Najdi forum

CEPLJENJE OTROK

Zadnje čase vse več prebiran o tem- cepiti otroka, da ali ne? Imam štiri punce in sem vse dala cepit. Zanima me, zakaj naj otrok nebi cepili, kdo so tisti, ki temu nasprotujejo in zakaj, ali so kakšne negativne posledice cepljenja?

Karmen

Draga Karmen !
Ali veste, kako pridobivajo cepiva in kaj vbrizgavajo v otroke ? Ali veste tudi , kako dolgo so otroci imuni na bolezen proti kateri so cepljeni ?Ali veste, da se otroci cepijo proti boleznim, ki jih ze nekaj deset let vec ni ?Ali veste, kaksne stranske ucinke imajo zdravila in tudi cepiva ? Ali veste, da se z vecanjem stevila obveznih cepiv veca procent avtoimunih bolezni, raka itd….
samo toliko za premislek….

Lp Mojca

In vesel bi bil, če nam vse to nekdo razloži.

Dragi vsi !
Poskusite na tej strani
http://www.kid-pina.si/~svod/

Cepljena sem proti kozam, ceprav ni bilo vec obvezno. Ker so sedaj “izginula” bolezen, sem mami za to odlocitev zelo hvalezna (celo kljub brazgotini!). Kot nedvomno “zanimiv primerek bolezni” koze namrec hranijo v ruskih laboratorjih… ce bodo se dolgo omejene samo nanje, pa ne vem. Morda bodo kdaj poskusile uiti ali pa jim bo kdo pomagal. So pac koze.

A ste z cepljenjem dozivljensko imuni ?
Lp Mojca

Ali imate svoje otroke? Ali ste jih sami dali cepit?

Karmen

Da , imam dva otroka in sem ju dala cepiti.Do sedaj.Dala ju ne bom nikoli vec.
Tudi vi mi odgovorite, ker me zanima, ce veste za trajanje imunosti po vakcinaciji
Lp Mojca

Ne vem ,za trajanje imunosti po vakcinaciji. Vem le to, da sem se lansko leto, ko je umrl otrok zaradi bakterije Haemophilus influenzae pošteno prestrašila in šla cepit otroke, kot ste jih, sem 1000% cepili tudi vi.

Karmen

Ne raumem ravno zakaj ste hvalezna mami? Ali ste kdaj prisli v stik s to boleznijo in je zaradi cepljenja niste dobili. Ker sicer me to spominja na: Ker se mi avto lahko pokvari, ga iz previdnosti ne bom uporabljala :o))

Draga Karmen !
Najprej poskusite prebrati nekaj informacij o cepljenju, saj imajo tako cepiva, kot zdravila dobre in slabe ucinke.Kot informacijo naj vam povem, da dozivljensko imunost dobi oseba le z prebelostjo bolezni, cepiva pa z leti popustijo.Kot zanimivost naj vam povem tudi, da z dolocenimi cepivi prelagamo OTROSKE bolezni na odrasla leta, kjer je potek bolezni mnogokrat zelo hud.Ce pa bi to bolezen preboleval otrok bi izgledala dosti bolj nedolzno.
Sicer pa je vsak svojega telesa gospodar

Mojca

Svoje telo uporabljam, hvala lepa. In ga bom uporabljala tudi ob izbruhu morebitnih koz. Zascita je namrec trajna.

Nekatera cepljenja je potrebno obnavljati. Npr. za tetanus vsakih 10 let priblizno!

http://www.sigov.si/ivz/

Preberite si “nalezljive bolezni in zascita pred njimi”.

Z vami se strinjam, pri dosti boleznih bi bilo bolje da jih otrok preboli, kot pa da je cepljen. In mislim ,da so mnoga ceplenja nesmiselna. Kot otrok sem preboolela rdecke, norice – kljub ceplenju – le zakaj so me sploh cepili??

Kolikor vem se proti noricam ne cepi in jih preboli večina otrok. Proti rdečkam pa sem bila jaz cepljena v 7. razredu osnovne šole. Ti si jih verjetno prebolela prej. Pri nas so v 7. razredu cepili vsa dekleta, tudi tista, ki naj bi že prebolela rdečke. To pa zato, ker je ta bolezen precej nalezljiva in če jo dobiš v nosečnosti lahko naredi veliko škode otroku. Manjša je torej škoda, če cepiš nekoga, ki je že imun na to bolezen, kot pa da nekoga ne bi cepili in bi imela ta oseba potem prizadetega otroka.

Kaj pa mislite, da se doseze z cepljenjem nekoga , ki je bolezen ze prebolel in je imun ?

Nič, če je bolezen res prebolel in je bolezen taka, da si po njej doživljenjsko imun. Vendar pa v nekaterih primerih cepijo preventivno: npr. deklice v 7. razredu proti rdačkam. Tudi če so jih že prebolele. Dejstvo je da obstajajo bolezni s podobnimi simptomi in se lahko zamenjajo z rdečkami. V tem primeru človek ni imun in to je lahko zelo nevarno med nosečnostjo.

Cepljenje proti npr. gripi se izvaja vsako leto, ker so virusi, ki povzročajo gripo vsako leto drugačni in imunost proti lanskemu ne zagotavlja imunosti proti letošnjemu.

Večinoma pa se cepijo majhni otroci, ki bolezni, proti katerim so cepljeni še niso preboleli (tetanus, davica, oslovski kašelj, tuberkuloza, hepatitis B,…).

Koliko nosecnic pa ste ze slisali, da je dobilo rdecke ?
Jaz moram priznati, da se nisem za nobeno.
Glede cepljenj otrok pa govorimo o nedozivljenski imunosti, ki jo z cepivi povzrocajo.Zato pa cloveka, ki je star 15 let in vec , ne cepijo vec in torej ni vec imun.Saj ce se prav spomnimo, je rekla Karmen, da je potrebno cepljenja obnavljati.Pa vsi vemo, da se to od 15. leta ali se prej, to ne godi vec oz. da se takrat vec ne cepi.Torej je po mojem clovek ponovno dovzeten za okuzbe z temi virusi in bakterijami.Ali pa se motim ?
Glede cepljenja proti gripi pa me zanima, kako lahko ugotovijo pravi sev gripe, ce pa le ta zelo hitro mutira.Pa se cepijo le proti nekaterim sevom, vseh pa je ogromno.

Res je da ne poznam nobene nosečnice, ki bi dobila rdečke. Vendar pa se mi zdi da je že samo en tak primer dovolj, da se cepljenje splača (po mojem je bolje cepiti vso populacijo, kot pa da se zaradi necepljenja rodi en sam prizadet otrok).

Imunost po cepljenju je odvisna od bolezni proti kateri cepimo. Ker nisem zdravnik ne vem kako dolga je pri kateri bolezni, vem pa da je za nekatere doživljenjska oziroma vsaj zelo dolga. Zato ni res, da mladi po 15 letu niso več imuni na vse bolezni proti katerim so bili cepljeni. Nekatera cepljenja tudi obnovijo približno pri teh letih, če se ugotovi, da imunosti ni več (tuberkuloza, kožni test).

Glede gripe pa takole: res je, da obstaja veliko sevov in zato vsako leto pripravijo novo cepivo (ne vem na podlagi katerih podatkov – verjetno glede na statistične podatke o sevih, ki se pojavljajo v tistem času najbolj pogosto). Zato se lahko zgodi, da cepljenje nima nobenega učinka, če izbruhne epidemija z virusom proti kateremu cepivo ne deluje.

Vse v redu in prav, da je en primer rdeck v nosecnosti razlog za cepljenje cele populacije.Kaj pa se zgodi, ce zaradi stranskih ucinkov ( kratkorocnih ) zboli ravno vas otrok ? Zato pa naj drzava da moznost vsakemu starsu, da se sam odloci, ali bo cepil svoje otroke.
Kaj pa je z daljnoseznimi posledicami cepljenj ?
Zakaj smo izrinili nekatere bolezni , kaj bomo pa sedaj, ko se pojavljajo nove oz. je toliko primerov raka in vse vec novih bolezni.Ali bodo cepili vso populacijo tudi proti tem boleznim?
Menim, da se bodo potem pojavile zopet kaksne nove bolezni, ki jih trenutno se sploh ne poznamo.
Sploh pa mi nenehno zivimo v sozitju z mikroorganizmi.Ce bi bili nasi imunski sistemi bolj trdni in jih ne bi obremenjevali preventivno in po nepotrebnem, potem imunski sistem hitro opravi z tujkom v telesu.Saj smo vsakodnevno izpostavljeni raznim virusom in bakterijam, pa zaradi le teh ne zbolimo.Oz. le redko.
Clovek izpred sto let bi v danasnjem casu umrl v mesecu ali manj, ker bi bil popolnoma neimun na danasnje bakterije, mi pa smo nanje ze odporni.
Glede tuberkuloze pa je zaskrbljujoce dejstvo, da imamo v Sloveniji vsak dan vec TBC bolnikov.Le zakaj, ce smo vsi cepljeni ?

New Report

Close