Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Zakaj otrok sesa palec?!

Zakaj otrok sesa palec?!

Mislim, da je bilo že nekaj povedanega na to temo… pa vendar moj sin je star tri mesece in je začel sedaj vztrajno sesati palec… Zakaj pride do tega? Je morda lačen, raziskuje… Kakšne so vaše izkušnje, kako dolgo to počnejo, naj mu skušam preprečiti… To počne, kljub temu da ima dudo….
Pa lep pozdrav, Anita

Imam 4 mesece staro hčerko, ki tudi vneto sesa palec. Malo sem raziskovala (brala in tudi sama opazovala) in prišla do ugotovitev, da otrok sesa zaradi enega od štirih razlogov:
1. je lačen;
2. ima sesalni refleks – potrebo po sesanju (ne da bi bil lačen);
3. ga srbi čeljust, ker se zobki pripravljajo da bodo ven pokukali – to se vidi, če ima svetlejšo čeljust zgoraj ali spodaj;
4. se dolgočasi (in potrebuje zabavo oz. jo/ga je potrebno s čim zaposliti).

Pri hčerkici je ponavadi vedno eden od teh razlogov.

Pozdrav,
Anita

Zanimivo, hvala!

Sama imam trimesečnega sinka in se to pojavlja zdaj kakšnih štirinajst dni… Obstaja kakšna dobra literatura, ki jo priporočaš nasploh…
Pozdrav,
Anita

Mogoče ne bi bilo slabo, če bi skušali otroku to preprečiti. Jaz sama pri tem nisem bila uspešna in imam dva otroka katera sesata palec.

Imam kar nekaj knjig, iz katerih kombiniram prebrano. Lahko pa ti jih naštejem:
– Dojenje in materinstvo iz srca, Ksenija Šoster Olmer, Založba Vale-Novak
– Kaj bi rad povedal moj otrok, Heidi >Keller in Arnold Lohaus, Založba Mladinska knjiga
– Naravno otroštvo (praktični vodnik za prvih sedem let življenja), John B. Thomson, Založba Didakta
– Praktični nasveti za starše, Vicki Lansky, Založba Mladinska knjiga
Otroška vitaminska biblija, Dr. Earl Mindell, Založba Mladinska knjiga

… berem pa tudi redno reviji Moj malček in Mama.

Upam, da sem kaj pomagal z naslovi.

Pozdrav,
Anita

Jaz sem bil tak otrok, ki je zelo dolgo sesal palec. To mi je dajalo občutek čistega užitka, zadovoljstva in varnosti. Pri meni se je to sprevrglo v pravi obred: sesal sem desni palec in se s kazalcem čehljal po obrvi, z levo roko pa sem držal čopek las (s palcem in kazalcem), ki sem ga čehljal s prstancem ali sredincem (bilo je več načinov – glede na razpoloženje). S palcem sem postal dobesedno zasvojen, saj me mama z nobeno stvarjo ni mogla odvaditi sesanja. V osnovni šoli sem med poukom hodil na stranišče, da bi lahko sesal palec, ki se mi je takrat zdel najokusnejša stvar na svetu. To je postala velika težava, saj mi je od stalne vlage začela koža na palcu pokati, pa tudi gornji zobje so se ob pritiskih prsta v ustih počasi začeli kriviti naprej. Ker ni pomagalo nič drugega, so mi morali roko dati za en mesec v gips. To je bil konec moje sesalne kariere, ki bi lahko kar trajala in trajala. Prst sem sesal skoraj enajst let.
Lep pozdrav, Klemen

Zelo lepo opisano:))))). Tudi jaz sem razmišljala o tem, da bi otroke peljala k zdravniku, da jima da roke v gips. Saj me drugače ne moti ampak ni dobro zaradi zob in zaradi samih palcev.

New Report

Close