DVD-ji prišli do (malih) bolnikov

anonimni uporabnik, 06. marec 2007
Ostalo

V tednu boja proti raku  (od 5. do 9. marca 2007), se zaključuje akcija DVD za medvedka – akcija zbiranja risank in filmov za hemato – onkološki oddelek Pediatrične klinike in drugih otroških oddelkov po Sloveniji. Pobudo za…

V tednu boja proti raku  (od 5. do 9. marca 2007), se zaključuje akcija DVD za medvedka – akcija zbiranja risank in filmov za hemato – onkološki oddelek Pediatrične klinike in drugih otroških oddelkov po Sloveniji.

Pobudo za akcijo, ki se je začela 15.1.2007, je sprožila  Petra Tomc Šavora, moderatorka foruma „Otroci s posebnimi potrebami“ v sodelovanju z moderatorko Kristino Modic, ki deluje na področju onkologije in sicer na forumu „Kako živeti z rakom“ in „Limfom – rak limfatičnega sistema“.

Namen akcije je bil narediti nekaj za bolne otroke, ki dneve, včasih pa tudi tedne in mesece dolgo ležijo na hemato-onkološkem oddelku. Želeli smo jim krajšati bolnišnične dni in jim popestriti vsakdan. Po pogovoru z bolnišničnim osebjem smo se odločili, da zberemo DVD risanke in mladinske filme.


Na sliki: paketki DVD risank in filmov

Utrinki iz predaje DVD -jev:


Na sliki od leve proti desni: Petra Tomc Šavora, Martina Burger Lazar, Janez Jazbec in Andreja Verovšek

Petra Tomc Šavora, mamica šestletnega Jakoba, ki je obolel za limfomom je povedala: ” Vem, včasih nekateri mislijo, da televizija ni dobra za otroke. Vendar, ko je otrok bolan in po terapiji leži na oddelku in nič ne more, se lahko z eno risanko lahko lepo zamoti in pozabi na bolečino.”

Mag. Martina Burger Lazar je temu dodala: “Risanke in filmi, če so izbrani, lahko pomagajo otroku pri njegovemu zdravljenju.”

Doc. dr. Janez Jazbec, dr. med., predstojnik oddelka je povedal: “Morda je zdaj pravi trenutek, ko lahko opozorim na dejstvo, da otroci v Sloveniji, ki potrebujejo zdravljenje, v okviru rednega zavarovanja dobijo vso potrebno terapijo. Zgodb, ki smo jih vajeni iz verižnih pisem pri nas na srečo ni. Tisto, česar pa smo veseli, so takšne pobude, obiski znanih ljudi, rekreacijske dejavnosti, ustvarjanje, obiski klovnov na oddelkih in podobno. Nekaj, kar ni osnovno zdravljenje, je pa nujno potrebno za boljše počutje in kvaliteto bivanja na oddelku.”

V akciji je bilo zbranih 388 DVD- jev in 1500 Eur, znesek za katerega bodo kupljene še nove risanke, filmi in predvajalniki. Pediatrična klinika z današnjim dnem prejema 200 DVD-jev. V naslednjih dneh jih bodo prejeli tudi v Novem Mestu, Šempetru pri Novi Gorici, Brežicah, na Ptuju in v Valdoltri.

Ob tem je Andreja Verovšek, vodja programov pri Zavodu Med.Over.Net povedala: “Upamo, da bodo DVD-ji otrokom polepšali dneve na oddelku, zdravstvenemu osebju in vsem, ki skrbijo za male in tiste malo večje bolnike pa želimo, da bi jim pomagali pri spremljajočih dejavnostih in jim malo olajšali delo.”

Vseh želja, ki so jih izrekli udeleženci na “slovesni” predaji ni mogoče strniti v eno kratko novico. Še več je bilo želja, ki so jih zapisali in narisali tisti, ki so prispevali donirali DVD – je.
Nekaj je zbranih na spodnji fotografiji, nekaj več jih je v prilogi – pismu, ki sta ga ga. Martina in dr. Jazbec skupaj z risankami, žogami, pravljicami, pesmimi in tudi nekaj knjigami odnesla na oddelek.


Na sliki: pisma, slike sodelujočih v akciji (več v prilogi)

Andreja Verovšek
Zavod Med.Over.Net

več informacij: [email protected]
/* */
ali 01/520 50 50.
več o akciji in poteku: http://zavod.over.net/novica.php?nid=11439

Utrinki iz drugih medijev:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,403
14.03.2024 ob 18:20
296,659
18.03.2024 ob 19:10
112,964
19.03.2024 ob 11:06
Preberi več

Več novic

New Report

Close