Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina hallus valgus

hallus valgus

Pozdravljeni!

Imam velik problem z tako zvanimi “kostmi” na palcih obeh stopal.Že dolgo premišljujem o operativnem posegu.
Imam bojazen,da se mi vse skupaj ne ponovi,saj poznam primere.V tujini prakticirajo operacijo tako,da vstavijo
kovinsko”paličico”,ki jo kasneje tudi odstranijo.Prosim vaše mnenje in nasvet za mojo nadlogo.
Ker foruma za pediatrijo še ni,sem se poslužila družinske medicine.
Hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni Petja/Koper

Hallux valgus je stanje v sprednjem delu stopala, ki ga na zunaj najbolj opazimo kot “štrlečo kost”, kjer se palec (hallux) stika s stopalom in kot usmerjanje palca proti ostalim prstom (valgizacija – od tod valgus). Sprva nas to moti predvsem zaradi izgleda, kasneje zaradi težav pri izbiri obuvala in šele po mnogih letih predvsem zaradi sprememb na sklepih palca in kazalca ter otiščancev, ki nastanejo kot posledica spremenjenega anatomskega položaja. Vzrok za pojav hallux valgusa je praviloma zravnan sprednji stopalni lok. Normalno je med opornima točkama stopala, ki sta ob palcu in mezincu, kostni lok stopala dvignjen. Če je spuščen se pojavijo težave, kot je hallux valgus, otiščanci ipd.

Kaj storiti? Za stopala je zelo pomembna obutev, ki mora biti ustrezno velika, zračna, iz naravnih materialov, mehka, z anatomso oblikovanim podplatom, ki se ob pritisku vdaja pol do en centimeter in s tem blaži in razporeja pritiske, ki nastajajo pri hoji. Za preprečevanje, zadrževanje slabšanja in lajšanje bolečin je priporočljivo biti čim več tudi bos in hoditi po prstih, s čimer se krepijo mišice in vezi stopala. Sama si tudi lahko v prodajalni z ortopedskimi pripomočki poiščeš ortopedske vložke. Zlasti še, če si mlajša, je pred operativnim posegom primerno poizkusiti z “obližno” imobilizacijo palca v pravilnem položaju, kar zmanjša bolečine in vsaj delno popravi videz. Pogovori se z osebnim zdravnikom, ki ti bo vedel svetovati, kako naprej.

Kadar je stanje močno napredovalo ali zelo moti človeka, je na mestu operacija, s katero se spremenjen položaj večinoma popravi. Te posege opavljajo ortopedi in/ali kirurgi. Ker gre na poseg na kosteh in spremembo položaja, tudi pri nas vstavijo kovinsko “paličico”, ki ji rečejo žica. Natančneje ti bodo poseg, napoved bolezni razložili tam, kjer ti bodo poseg naredili.

Ker je ukrepanje povezano tako s stopnjo prizadetosti, kot tudi od starosti in tvojih želja, je prav, da se o tem pogovoriš s svojim zdravnikom.

Pozdravljeni!
Čeprav malce kasneje,se vam zahvaljujem za obširen odgovor v zvezi z mojim problemom.
Živim v Kopru,kjer imamo v bližini dobro in priznano ortopedsko bolnišnico,kjer mislim,da mi bodo znali pomagati.
Zaenkrat še enkrat hvala,pozdrav.
Sonja

New Report

Close