Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina krvni sladkor

krvni sladkor

Spostovani!

Ze 30 let imam sladkorno bolezen. Zdravim se s tabletami in dieto. Tezave z ocmi so se mi pojavile pre priblizno 10. leti.(pokanje zilic.operacija ciscenja strnjene krvi).
To smo nekako resili – zmanjsali ocesne krvavitve. Seveda pa samo s prehrano in rednimi kontrolami KS lahko preprecujem, da se mi ocesne krvavitve ne ponavljajo.
Imam pa vprasanje glede KS.
Zjutraj na tesce imam KS 4 – 5.5 mmol.(imam aparat za merjenje KS)
Enkrat nisem jedel od jutra pa do 13 ure nic, pa sem si zmeril sladkor. Groza: 13.6 mmol.
Kako? Zakaj?
Saj po vseh pravilih bi moral imeti KS nizek (tablete sem zjutaj vzel). Da bi bil kaj jnervozen ali slabe volje, kar vpliva na visok KS bi se razumel. Tako pa….
Se nekajkrat sem to ponovil (zjutaj KS 5.2mmol) opoldne pa je vedno nad 10 mmol.
Ko jem po vseh pravilih je KS na isti visini. Samo to se razumem, ne razumem pa pri neuzivanju hrane.

Kako bi lahko najbolje uravnal KS, da bi cez cel dan bil sladkor uravnovesen. Ne pa da mi skace od normalne vrednosti, pa tja do 13 mmol.
Lahko povem, da se drzim stroge diete. Nic mascob, kruha zelo malo-graham, veliko zelenjave in vlaknin-otrobi itd.
Ko sem to povedal mojemu diabetologu pravi da je to normalno. Je res???

Hvala za odgovor.

LP Boštjan

Vse kar vam lahko rečem je, da krvni sladkor ni urejen in da ne bo druge, kot da se odpravite k diabetologu in skupaj ugotovita dnevni profil gibanja sladkorja. Na prvi pogled je videti, kot da vam tablete ne pomagajo dosti, telo ne glede na to, da nič ne jeste, izloča sladkor iz depojev, zato je nekako logično, da do opoldneva naraste, vendar ni logično, da tableta “ne prime”. Žal mi je, toda tukaj je moje znanje prešibko, da bi vam lahko to razložila.

Pozdravljen Boštjan!

Glede na to, da imate sladkorno bolezen že dlje časa, verjetno veste že vse, kar se te bolezni tiče. Pri meni so bolezen odkrili pred mesecem dni in sem prebrala vso možno literaturo. Tudi pri meni je podobno. Na tešče imam sladkor od 5.1 do 6.2, tekom dopoldneva pa naraste tudi do 9, čeprav nič ne jem. To je baje normalno. Hrana pri tem dopoldanskem dvigu sladkorja nima prav velikega vpliva. Baje je to odvisno od človeka in njegovega metabolizma. Mene so poučili, da je merodajna meritev sladkorja 1 do 2 uri po obroku. Če vam ne naraste nad 11, potem ni panike. Tudi meni je bilo čudno, da sem imela pred hrano višje vrednosti kot po obrokih, pa je baje tudi to možno. Odvisno je od tega, kdaj in kaj vzpodbudi pankreas, da začne migat! 5 majhnih obrokov zdrave hrane čez dan in veliko gibanja pomaga (preverjeno). Da ne bo pomote, jaz sem čisti laik in prodajam naprej, kar sem prebrala oz.mi je povedala diabetologinja.
Veliko uspeha in čim manj nervoze!
AlBa

ali je normalno če imam po jedi npr.zvečer KS povišan na 11,7 in nisem diabetik

Niste napisali koliko časa po jedi. Takoj in kratek čas po jedi je to normalno.

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close