Bolezen toge hrbtenice

anonimni uporabnik, 05. december 2012
Ostalo

Kaj so sponiloartritisi? Kako potekata diagnostika in zdravljenje?

Spondiloartritisi so skupina vnetnih revmatskih bolezni, ki prizadenejo hrbtenična vretenca in periferne sklepe. Mednje uvrščamo ankilozirajoči spondilitis, psoriatični spondiloartritis, artritis pri kronični vnetni črevesni bolezni, reaktiven artritis. Kot pravi prim. dr. Dušan Logar, dr. med., specialist revmatolog s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana, natančna incidenca te bolezni v Sloveniji ni poznana, a strokovnjaki predvidevajo, da je podobna, kot v srednji in severni Evropi. Prevalenca pa je po zadnjih ocenah v teh delih med 0,5 – 1,9 odstotna, kar pomeni, da so te bolezni enako pogoste kot revmatoidni artritis.

Pozorni moramo biti na bolečino

75D95092-7CAA-11E1-9093-4FAE65B94067

Na spondiloartritise je treba pomisliti, če zaznamo vnetno bolečino, ki se neopazno pojavi v hrbtu pred 45. letom in se zmanjša po gibalnih vajah, spremlja pa jo jutranja okorelost, kar traja vsaj tri
mesece. Tako bolečino ima po sogovornikovih besedah več kot 90 odstotkov bolnikov z ankilozirajočim spondilitisom in 50-80 odstotkov bolnikov z nediferencirano spondiloartropatijo.

Pogosto je vnetje kitnih pripenjališč (robovi medvretenčnih  ploščic, narastišče stopalne vezivne plošče in Ahilove kite na petnico), ki se pojavlja pri okoli 20 odstotkih bolnikov s spondiloartropatijo. Pogost (kar v 40 odstotkih) je entezitis (vnetje tistega dela sklepa, na katerem se mišične vezi pripenjajo na kost) pri reaktivnem artritisu. Sklepno vnetje pri teh boleznih prizadane običajno le nekaj sklepov predvsem spodnjih okončin, navadno z asimetrično razporeditvijo. Pogost je tudi artritis tako imenovanih DIF sklepov (končnih členkov prstov) ali pa daktilitis, pri katerem so vnete kite fleksorjev prstov rok ali stopal ob hkratnem vnetju središčnih in končnih členkov.

Kot pove dr. Logar, se spondiloartritis lahko razvije tudi pri bolnikih s kožno luskavico, kronično avtoimunsko črevesno vnetno boleznijo ali po okužbi urogenitalnega trakta ali črevesa z določenimi klicami, kot je na primer Chlamydia trachomatis ali Yersinia enterocolitica. Ne tako redko je očesno vnetje – uveitis, ki je nevaren, saj lahko povzroči trajno okvaro vida. Obisk zdravnika je potreben brez odlašanja, če bolečina traja več kot tri mesece in ima značilnost vnetne bolečine v hrbtu, sklepnem vnetju, ki traja več kot šest tednov ali vnetju očesa – uveitisu.

Nova klasifikacija spondiloartritisov

Spondilartritise razvrščajo po različnih kriterijih, stari in novi klasifikaciji in razvrstitvi. „Leta 1990 smo uporabljali klasifikacijske kriterije po Amorju, ki pa za postavitev diagnoze niso zahtevali nujno prisotnosti vnetne bolečine hrbtenice ali sklepnega vnetja. Ti kriteriji so posameznim začilnostim dali večjo težo. Tako je, denimo, z RTG posnetki dokazan sakroiliitis imel večjo težo, kot na primer podatek o prebolelem iritisu. Novejši ESSG kriteriji (European Spondyloarthropathy Study Group) so leta 1991 izpostavili, da je ob ostalih anamnestičnih, kliničnih in RTG značilnostih kot pogoj za diagnozo tudi vnetna bolečina v hrbtenici ali sklepno vnetje. Še novejša pa so tako imenovana merila ASAS (The assessment of SpondyloArthritis International Society), po katerih postavljamo diagnozo za aksialni spondiloartritis in periferni spondiloartritis.
Ta merila ne vključujejo več omejene pregibnosti hrbtenice. Tako moramo na diagnozo periferni spondiloartritis pomisliti tudi pri bolniku, ki ima denimo entezitis, daktilitis in v družinski anamnezi spondiloartritis, diagnoza aksialnega spondiloartritisa pa je možna denimo pri bolniku, ki ima vnetno bolečino v hrbtu, ki je mlajši od 45 let, je nosilec antigena HLA-B27 in pri katerem ugotovimo na primer entezitis in uveitis, tudi če z RTG ali magnetnoresonančno preiskavo ne moremo potrditi sakroiliitisa (vnetja medeničnih sklepov). Danes vemo, da ima med petimi osebami z vnetno bolečino v hrbtu ena oseba dokazljiv spondiloartritis,“ pojasnjuje sogovornik.

Bolezen ima pri moških težji potek

Zanimivo je, da pri moških ankilozirajoči spondilitis večinoma poteka v težji obliki. Okoli petina bolnikov ima tako težko obliko, da pri njih pride do tako hudega zakostenevanja med hrbteničnimivretenci, da je hrbtenica na RTG posnetku videti kot bambusova palica, gibljivost hrbetnice pa je skoraj nična, razlaga dr. Logar. V slabšem položaju so mlajši bolniki, saj je prognoza bolezni povezana s starostjo. Mlajši kot so bolniki ob postavitvi diagnoze, slabša je prognoza. Slabši potek bolezni je praviloma zaznaven tudi pri tistih bolnikih, pri katerih ugotavljamo visoke laboratorijske kazalnike vnetja (sedimentacijo eritrocitov, CRP), pri tistih, ki imajo ob vnetju hrbtenice tudi periferni artritis in tistih, ki se ne odzovejo na zdravljenje z nesteroidnimi antirevmatiki. Nekateri bolniki razvijejo strukturne spremembe osnega skeleta že po samo dveh letih trajanja bolezni in osnovni bolezni se lahko pridružijo tudi ponavljajoče se vnetje oči (uveitis), ki navadno prizadene le eno oko, spuščanje aortne srčne zaklopke, prizadetost pljuč, predvsem vršičkov, do katere pride zaradi omejene pregibnosti prsnega koša, ter pojav pljučne hipertenzije.

Prepoznavanje bolezni zelo pomembno

Za vsako bolezen je bolje, če se jo čim prej prepozna, saj je v tem primeru zdravljenje
praviloma učinkovitejše. Enako velja tudi za spondiloartritise. Bolezen, ki je prepoznana zgodaj in zgodaj zdravljenja z zdravili in fizikalno terapijo, razlaga dr. Logar, lahko prepreči nadaljne slabšanje zdravstvenega stanja bolezni, umiri vnetno bolečino ter artritis, obenem pa bistveno izboljša kakovost bolnikovega življenja, s tem pa tudi ohranja ali vsaj podaljšuje njegovo sposobnost za delo.
Če je potek bolezni blag in je vnetje omejeno predvsem na medenične sklepe ali če bolezen poteka brez sprememb, vidnih na RTG na teh sklepih in hrbtenici z vnetno bolečino v hrbtu in na primer obdobnimi zagoni sklepnega vnetja, kot na primer pri nediferenciranem spondiloartritisu,
se pogosto spontano umiri. Seveda to ne pomeni, da se sčasoma ne more razviti in preiti v eno od oblik spondiloartritisov, kot so ankilozirajoči spondilitis, luskavični spondiloartritis ali spondiloartritis pri kronični črevesni bolezni. To je bolj verjetno pri tistih bolnikih, ki imajo stalno vnetno bolečino v hrbtu, visoke laboratorijske kazalnike vnetja in so nosilci antigena HLA- B27.
Pri bolnikih, ki imajo opredeljeno obliko spondiloartritisa, pa je večinoma bolezen postopno napredujoča in na primer pri ankilozirajočem spondilitisu v več kot 20 odstotkih povzroči popolno zakostenitev hrbtenice s kostnim premoščanjem med robovi medvretenčnih ploščic in telesi vretenc, kar vodi do izrazito ovirane gibljivosti hrbtenice ali celo do njene popolne nepregibnosti ter močno ovirane pregibnosti prsnega koša. Ponavljajoči se uveitisi pa lahko povzročijo hudo oslabitev ali celo izgubo vida.

Prim. dr. Dušan Logar, dr. med., specialist revmatolog s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana

Vir: Viva.si

Za mnenja in vprašanja, obiščite forum Bolečine v križu.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,866
10.05.2024 ob 11:35
112,987
11.05.2024 ob 09:58
Preberi več

Več novic

New Report

Close