Bolečine med lopaticami – kaj jih povzroča?

Oglasno sporočilo , 03. april 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Medicofit

Bolečina med lopaticami je pogost simptom, s katerim se srečujejo ljudje vseh starosti in življenjskih okoliščin. Čeprav se morda zdi kot običajna težava, je potrebno razumeti, da lahko to nelagodje kaže na različne skrite vzroke, ki segajo od mišičnih preobremenitev do resnejših težav s hrbtenico.

Lopatici sta 2 trikotni kosti na zadnji strani ramen, ki tvorita ramenski sklep z nadlahtnico in akromioklavikularni sklep s ključnico.

Lopatice obdaja zapleten niz mišic, kit in vezi, poškodba katerega koli dela teh mišičnih in skeletnih sistemov pa lahko povzroči bolečine med lopaticami.

Kljub svoji razširjenosti so bolečine med lopaticami pogosto spregledane ali zamenjane za druge težave s hrbtenico. Razumevanje vzrokov in učinkovitih metod obravnave teh bolečin je ključnega pomena za zagotavljanje ustrezne oskrbe in izboljšanje kakovosti življenja posameznikov.

Ali ste vedeli, da se bolečine v zgornjem delu hrbta pojavljajo pri kar 50% žensk? Medtem, ko so tovrstni simptomi pogosto posledica mišične napetosti in poškodb, je ključno razlikovati med degenerativnimi, vnetnimi in travmatičnimi vzroki.

V tem članku predstavljamo različne vzroke bolečin med lopaticami, od preprostih mišičnih napetosti do resnejših stanj ter razkrivamo strategije za njihovo obvladovanje. Vas zanima, kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Foto: Medicofit

Kaj povzroča bolečine med lopaticami?

Slaba telesna drža

Slaba telesna drža je pogosto glavni krivec za nelagodje in bolečino, ki se pojavi med lopaticami. Različni vsakodnevni položaji, kot so dolgotrajno sedenje za mizo, uporaba stolov brez ustrezne podpore hrbtenici in nenehno sklanjanje nad računalnikom, lahko vodijo v to nelagodje.

Posledica teh nepravilnih položajev je značilna topa bolečina med lopaticami, ki se sčasoma pogosto še poslabša. Da bi zmanjšali to nelagodje in preprečili nadaljnje težave, je priporočljivo izvajati nežne vaje raztezanja mišic zgornjega dela hrbta.

Nasvet za olajšanje: Redno razgibavajte svojo hrbtenico! Gibanje pomaga zmanjšati togost v ramenskem predelu ter sprostiti napete mišice med lopaticami.

Pomembno je, da redno izvajate vaje za krepitev stabilizatorjev in mišic iztegovalk hrbtenice, da se ohranja prožnost mišic in preprečuje nastanek bolečin v tem območju!

Mišične poškodbe

Mišične poškodbe so pogost vzrok nastanka bolečine med lopaticami. Te poškodbe se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, vključno z akutnimi poškodbami, prekomernim naporom ali ponavljajočimi se gibi, ki vztrajno obremenjujejo to področje.

Akutne poškodbe mišic med lopaticami se običajno pojavijo zaradi nenadnega travmatičnega dogodka, kot je nenaden trzaj ali dvig težkega bremena. To lahko privede do natega mišice ali celo raztrganja mišičnih vlaken, kar povzroči bolečino in omeji gibljivost v tem območju.

Ponavljajoče se mišične poškodbe med lopaticami pa so pogosto posledica dolgotrajnih nepravilnih gibov ali neugodnih delovnih položajev, kot je dolgotrajno sedenje za računalnikom brez ustrezne ergonomske podpore. Takšni ponavljajoči se gibi lahko povzročijo mikro-poškodbe mišičnih vlaken in sčasoma privedejo do kronične bolečine med lopaticami.

Zdravljenje mišičnih poškodb med lopaticami običajno zahteva kombinacijo različnih terapevtskih pristopov, vključno z začetnim mirovanjem, specialno fizioterapijo in kinezioterapevtskimi vajami.

Sindrom miofascialne bolečine

Sindrom miofascialne bolečine je dolgotrajno bolečinsko stanje, ki povzroča nelagodje v specifičnih mišičnih skupinah, kjer se pojavijo prožilne točke – znane tudi kot vozli. V nasprotju z drugimi kroničnimi bolečinskimi stanji, kot je fibromialgija, se bolečina pri miofascialnem sindromu ne širi po celem telesu, ampak ostaja omejena na prizadete mišice.

Prožilna točka v mišici povzroča bolečino na tem območju, ki se pogosto pojavi prav v mišicah okoli hrbtenice, vratu in lopatic.

Ali ste vedeli, da je v 30% prizadeta mišica trapezius, ki se nahaja prav med lopaticama? Bolečina se lahko iz lopatic širi tudi v vrat ali ramo.

Pri zdravljenju sindroma miofascialne bolečine se pogosto uporablja trigger-point terapija, druge manualne tehnike ter krepitvene vaje. Poleg tega je zelo učinkovita tudi laserska terapija.

Klasična protibolečinska zdravila niso vedno učinkovita, saj je konstrikcijski vozel izredno slabo prekrvavljen, kar pomeni slabo dostavo protibolečinskih učinkovin v boleče območje.

Degenerativne spremembe hrbtenice

Naša hrbtenica je s staranjem podvržena k nastanku degenerativnih sprememb – čeprav je torakalni del hrbtenice zaradi manjše gibljivosti (kot vratni ali ledveni del) nekoliko bolj zaščiten, se lahko pojavijo tudi tukaj.

Pojavi se lahko degenerativna bolezen medvretenčnih diskov, pri kateri se te »blazinice«, ki blažijo gibanje vretenc v hrbtenici, postopoma poslabšajo. Lahko se stanjšajo, premaknejo in izbočijo navzven – to imenujemo hernija diska.

Pride lahko tudi do rupture diska in snov, ki izteče iz notranjosti, kemično vzdraži živce, kar povzroča bolečini. Hernija diska je lahko posledica poškodbe hrbtenice ali pa se razvije sčasoma.

Ali ste vedeli, da se lahko tudi v hrbtenici pojavi artritis? Najpogosteje gre za osteoartritis, ki nastane zaradi razgradnje hrustanca med vretenci. Ko hrustanec izgine, se kosti boleče drgnejo druga ob drugo. Artritis lahko prizadene kateri koli sklep, vključno s sklepi v vratu in torakalni hrbtenici.

Starost je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek osteoartritisa, čeprav se lahko razvije tudi zaradi ponavljajočih se gibov, poškodbe in prekomerne telesne teže.

Pri odpravljanju bolečin med lopaticami, ki so posledica degenerativnih sprememb v hrbtenici, vam priporočamo fizioterapijo za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti.

Pacienti, ki se ne odločijo za fizioterapevtsko zdravljenje imajo večje tveganje za nastanek trajnih gibalnih omejitev, ki zahtevajo operativni poseg na hrbtenici!

Foto: Medicofit

Ali lahko bolečine med lopaticami preprečimo?

Večino bolečin v zgornjem delu hrbta je mogoče preprečiti, zato je pomembno, da sprejmete nekaj enostavnih korakov, če želite preprečiti nadaljnje težave.

  • Naučite se (in redno prakticirajte) dobro telesno držo, ne glede na to ali sedite, stojite ali se premikate.
  • Redno telovadite – Izvajajte predvsem vadbo za moč!
  • Dosezite in ohranite zdravo telesno težo – ljudje z visoko telesno težo imajo večje tveganje za bolečine v hrbtu.
  • Prenehajte kaditi (če kadite) – kajenje namreč dokazano povečuje tveganje za nastanek degenerativnih sprememb v hrbtenici.
  • Pravilno dvigujte bremena – dviguje z nogami, z poravnano hrbtenico.
  • Jejte zdravo – dajte telesu hranila, ki jih potrebuje za dobro delovanje.

Za varovanje hrbtenice in preprečevanje je bolečine med lopaticami, je nujno redno ukrepanje. Ni dovolj zgolj občasno zavzeti pravilne drže ali se občasno ukvarjati s telesno vadbo in zdravo prehrano.

Ali ste vedeli, da je mogoče tudi preprečevanje bolečine v hrbtenici, ki jo povzroča osteoporoza? Z uživanjem hrane, bogate s kalcijem in drugimi ključnimi hranili ter redno vadbo za moč, lahko telesu (in kostem) zagotovimo potrebno podporo.

Za ohranjanje funkcionalnosti hrbtenice skozi vsa leta življenja je ključno upoštevati nasvete, navedene zgoraj, v kolikor so prisotne vztrajne bolečine, bo čas za obisk fizioterapevta.

Kako vam pri bolečini med lopaticami pomagamo v kliniki Medicofit?

V kliniki Medicofit smo razvili celovit pristop k obravnavi bolečine med lopaticami, ki združuje natančno diagnozo in prilagojeno terapijo, ki se osredotoča na potrebe posameznega pacienta.

Ob prvem obisku se izvede diagnostična terapija, ki predstavlja osnovni temelj celotnega poteka zdravljenja, Izvede se temeljita analiza bolnikove anamneze, pregled telesne drže, gibljivosti lopatic in mišične moči.

Ali ste vedeli, da se v večini primerov vzrok za bolečine skriva v mišični asimetriji? S pomočjo specializiranih preizkusov identificiramo glave vzroke za bolečino, kar je ključno za usmerjanje nadaljnjega zdravljenja.

V terapevtskem procesu  se osredotočamo na sprostitev napetih mišic in fascije v predelu med lopaticami, pri čemer uporabljamo različne tehnike, kot so miofascialno sproščanje, sklepna manipulacija in mehanska trakcija. Prav tako pacientom omogočimo prilagojene kinezioterapevtske vaje, ki pomagajo krepiti mišice v hrbtu, ramenih in vratu ter izboljšati telesno držo.

Foto: Medicofit

V zdravljenje vključujemo tudi najsodobnejšo instrumentalno terapijo, kjer uporabljamo tehnike, kot so TECAR Wintecare terapija, Summus LASER, diamagnetoterapija PERISO, udarne globinske valove in HITOP elektrostimulacija, kar dodatno pripomore k zmanjšanju bolečine in izboljšanju pacientove funkcionalnosti.

Pomemben del našega pristopa je tudi posturalna korekcija, kjer pacientom nudimo nasvete in vaje za izboljšanje drže med različnimi aktivnostmi. S tem preprečujemo nadaljnjo napetost in bolečino v območju med lopaticami.

V kliniki Medicofit prisegamo na individualiziran pristop, saj razumemo, da je vsak pacient edinstven in zahteva specifično obravnavo glede na svoje potrebe.

Z rednim sodelovanjem s fizioterapevtom in kineziologom ter doslednim izvajanjem terapevtskih vaj, lahko pacienti dosežejo zmanjšanje bolečine, izboljšanje funkcionalnosti ter preprečevanju nadaljnjih težav v predelu med lopaticami.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!

Viri in literatura

Claire Sissons, Deborah Weatherspoon MD. (2023). Upper back pain between shoulder blades: Is it serious?. Available from: https://www.medicalnewstoday.com/articles/upper-back-pain-between-shoulder-blades . [Accessed: 27/3/2024].

Seymour K. Forbes Health. (2023). What Causes Pain Between The Shoulders And How To Fix It. Available from: https://www.forbes.com/health/conditions/pain-between-the-shoulders-and-how-to-fix-it/ . [Accessed: 27/3/2024].

Panagiotopoulos, A. C., & Crowther, I. M. (2019). Scapular Dyskinesia, the forgotten culprit of shoulder pain and how to rehabilitate. SICOT-J5, 29. https://doi.org/10.1051/sicotj/2019029

Maicki, T., Bilski, J., Szczygieł, E., & Trąbka, R. (2017). PNF and manual therapy treatment results of patients with cervical spine osteoarthritis. Journal of back and musculoskeletal rehabilitation30(5), 1095–1101. https://doi.org/10.3233/BMR-169718

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,465
18.05.2024 ob 14:39
296,872
18.05.2024 ob 16:50
112,992
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close