Ambasadorji in partnerji akcije Ustavi se! združujejo moči #ustavise

Kaj lahko storimo danes, da bi imeli bolj zdravo in brezskrbno življenje v poznejših letih, se pogosto prepozno vprašamo.

Akcija Ustavi se!, ki opozarja na posledice prehitrega tempa življenja in nas spodbuja, da se ustavimo, je v polnem teku in se še dodatno krepi. Ambasadorji in partnerji v akciji Ustavi se! se povezujejo in združujejo moči, da bi ustavili hiter tempo delovanja, omilili posledice stresa, ki ga ljudje doživljajo, in pripomogli k dvigu kakovosti življenja.

Reci »Stop!« hitremu tempu

Hiter tempo življenja pogosto prinese negativne posledice zdravju in psihičnemu počutju. O tem pričajo številni zaskrbljujoči statistični podatki in osebne zgodbe posameznikov, ki so se znašli v položaju, ko preprosto ne zmorejo več. Ljudje v naglici prepogosto pozabljajo na resnično pomembne vrednote, kot so zdravje, družina, prijateljstvo, dobri poslovni odnosi, prosti čas, drobne pozornosti, ki osrečujejo, in hrana, ki je pripravljena z ljubeznijo. Vse to prepogosto znajo ceniti šele takrat, ko to izgubijo.

S starostjo pride modrost

Starejši ljudje znajo bolj uživati v preprostih trenutkih. Zdi se, da jih vse več stvari osrečuje in da skrbi vsakdanjega življenja, s katerimi so si v preteklosti belili glavo, niso več tako pomembne. Bolj znajo ceniti zdravje, prijateljstvo, dobre odnose z bližnjimi in svoje konjičke. Veliko bolj odgovorno ravnajo tudi do svojega zdravja in telesa.
Nekateri v starejših letih najdejo več časa za druženje in gibanje v naravi, kar pozitivno vpliva na zdravje in počutje. Željni so znanja in priložnosti, kjer lahko izkusijo prednosti tega. V jeseni se pripravlja nekaj zanimivih dogodkov in delavnic.

Združujemo moči

Akcija Ustavi se! opozarja na to, da moramo že danes (po)skrbeti zase in svoje bližnje, da bomo lahko bolj zdravo in brezskrbno uživali prihodnost. Urban in Jasmina Praprotnik ter Prva osebna zavarovalnica, ki pomaga pri življenjskih odločitvah in uči odgovorno razmišljati ter pravočasno ukrepati, so za dober namen združili moči. V DEOS Centru starejših Trnovo 5. oktobra 2017 organizirajo brezplačen Aktiven dan, kjer bodo starejše osebe, ki še živijo doma, poleg strokovno vodene vadbe in prijetnega druženja ob kosilu na predavanju zakoncev Praprotnik spoznali načine, kako se gibati v starosti in na kaj paziti pri teku.

Socialnovarstveni program Aktiven dan poteka dvakrat tedensko v osmih DEOS centrih starejših po vsej Sloveniji. Predstavlja inovativno obliko dnevnih aktivnosti in je namenjen ohranjanju samostojnosti in izboljšanju kakovosti življenja starostnikov, ki bivajo v domačem okolju. Program prek fizične, miselne in socialne aktivacije posameznika obsega vsa ključna področja zdravega in aktivnega življenjskega sloga starejših, ki je ključen za brezskrbno starost v domačem okolju. V pred kratkim zaključeni raziskavi Fakultete za šport Univerze v Ljubljani na temo učinkov zdravega in aktivnega življenjskega sloga v starosti je bilo ugotovljeno, da so starostniki, vključeni v Aktiven dan, v treh mesecih z redno vadbo izjemno napredovali in dosegli, da številne vsakodnevne aktivnosti zdaj opravljajo veliko lažje.

Če vas program zanima oz. se vam zdi ustrezen za vaše starše, ne odlašajte s prijavo. Brezplačen Aktiven dan bo v prvi polovici oktobra organiziran v vseh DEOS centrih starejših (Ljubljana – Trnovo in Črnuče, Medvode, Topolšica, Gornji Grad, Cerknica, Horjul in Notranje Gorice). Za več informacij pokličite 08 200 24 18 ali pišite na [email protected]. Število udeležencev je omejeno.

Video

Urban in Jasmina o zdravilnih učinkih gibanja

Urban Praprotnik, tekaški trener, ambasador akcije Ustavi se! in strokovnjak za zdravilne učinke gibanja, skupaj z ženo Jasmino vodi skupine in uspešno nagovarja vse generacije, da naredijo korak do svojega zdravja in se začnejo gibati tako, da bo v korist telesa in boljšega psihičnega počutja. Na rednih tedenskih srečanjih, ki potekajo v Ljubljani (več o urnikih), podajata nasvete o teku vsem, ki se zavedajo pomena naložbe v zdravo prihodnost. S svojo ljubeznijo do teka navdihujeta mnoge, da ponovno najdejo stik s svojim telesom in naravnim gibanjem.

V krajšem intervjuju sta podala nekaj iztočnic glede gibanja.

Urban in Jasmina, sta ljubitelja teka, o tem ni dvoma. Priporočata ga skoraj vsem, seveda ob upoštevanju zmernosti.

Naše telo je sestavljanka kosti, hrustanca, mišic, tetiv, krvnega obtoka, živčevja, imunskega sistema, prebavnega sistema in še drugih sistemov. Od spočetja do približno 25. leta se ta sestavljanka sestavlja. Kako dobro se sestavi, je v veliki meri odvisno od življenjskega sloga, ki smo ga deležni vse to obdobje. Kljub še tako dobremu genskemu zapisu se lahko zaradi neskladne uporabe, torej ne najbolje izbranega življenjskega sloga, neskladno razvijemo. Naši temelji so s tem trhlo postavljeni. Seveda se pomen nadaljnje uporabe v odraslem obdobju samo nadaljuje. Če živimo bolj naravno, torej skladno z našimi predniki, ki so na primer v paleolitskem času vsak dan veliko hodili in nabirali rastline, z vztrajnostnim tekom lovili in jedli veliko rastlinske hrane, lahko sestavljanko bolje ohranjamo.

Kako pa je pri starejših? Kdaj po vašem mnenju telo preide v stanje, ko rečemo, da je človek starejši, kateri so znaki, kako jih prepoznamo?

Naše staranje je povezano z upadanjem mišične moči. Če smo gibalno primerno dejavni, se mišična moč do našega petdesetega leta malenkostno zmanjšuje. Po tem se naše mišice do sedemdesetega leta zmanjšujejo za približno odstotek na leto. Po sedemdesetem letu se hitrost upada mišične moči postopoma povečuje in znaša med 3 in 5 odstotkov na leto. Zakaj je to pomembno? Za samostojno življenje v poznejših zrelih letih ima predvsem moč naših nog zelo pomembno vlogo. Če izberemo sedeč življenjski slog, izberemo tudi hitrejšo izgubo naše samostojnosti. Z redno hojo in tudi tekom, če ga le zmoremo, ohranjamo svobodo gibanja. Ne pritožujmo se, če dvigalo ne dela ali je zasedeno. Stopnice delajo veliko bolje. Zato migajmo, kadarkoli imamo možnost, in tako ohranjajmo našo mišično moč.

Nekateri ljudje nikoli niso tekli, pa si želijo, da bi. Kako naj začnejo, kaj bi jim svetovali, predvsem če niso več rosno mladi?

Ja, nekateri si želijo teči in ne vedo, kako bi začeli. Veliko več je tistih, ki si teči niti ne upajo želeti, saj se teka bojijo. Z njim imajo slabe izkušnje. Ko so nekoč poskusili, so bili pri tem preveč zasopli, po teku pa jih je naslednji dan marsikaj bolelo. Četudi so se držali pravila, da so tekli le toliko, kot so čutili, da lahko, so imeli naslednji dan razbolelo telo.

Zavedati se moramo, da nas tek lahko res hitro preobremeni, če ga nismo vajeni. Na primer, velikost sile, ki se zgodi pri pristanku na tla, je kar dvakratnik do trikratnik naše telesne teže. Srce pa mora preko krvi dostaviti tudi dvakrat več kisika kot pri hoji ali kolesarjenju. No, tudi zaradi tega je tek skoraj nenadomestljiv. S tekom se torej veliko bolj krepimo.

Seveda je pri tem zelo pomembno, da se ne preobremenimo. Zato se je zlasti v prvih mesecih navajanja na tek bolje držati pravila, da tečemo manj, kot čutimo, da lahko. Pri tem je bolj prav, da dojemamo tek kot krepilno vadbo, in ne kot vztrajnostno. To pomeni, da tečemo takrat resnično kratke odseke, ki trajajo med 10 do 15 sekund. Svojim običajnim sprehodom dvakrat na teden dodajajmo ščepce teka. Postopoma se bo naše telo iz meseca v mesec vedno bolj privajalo na tek in lahko bomo tekli vse več.

Katerih je 5 pozitivnih učinkov teka, ki bi jih izpostavili?

Pri pozitivnih učinkih teka je zanimivo to, da je v splošni javnosti še vedno zelo veliko mitov o škodljivostih teka, ki so se zdaj pokazali v pozitivni luči, če se seveda lotevamo teka na človeku prijazen način.

Na primer, tek je koristen za našo hrbtenico, tek koristi hrustancu v kolenu in deluje varovalno na naš kolčni sklep, s tekom izboljšujemo naše možgane, deluje varovalno za naše srce in ožilje, in kot sem že omenil, zaradi večjih obremenitev toliko bolj krepilno deluje na mišice.

Seveda to velja, če znamo izbrati sebi primerno pogostost, dolžino in hitrost teka. Zelo pomembno je tudi, da tečemo z ozaveščeno tehniko teka. Tek deluje kot zdravilo in hrana hkrati. Pri vsakem zdravilu je pomembno, da ga jemljemo v primernih količinah. Zato vsakemu začetniku pa tudi tekaču, ki želi povečati dolžino teka, toplo priporočam, da se čim bolje pouči o teku, od tehnike teka in izbire obutve do načina načrtovanja treninga. V te namene izvajam triurne tekaške delavnice in tudi individualna svetovanja.

Več o teku in Urbanih tekačih >

Vabljeni, da delite vabilo starejšim, naj se nam pridružijo na Aktivnem dnevu v bližini svojega kraja! 

Več informacij na povezavi www.prva.net.

Ustavi se! je vseslovenska akcija, s katero želijo Zavod Med.Over.Net, partnerji in ambasadorji opozoriti na prehiter tempo življenja in doseči, da se Slovenci ustavimo za minuto, razmislimo o priložnostih za izboljšanje kakovosti svojega življenja in minuto tudi simbolno podarimo na spletni strani www.ustavi.se.
Akcija poteka do 29. septembra 2017.

Več novic

New Report

Close