Bralec zaskrbljen: Termin za cepljenje šele čez en mesec?  

N.M., 27. oktober 2023
Aktualno
Foto: Profimedia

“Ker sem kronični bolnik, se vsako leto cepim tako proti gripi kot covid-19,” pravi naš 70-letni bralec iz Ljubljane. A letos je naletel na presenečenje. Ko se je prijavil na sočasno cepljenje, je prejel termin: čez en mesec.

Preverili smo, kako to, da se na cepljenje čaka toliko časa. Je cepiva dovolj?

Sočasno (gripa-covid) se lahko osebe cepijo ZDL na enoti Metelkova in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. “Cepiva je dovolj, prosti termini pa se tudi sproti odpirajo,” so nam pojasnili z ZDL. Še isti dan so dodali nove termine, na katere se je prijavil tudi naš bralec.

“Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki, drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ-ja se je potrebno predhodno naročiti,” spomnijo na NIJZ.

Cepljenje proti gripi in covidu-19 je brezplačno za vse prebivalce, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s polisaharidnim cepivom pa je brezplačno za starejše osebe in kronične bolnike v skladu s priporočili, ki so dostopna tu.

Do sedaj en primer gripe

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je globalna aktivnost kroženja virusov gripe nizka, zato imate za cepljenje še dovolj časa. V oktobru smo v Sloveniji laboratorijsko potrdili le en primer influence tipa A in nobenega primera influence tipa B.

Pa drugod? Na severni polobli, tako v Evropi, Aziji in Severni Ameriki ponekod zaznavajo rahel porast gripi podobnih bolezni, a je kroženje gripe še pod pražno vrednostjo. Sporadično detektirajo oba podtipa influence A in influenco B, pravijo na NIJZ.

Družinska zdravnica Eva Vodnik, dr. med., je spomnila, da je cepljenje proti gripi priporočljivo zlasti za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke, nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo, pri katerih bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

“Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. Za zaščito je potreben en odmerek cepiva pred vsako sezono gripe. Otroci mlajši od 9 let, ki še nikoli prej niso bili cepljeni proti gripi, praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne.”

Delež pozitivnih narašča

Medtem ko smo pri nas zaznali le en primer gripe, se je glede na podatke NIJZ, povišal delež vzorcev pozitivnih na Covid-19. Za koga priporočajo cepljenje?

“Cepljenje proti covidu-19 se za jesen 2023 priporoča osebam, ki imajo večje tveganje za težji potek covida-19 (oskrbovancem domov za starejše občane/socialno varstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter osebam, starim 65 let ali več),” svetujejo na NIJZ. Cepite pa se lahko tudi ostali, ki želite, dodajajo. Več o cepljenju si lahko preberete tu.

Cepljenje proti covidu-19, gripi in pnevmokokoknim okužbam je najbolj učinkovit, varen in preprost način preprečevanja bolezni,

poudarjajo na NIJZ.
Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close