Bi bili radi bolj srečni? Pojdite v trgovino in kupite …

I. K., 30. november 2023
Podarite srečoPrehrana
Foro: Profimedia

V iskanju sreče? Morda pa jo iščete na napačnem kraju in na napačen način. Začnite v kuhinji!

Ko pomislimo na stvari, ki nas osrečujejo, se na vsebino hladilnika ponavadi ne spomnimo, pa bi se morali … Obstaja namreč več študij, ki so potrdile povezavo med prehrano, razpoloženjem in duševnim zdravjem. Govorimo tudi o psihobiotični dieti. Več o njej TUKAJ.

Možgani za komunikacijo s telesom in izdajanje ukazov uporabljajo nevrotransmiterje. Ti so odgovorni tudi za naše razpoloženje. Eden od nevrotransmiterjev je serotonin, hormon sreče. Proizvodnjo le tega pa lahko spodbudimo z nekaterimi živili, kar bo imelo pozitivne učinke na naše počutje.

Foto: Profimedia

Živila, ki osrečujejo

Temna čokolada
V čokoladi so tri glavne sestavine, ki so povezane z občutkom sreče: triptofan, teobromin in feniletilalanin. Triptofan je aminokislina, ki jo možgani uporabljajo za proizvodnjo serotonina. Teobromin, grenak alkaloid kakavovca, je šibek stimulans, ki lahko izboljša vaše razpoloženje, feniletilalanin, prav tako aminokislina, pa telo uporablja za proizvodnjo dopamina, ki deluje kot antidepresiv.

Banane
Čeprav banane vsebujejo serotonin, ta ne pride do možganov, ki jo varuje krvno-možganska pregrada. Kljub temu banane vplivajo na razpoloženje. Za proizvodnjo serotonina telo potrebuje vitamin B6, ki ga je v bananah veliko. Srednje velika banana vsebuje kar 0.4 mg tega vitamina, kar predstavlja 25 odstotkov dnevno priporočenega odmerka.

Kokos
Kokos je bogat s srednjeverižnimi trigliceridi, ki lahko pomagajo dvigniti raven energije. Drugi razlog, zakaj kokos velja za hrano, ki osrečuje, je ta, da je študija na živalih leta 2017 pokazala, da omenjeni trigliceridi iz kokosovega mleka zmanjšajo tesnobo. Da bi razumeli to povezavo, pa je potrebnih še več raziskav, pravijo raziskovalci.

Kava
Če vam bo kdo rekel, da je kava nezdrava, mu povejte, da se moti. Rezultati sedemletne študije kažejo, da lahko pitje kave podaljša življenjsko dobo. Raziskovalci so ugotovili, da je bilo pri ljubiteljih kave manj smrtnih primerov raka in bolezni srca. Meta analiza iz leta 2016 pa je dokazala, da pitje kave znatno zmanjša tveganje za razvoj depresije. Neka manjša študija, v kateri so poskusne zajčke razdelili v dve skupini, eni so dali kavne napitke, drugi placebo, pa je dokazala, da celo brezkofeinska kava izboljšuje razpoloženje.

Avokado
Avokado je bogat s hranili, med drugim vsebuje holin, ki ga telo uporablja za uravnavanje živčnega sistema in razpoloženja. Študija iz leta 2020 je pri ženskah potrdila povezavo med zdravimi maščobami v avokadu in zmanjšano anksioznostjo. Avokado je tudi poln vitamina B, ki naj bi nižal raven stresa.

Jagode
Metaanaliza iz leta 2016 trdi, da uživanje sadja in zelenjave izboljšuje duševno zdravje. Zlasti jagode so bogate z antioksidanti, znani tudi kot flavonoidi, ki lahko zmanjšajo simptome depresije. Druga študija, v kateri so subjekti dobivali borovničev sok, je pokazala obetavne rezultate, saj naj bi uživanje borovnic upočasnilo kognitivni upad, povezan s staranjem.

Fermentirana hrana
Živila, ki gredo skozi proces fermentacije, kot so kislo zelje, kefir, kombuča in jogurt, vam pomagajo ohranjati zdravo črevesje in lahko tudi izboljšajo naše razpoloženje. Proces fermentacije namreč ustvarja probiotike, ki podpirajo zdrave bakterije v črevesju, kjer nastane do 90 % serotonina, ki ga proizvede telo.

Lakota osrečuje?

Nekatera živila torej izboljšujejo razpoloženje, a raziskave kažejo, da tudi odrekanje hrani vpliva na občutek sreče – in to ne na negativen način. Hormon, imenovan grelin, možganom sporoča, da je čas za obrok. Ko grelin nastaja, se počutite lačni. Ko zaužijete hrano, se proizvodnja grelina ustavi in vaši možgani prenehajo prejemati signale lakote. Če ne jemo in ne potešimo občutka lakote, se grelin še vedno proizvaja in se začne kopičiti v možganih, piše Science. Povečana raven grelina bo podaljšala občutek lakote, a hormon deluje tudi kot naravni antidepresiv. Študija univerze v Teksasu iz leta 2008 pravi, da so se pri glodavcih, ki so jim vbrizgali ta hormon, zmanjšali simptomi stresa in tesnobe. Pri tem je zanimivo, da je do istega pojava prišlo tudi v skupini živali, ki so jim za 40 odstotkov zmanjšali kalorijski vnos.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close