fbpx

Čakalne dobe na Kliničnem oddelku za urologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so posledica več dejavnikov

Novice

Čakalne dobe na Kliničnem oddelku za urologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so posledica več dejavnikov: vsakoletnega porasta števila bolnikov, vztrajanja bolnikov pri operacijah v UKC Ljubljana …

Čakalne dobe na Kliničnem oddelku za urologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so posledica več dejavnikov: vsakoletnega porasta števila bolnikov, vztrajanja bolnikov pri operacijah v UKC Ljubljana, kljub temu, da bi jih lahko operirali na drugih uroloških oddelkih slovenskih bolnišnic, kjer imajo krajše čakalne dobe ter ZUJF-a in Zakona o izvajanju proračuna, ki nam preprečuje dodatno zaposlovanje zdravstvenih delavcev, s katerimi bi lahko omogočili povečan obseg dela na oddelku.

Na Kliničnem oddelku za urologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana se s problemom čakalnih dob na urologiji srečujejo že vrsto let. Problematika čakalnih dob je bila tudi predmet interne revizije leta 2012. V okviru danih kadrovskih in prostorskih možnosti (operacijske sobe, postelje različnih vrst nege) že več let zapored opravijo okoli 2.200 različnih posegov in v ambulantah pregledajo skoraj 20.000 bolnikov z različnimi urološkimi obolenji. Kljub dodatnim obremenitvam operacijskih dvoran, zaradi zaprtja petih ne-uroloških operacijskih sob, so v prvih štirih mesecih 2014 hospitalizirali 5 % več bolnikov, kot v enakem obdobju leta 2013 ter pregledali v ambulantah 11 % več bolnikov kot leta 2013. Delež nujnih posegov in pregledov pa vsako leto raste. Tako prelagajo manj nujne, vendar potrebne posege.

Da bi čim bolj skrajšali čakalne dobe so sprejeli dodatne ukrepe s katerimi bomo povečali število posegov. Med njimi sta tudi omejevanje nepotrebnih odsotnosti in skrajševanje ležalnih dob na oddelku.

Kot terciarna ustanova se srečujejo tudi s pritiskom bolnikov za posege, ki jih opravljajo samo v UKC Ljubljana. Srečujejo pa se tudi z dejstvom, da nemalo bolnikov, ki bi jih lahko operirali na drugih uroloških oddelkih slovenskih bolnišnic, vztraja pri operaciji v UKC Ljubljana, kjer imajo krajše čakalne dobe.

Hkrati ostajajo ujetnik ZUJF-a in Zakona o izvajanju proračuna, ki jim preprečuje dodatno zaposlovanje zdravstvenih delavcev, še posebej zdravstvenih tehnikov s katerimi bi lahko zapolnili nastalo praznino in omogočili povečan obseg dela na oddelku. Ravno nasprotno, zakon od njih zahteva dodatno zmanjševanje števila zaposlenih in stroškov dela, s čimer se dostopnost do zdravstvenih storitev zmanjšuje.

Vir: UKC Ljubljana


Sledite nam