Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bolecina v kolkih

bolecina v kolkih

Kakih 5 mesecev sem se ukvarjal aktivno s tekom (tudi do 40-50 km tedensko). Pred 2 meseci me je po teku zacutil bolecino v predelu desnega kolka, ki se je naslednja dva dneva selila v koleno, nato zopet v kolk in nato v golen. Po parih dnevih se je situacija umirila, cutil sem le neprestano topo bolecino v predelu kolka (kot bi mi nekdo narahlo pritiskal z dlanjo). Obiskal sem zdravnika, ki mi je pripisal fizioterapijo (laser tuš- 10 ponovitev). Po koncani fizioterapiji zadeva ni bila nic boljša, ob ogrevanju (krozenju leve noge- vaja nogometasev), mi je začelo pokati še v levem kolku. Ves ta čas sem se držal stran od teka, redno sem hodil na fitness in kolesaril in občasno plaval. Ob kontroli po fizoterapiji sem bil napoten na rentgen (slikanje kolkov). Izvid je bil povdarjena subacetabularna skleroza obojestransko. Desno bolj kot levo. Za kaksno poskodbo gre. Zdi se mi da me ob zadnjih dnevih kolki tudi malo bolijo. Ali se lahko še ukvarjam s tekom oz hojo v hribe. Ali lahko obiskujem fitness. Kako naj saniram poskodbo in kako dolgo lahko to vse skupaj traja.
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Kljub izčrpnemu opisu težav niste napisali, koliko ste stari. Subacetabularna skleroza (prevod v slovenščino bi se glasil: sklerotične spremembe pod glavico kolka) pomeni verjetno degenerativno spremembo, ki jo lahko povzroča staranje samo, poškodbe pa tudi mikro poškodbe kolkov. Ne glede na popularnost, mislim, da tek za starejše od 30 ni preveč zdrav za sklepe, ker jih hudo obremenjuje. Gibalne sposobnosti kolkov je treba vsekakor ohranjati, vendar z razbremenilnimi vajami kot so plavanje in kolesarjenje, teku bi se jaz na vašem mestu odpovedala. Posvetujete se lahko še s kakšnim športnim zdravnikom, ki ima s tovrstnimi težavami veliko izkušenj, če ste pa rosno mladi je potrebno raziskati vzrok nastalih težav…

Spoštovana ga. Rejec,

Hvala za vaš odogovor. Star sem 27 let. Tek mi odsvetujete, kakšna pa naj bo intenzivnost kolesarjanja in plavanja. Ali lahko plavam 2x tedensko in kolesarim 2x tedensko po kako uro (20-25 km). Ali je ta intenzivnost prevelika. Kako pa je s planinarjenjem. Sem namreč velik ljubitelj hribov, in bom res težko brez tega. Ali bom to poškodbo z razbremenilnimi vajami, fizioterapijo, gretjem saniral. Zanima me tudi v kakšnem času. Kakšne posledice ima ta poškodba za stara leta.
Hvala za odogovor.
Miha

Ker ste tako mladi in torej ne gre za starostne spremembe, bi vam svetovala temeljit posvet z ordtopedom, ki dela s športniki. Mislim, da toliko kolesarjenja in plavanja, kot ste ga omenili, ni preveč. Planinarjenje pa bi vam, vsaj dokler bolečina vztrajajo, ne bi svetovala, pohodništvo v smislu sprehajanja po naravi že, ne pa večjih strmin, predvsem zaradi sestopanja.

Spostovana ga. Rejec,

Za pregled pri ortopedu sem se prijavil, vendar je kar dolga cakalna vrsta. Mi lahko se poveste ali naj se s plavanjem in kolesarjenjem ukvarjam, ali je bolje, da te sportne aktivnosti opustim. Zaradi te bolecine sem zelo zivcen. Kako hitro se lahko ta poskoda sanira.
Hvala za odgovor.
Miha

Svetujem vam, da vse fizične aktivnosti ne opustite, da se ohrani gibalna sposobnost, razen če so bolečine ob tem neznosne. Če niste zelo na kratko z denarjem se morda obrnite na enega od diagnostičnih centrov, kjer delajo ortopedi v samoplačniških ambulantah. (npr. DGC Murgle) in kjer boste takoj na vrsti vsaj za posvet. Če bo potrebna podrobnejša diagnostika, jo boste itak morali opraviti v KC.

Stara sem 57 let in imam bolečine v kolkih.Po daljšem sedenju hodim kot raca-zibanje v kolkih- po daljši hoji pa je boljše.Tudi ponoči težko ležim na levi strani,boli me desna stran.Najlaže ležim na hrbtu,vendar dolgo tudi ne morem,ker imam ukrivljeno hrbtenico navznoter.RTG ni pokazal prepričljivih vidnih patoloških sprememb.
RTG kolčnih sklepov:sklepni špranji sta simetrični,ohranjeni,poudarjena je subacetabularna skleroza obojestransko.
Pri rekreaciji se ukvarjam s sprehodom,doma imam orbitrek.

Hvala za odgovor!

Lp

Stara sem 57 let in imam bolečine v kolkih.Po daljšem sedenju hodim kot raca-zibanje v kolkih- po daljši hoji pa je boljše.Tudi ponoči težko ležim na levi strani,boli me desna stran.Najlaže ležim na hrbtu,vendar dolgo tudi ne morem,ker imam ukrivljeno hrbtenico navznoter.RTG ni pokazal prepričljivih vidnih patoloških sprememb.
RTG kolčnih sklepov:sklepni špranji sta simetrični,ohranjeni,poudarjena je subacetabularna skleroza obojestransko.
Pri rekreaciji se ukvarjam s sprehodom,doma imam orbitrek.

Hvala za odgovor!

Lp Stanislava

Kaj pa je vprašanje?

Lep pozdrav, Katarina

Zanima me,ali so lahko bolečine v stegnih posledica okvare kolkov.Namreč pri hoji me bolijo stegna,včasih tudi meča.Pri hoji si pomagam s palica,da ne čutim prevelikih bplečin.

S kakšno telovadbo se naj ukvarjam,da bi si olajšala težave?
Ali je tekalna steza primerna?

Lp

Stanislava

Bolečina v stegnih je lahko zaradi kolkov, čeprav pri vas na RTG ni videti jasnega vzroka (npr. obrabe ali artroze). Tekaška steza ni najboljša vaja, ker so med tekom obremenjeni omenjeni sklepi. Najboljše je kolesarjenje po ravnem, plavanje, hoja (ne preveč naporno tudi v hrib) – skratka take vaje, ki krepijo mišice in razgibajo sklepe (ki dobivajo “hrano” le med aktivnostjo!) ter jih istočasno ne obremenijo preveč.

Lep pozdrav, Katarina

Pozdravljeni.
Stara sem 25 in imam neznosne bolečine v levem kolku; težko sedim in večkrat pri sedenju čutim mravljince do kolen. Zdravnica me je poslala na RTG slikanje hrbtenice (vse v mejah normalnega) in kolkov – pri kolkih piše “nakazano zožena sklepna špranja obeh kolčnih sklepov na tipičnem mestu z blago subacetabularno sklerozo (začetne degenerativne spremembe)”. Aktivno sem se s košarko ukvarjala 10 let, zdaj pa le še hoja v hribe in pasivna hoja. Ko sem z RTG izvidi prišla do zdravnice mi je dala le vaje za kolke in mi predpisala 10x vodeno razgibavanje v zdr.domu. Levi kolk me boli tudi na dotik in je zdravnica sprva menila, da gre za bursitis – ali je to vidno pri slikanju RTG?
Zanima me, ali ima smisel iti še na pregled samoplačniško k ortopedu ali ta diagnoza v mojih letih res ni nič takega?
Za odgovor se Vam iskreno zahvaljujem.
LP, j

Svetovala bi vam pregled pri ortopedu, ki se ukvarja s sportniki, lahko tudi pri fiziatru. Predpisane vaje vam bodo vsekakor pomagale omiliti tezave, odpravile pa jijh ne bodo, vsaj ne za stalno.

Lep pozdrav, Katarina

Stara sem 21 let in imam že nekaj časa bolečine v levi roki, kar mi onemogoča vsakdanje delo. Od ramen do komolca in v zapestju. Opazila sem, da je bolečina hujše, kadar se bliža slabo vreme. Zdravnica me je napotila na slikanje, vendar so izvidi pokazali, da je vse vredu. Bila sem tudi na preiskavah za RA, ker ga imamo v družini, ampak za to ni nobenih znakov. Od kod potem izvira bolečina, če je vse vredu?

Imela sem tudi RTG medenice s kolki, kjer se bolečine pojavijo ponoči ali pa tudi ob slabem vremenu. Diagnoza: Sklepna špranja obojestransko je začetno zožena v superiornem delu. Nakazana je skleroza v strehah obeh acetabulomov. Kaj to pomeni?

Razlaga izvida: zacetne spremembe v sklepu v smislu zacetne artroze.
Glede na starost in tezace bi vam svetovala pregled pri revmatologu (kljub negativnem izvidu za RA).

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close