Dejstva o prehranjevanju in gibanju naših otrok …

anonimni uporabnik, 11. junij 2015
Ostalo

Slovenija je na 4. mestu po deležu predebelih otrok v starosti od 5 do 17 let , vsak tretji otrok ima prekomerno težo.

Slovenija je na 4. mestu po deležu predebelih otrok v starosti od 5 do 17 let , vsak tretji otrok ima prekomerno težo. V statistiki, ki zajema 40 držav, je Slovenija pristala le za Grčijo, Italijo in Novo Zelandijo ter pred ZDA, Veliko Britanijo in Mehiko, ki so znane kot države z velikim deležem prekomerno težkih ljudi (vir: Poročilo OECD 2014).

Priznana slovenska nutricionistka Mojca Cepuš izpostavlja, da so razlogi za velik delež in stalno povečevanje deleža otrok in mladostnikov s preveliko telesno težo v Sloveniji, kompleksni in različni. Najpomembnejši med njimi pa so …

  1. Preslaba prehrana

o   Le 43% slovenskih otrok redno jé zajtrk

  • S čimer smo zanesljivo na zadnjem mestu med 39 državami zajetimi v raziskavi. Redno uživanje zajtrka povezujejo z višjim vnosom pomembnih mikrohranil, boljšo splošno prehrano in manjšo porabo sladkih pijač ter nezdravih prigrizkov.

(Vir: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/163857/Social-determinants-of-health-and-well-being-among-young-people.pdf?ua=1 ; Str.: 107-110.)

o   Kar 37% slovenskih mladostnikov vsakodnevno pije sladke pijače

  • Redno pitje teh pijač je povezano z višjim vnosom kalorij, tveganjem za preveliko telesno težo ter debelostjo in z nastankom kroničnih bolezni, med drugim diabetesa tipa 2 in srčno-žilnih bolezni.

(Vir: http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/okroznice/OS/2014/
Energijske_pijace_mnenje_28_2_14.pdf in  http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/163857/Social-determinants-of-health-and-well-being-among-young-people.pdf?ua=1 ; str.: 115 – 118. )

o   Zelenjavo uživa vsak dan le okoli 25% mladostnikov, sadje pa vsakodnevno uživa le okoli 40% mladostnikov.

(Vira: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/163857/Social-determinants-of-health-and-well-being-among-young-people.pdf?ua=1 ; str.: 235, 111 – 114. in http://www.shemasolskegasadja.si/ )

  1. Pomanjkanje rekreacije

o   V povprečju se le 25% slovenskih fantov in le 15% slovenskih deklet starih 11, 13 in 15 let rekreira zmerno 60 min na dan, kar je mednarodno priporočilo.

o   v zadnjih 20 letih so se drastično poslabšali rezultati testiranj za Športno-vzgojni karton.

(Vira: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/163857/Social-determinants-of-health-and-well-being-among-young-people.pdf?ua=1 ; str: 129 – 132. in http://www.mladina.si/155232/ni-casa-za-igro/)

Strokovnjaki svetujejo

Plavanje je zabavno in koristno za razvoj otrok!

Dr. Tanja Kajtna, psihologinja, Fakulteta za šport:

»S plavanjem otroci pridobijo delovne navade, naučijo se potrpežljivosti, vztrajnosti, dobijo občutek za red in disciplino. Izkušnje z navezovanjem stikov jim ostanejo za vse življenje in mnogi prav v plavanju pridobijo najbolj tesne prijatelje, ki jih bodo spremljali tudi pozneje v življenju«

Mojca Cepuš, nutricionistka, Befit

Za izboljšanje trenutnega stanja pa so v prvi vrsti pomembni starši, ki imajo odgovornost, da ne le spodbujajo svoje otroke pri rekreaciji in pravilni prehrani, ampak so jim tudi sami dober zgled zdravega načina življenja. Poznate zdravo različico dunajskega zrezka s krompirjem? Nekatere otrokom in mladostnikom najbolj priljubljene jedi smo preoblekli z bolj zdravimi sestavinami in jih pripravili na bolj zdrav način.  Poskusite jih v termah Sava Hotels & Resorts, kjer smo skupaj s kuharskimi mojstri ustvarili otrokom prilagojene jed, ki so enostavne, okusne in zdrave! Lahko jih pripravite tudi sami za domačim štedilnikom. Recepte zanje najdete na www.nasvetzadobroseimet.si.

Damir Dugojnić, slovenski plavalni reprezentant na pripravah v Termah Ptuj:

»Mladim svetujem, da najdejo hobi, v katerem zares uživajo. Zame je to plavanje, ki mi je pomagalo najti ravnovesje med družbo in športom ter spodbudilo k več gibanju. Vsak od nas ima nek talent, vsak lahko najde aktivnost, v kateri uživa  in to je tisto, kaj je najbolj pomembno.«

Dejan Zavec, profesionalni boksar

»Igranje kavbojcev in indijancev je bila naša rekreacija v času otroštva. Druženje na prostem, daleč stran od računalnikov.«

igranje-otroci

V Sava Hotels & Resorts spodbujamo gibanje otrok in zdravo prehranjevanje

Tudi to poletje vas bomo v Termah 3000 – Moravskih Toplicah, Termah Banovci, Termah Ptuj, Termah Lendava, Zdravilišču Radenci in na Bledu razmigali, obudili lepe spomine in vam ustvarili še cel kup novih. S ciljem spodbujanja zdravega življenjskega sloga smo pripravili široko paleto spremljevalnega dogajanja in aktivnosti v naših hotelih in vodnih parkih, ki kličejo k adrenalinskim in zabavnim toboganskim spustom ter nepozabnim dogodivščinam v družbi otroških maskot. Vedno pa imamo vedno kak nasvet za dobro se imet v naši okolici. Ideje za družinske izlete najdete v zloženki in na www.nasvetzadobroseimet.si.

V sodelovanju s priznano slovensko nutricionistko Mojco Cepuš smo oblikovali prilagojene jedilne za otroke, ki so zdravi in okusni. Otroške kulinarične kotičke najdete v vseh naših hotelskih restavracijah, kjer vas bomo razvajali z lokalnimi specialitetami. Pri ustvarjanju jedi posebno pozornost posvečamo vključevanju sezonske lokalne hrane.

Pridružite se nam pri vihtenju zdrave kuhalnice!

Najmlajše bomo za zdravo prehranjevanje navduševali tudi na kuharskih otroških delavnicah. Pridružite se nam na počitniški animaciji!

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 14:20
112,980
26.04.2024 ob 17:17
Preberi več

Več novic

New Report

Close