Najdi forum

dojenje

Dober dan. Sem noseča, kmalu bom rodila in nameravam otroka dojiti. Bila sem tudi v materinski šoli, vendar z njo nisem bila posebej zadovojna. Zanima me, če si moram po dojenju iztisniti ostanek mleka. V šoli so rekli da, in da prenehamo ko mleko začne teči le po kapljicah, vendar ne vem kdahj začnemo s tem iztiskanjem .Že na začetku, po nekj tednih ?

Spoštovani!

Če bo dojenje potekalo običajno, bo čisto na začetku (prvi dan) mleka ravno zadosti ali celo premalo za novorojenčka, ta pa bo s sesanjem vzpodbudil nastanek večje količine mleka. V nekaj tednih se situacija praviloma regulira tako, da ima mama ravno toliko mleka, kot ga dojenček popije. Iztiskanje mleka je nujno, če otroček iz kateregakoli razloga en dan ne sme ali ne more piti, polna dojka pa ustavi spodbujevanje za novo laktacijo, lahko pa se tudi vname (mastitis) zaradi retence (zastoja) mleka. Če bo torej novorojenček po porodu preveč utrujen, da bi pil, se obrnite na babico v porodnišnici, ki vam bo praktično pokazala kako se dojka iztisne in koliko časa je to potrebno početi, v porodnišnici imajo tudi pripravo za iztbrizgavanje mleka, ne bojte se, stvar je preprostejša kot si predstavljate!
Pa srečno!

Torej sicer, ko se npr. nekaj mesčni otrok nahrani, v dojki pa mleko še ostane, tega ni potrebno iztisniti ali je le bolje da se?

Ko boste nekaj mesecev dojili iztiskanje, razen izjemoma, če ste vi ali otrok odsotni in se dojka napolni, ne bo potrebno.

Torej mi odsvetujete da bi kar takoj kupila že tisto črpalko in te pripomočke ?

Svetujem vam, da počakate. Te stvari lahko nabavite tudi kasneje, če jih boste potrebovali.

Če potrebujete kakršnokoli pomoč ali nasvet v zvezi z dojenjem, lahko brezplačno pokličete slovenske svetovalke La Leche League
International (Mednarodne zveze za dojenje), ki vam bodo vedele svetovati: Jana, tel.01/5101000, Urška, tel.01/5184119, Mateja 01/5124574, Irena 04/5108001, Tanja, tel.05/6273484, Nataša 031/579238 in Špela 02/2519238.

V Ljubljani, Kopru, Mariboru in Škofji Loki so organizirana tudi mesečna redna srečanja za doječe mamice in otroke.

Lep pozdrav, Karmen.

New Report

Close