srcem in možgani, poveča se nivo beta-endorfinov, ki sprožajo občutek miru, zadovoljstva, radosti in dobrega občutja, uravnovesi se količina melatonina, ki telo regenerira, obenem pa je nujno potreben za dobro zdravje in spanje.

Harmonizator je ključen za izvedbo metode SITA tudi pri učenju tujega jezika, ki poteka tako brez psiholoških ovir.

Z metodo SITA® superučenje pa se ne osvoji le nov jezik, ampak tudi uspešno izboljšajo spominske kapacitete ter zmanjšajo stresni hormoni v organizmu. »Več muh na mah.«

Po protokolu metode Sita®, bodo posamezniki v 40 urah skozi dialoge s profesorjem osvojili okrog 1.000 novih besed ter se jih naučili tudi uporabljati.

Pravilnega dihanja se lahko (spet) naučite. Če želite izvedeti več o SITA metodi, vabljeni, da obiščete spletno stran www.sita.si.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close