Najdi forum

IŠIAS

Spoštovani,

Oče ima že 5 mesecev išias. Star je 56 let. Bolečina seva po desni nogi navzol od pasu do gležnja. Bolečina se seli. Ko gre k zdravniku mu predpiše Apaurin, Sirdalud in Ibuprofen. Ne more ne ležati, ne stati, najtežje pa sedi. Najbolje se počuti ko hodi po mehkem terenu. Gre vsak dan na sprehod. Kaj priporočate. Da bi moral več počivati (čeprav s težavo) ali da je pravilno da vsak dan naredi kakšen sprehod.

Hvala za odgovor.
Tine

Spoštovani!

Če so bolečine hude kljub terapiji, bi vsekakor svetovala, da to oče “reklamira” pri svojem osebnem zdravniku, ki bo morda predpisal kombinacijo v injekcijah: analgetik oz. antirevmatik in dekdametazon ter vitamin OHB12 (v eni injekciji 1x na dan) dokler močne bolečine ne popustijo, oziroma opravil vso potrebno diagnostiko s slikanjem hrbtenice in če je tam kaj narobe, obisk pri ortopedu. Gibanje koristi, če ne povzroča dodatnih bolečin, vsekakor pa ne bi škodila fizioterapija, na katero ga prav tako lahko napoti osebni zdravnik, kjer bodo poskušali razbremeniti del hrbtenice (raztezanje), ki pritiska na živec. Večjih telesnih obremenitev jaz ne bi priporočala, dokler se bolečina vsaj malo ne umiri, nikakor pa zadeve ne bi zanemarila.

Spoštovana gospa Rejec,

Hvala za odgovor, vendar je dal fizioterapijo že čez in mu menda ne pripada več kot ena na leto. Kaj naj pa stori v tem primeru? Ali mislite da bi mu kakšna masaža pri izkušenem maserju pomagala? Ali mu priporočate obisk pri kakšnem ruskem strokovnjaku?

Lep pozdrav,

Na kiropraktike in maserje se ne spoznam prav dobro, vem pa, da fizioterapijo za samoplačnike lahko opravi tudi v VIDA centru na Viču, verjetno bo to učinkovitejše in cenejše. Če očetu masaža prija in se potem bolje počuti, naj le gre tja, vendar nič niste napisali o tem, ali je opravil vso diagnostiko in je vzrok bolečin znan.

Zopet imam eno vprašanje v zvezi z očetovo boleznijo. Čaka še na EMG spodnjih udov. Na dosedanjih izvidih pa piše da naj bi bil vkleščen živec med L4 in L5. Bil je v toplicah in sicer pod “slapovi”, ki te fino masirajo po hrbtu in med “mehurčki”, sedaj pa pravi da ga bolijo kolena oz. da ima občutek kot da izgublja moč v kolenih (da ima šibka kolena). Maser v toplicah mu je rekel da je to lahko tudi od tablet natančneje od ipubrofena. Ali je ta sprememba v kolenih res lahko od ipubrofena (ali od sirdaluda oz. apaurina), ali je tu lahko še kaj drugega oz. kakšna druga bolezen?

Lep dan želim

Spoštovani!

“Slabost” v nogah je lahko posledica vkleščenosti živca oz. motnje tako imenovane notranje senzibilitete, s katero si pomagamo, da vemo v kakšnem položaju imamo ude. Bolj verjetno težava prihaja iz hrbtenice kot od terapije Brufen je antirevmatik in analgetik, ki dela težave z želodcem, v smislu gastritisa, Apaurin pa deluje pomirjevalno, lahko malo uspavalno, pri večjih dozah povzroča omotičnost. Na EMG bodo točno ugotovili posredno (preko potenciala na mišicah) prevodnost živčevja, če bo preiskava negativna, je vzroke treba iskati drugje.

New Report

Close