Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina oblačenje novorojenčka

oblačenje novorojenčka

1. Veliko je slišati koliko moramo oblačiti novorojenčka. Sama bom rodila v juliju, ko je že kar vroče. Vem, da novorojenček nima sposobnosti tako regulirati temperaturo kot npr. dva meseca star dojenček,zato me zanima kako naj ga oblačim, saj ga nočem pregreti. Morda ena majčka , bombažna ( z dolgimi rokavi, ali celo s kratkimi), bombažen pajacek ali bombažne žabice , tanke nogavičke in tanka bombažna kapica. Bi bilo to preveč ali premalo za sprehod zunaj v juliju? Kasneje vem, da ima lahko kratke rokave, …vendar novorojenček je le novorojenček. Obiskovala sem tudi materinsko šolo, vendar so o tem zelo skopo govorili. kako naj torej primerno oblečem mojega novorojenčka, da ne bom jaz v kratkih rokavih, njega pa zavijala kot ne vem kaj. Svetujte.

2. Zanima me po kolikšnem času ( seveda npr. ob normalnem porodu,..) ga lahko peljem ven in če je za to kakšna omejitev, kot npr. pozimi rojenega vozimo ven po nekaj tednih in postopoma po deset minut. Kaj pa v juliju, ko je že tako vroče, ga lahko peljem že v drugem tednu , za koliko časa, itd.

3. Imam še eno težavo. Živim z možem v enosobnem stanovanju s kar velikim psom , stanovanje okoli 35 m2. Mene zelo skrbi kako bomo živeli v tem stanovanju z otročkom. Zelo me motijo tudi dlake,..čeprav redno čistim. Bojim se, da bom zaradi tega zelo nervozna, kar bom prenesla tudi na otroka. Tu bomo začasno ( do kakega enega otrokovega leta). Mož me ne more razumeti, da ne morem biti tu s psom in z otrokom in mi zelo očita, kakšna sem, da bi psa dala sedaj kar stran, čeprav ga imam rada. Nikako me ne razume, kako zrelo mene to vse zelo obremenuje, vem pa, da me bo še bolj. Kaj naj storim.

vem, da sem vam zastavila kar precej vprašanj in da vam bo to vzelo kar nekaj vašega časa, vendar upam, da vas ne bom preveč obremenila. Zelo se vam zahvaljujem za vaše odgovore, prosim, da mi odgovorite vsaj na prva dva, če že ne boste utegnili na vse. Res lepa hvala

Želim vam lep dan

Spoštovani!

Ravnajte se po občutku, če je vroče vam, je tudi otročku. Otroka ne vozite ven v zgodnjih jutranjih urah, ko je najhladneje , pa tudi ne ob najvišjih možnih temperaturah ne. Dopoldne ali proti večeru, ko se prične hladiti otroka oblecite v bombaž, če piha veter mu lahko daste tudi tanko bombažno kapico, sicer pa v soncu ne pozabite na sončnik. V slabem vremenu verjetno otroka ne boste vozili ven v prvih treh tednih, če pa je prijetno vreme, pa se lahko po 14. dneh mirno sprehodita.
Predvsem se ne obremenjujte, tega, kako otroka obleči se boste igraje naučili in pridobili občutek.

Glede psa pa vam moram reči, da se z vašim možem strinjam. Poskrbite, da bo pes zdrav, dajte mu sredstvo proti glistam (Pratel), odpravite mu bolhe, če jih ima, sicer pa ima zdrav pes v gobcu bistveno manj bakterij kot človek, ker ima encime za razgradnjo beljakovin, ki delujejo tudi baktericidno in bakteriostatično. Psu otročka “predstavite” takoj ko ga boste prinesli domov, odvijte ga in pustite, da ga pes prevoha. Videli boste, da bo to napravil zelo nežno in od daleč. Nikakor psa ne zanemarjajte, sicer bo povezal prihod novega člana družine z neprijetnimi dogodki. Veliki psi so za družbo otrokom primernejši kot majhni, ker se ne čutijo ogrožene, pustijo se božati, vendar kasneje pazite, da otrok s psom ne bo grob, pa boste imeli najboljšo “pestrno”!

Meni saMI se t0o ne zdi tako preprosto saj me ta majhen prostor in da bi bili skuopaj s psom tako zelo obremenuje, da včasih že sanjam more. Ne da ne bi imela rada psa, ampak preprosto me zelo obremenjuje to. Mož mi pri tem ni v nobeno korist, še poslabša situacijo, ko bmi kaj reče in me zelo prizadene. O teh stvareh se noče niti pogovoriti, pogovor vidi tako, da mi samo naprej meče kake stvari, ki nimajo nobene povezave s tem, … Da bi mi več pomagal pri čiščenju za psomn sploh ne, kaj šele da bi mi se pokazal, da mi bo po porodu stal ob strani tudi s tega vidika. Stanovanje je zelo majhno saj ne vem niti če bova spravila voziček notri. Vem da je mož tudi obremenjen s službo, vendar sama ne vem če bom zdržala ta pritisk.Z možem se tudi sicer prepirava, namesto, da nbi skupaj uživala v nosečnosti in se veselila, jaz večinoma samo jokam in se zapiram vase, tudi pred drugimi. Sem še štuentka tako da sem tudi finančno odvisna od moža. Mislite si kar si hočete, toda zdi se mi, da bi običajno človek poskrbel za svojega otroka in za zakon, ne da se zaradi psa raje odpove otrokui in zakonu, kar se bo zgodilo očitno slej ko prej.

Spoštovani!

Problem torej ni v psu in majhnem stanovanju, temveč v odnosu med vama z možem. Očitno soprog ni psihično pripravljen na prihod novega družinskega člana. Moške ob taki priliki včasih “napade” ljubosumje, ker niso več v centru pozornosti in se svet ne vrti več samo okrog njih. Poskušajte ga aktivno motivirati: naj posluša, kako se otrok premika, ko greste k ginekologu naj bo pri ultrazvoku prisoten, naj vam pomaga nakupovati za otroka itd. Če je konflikt med vama načelen, torej da ste otroka izsilili vi in si ga sam ni želel, bosta morala zakon reševati verjetno s pomočjo strokovnjakov. Obstaja pa seveda še možnost, da ste v tem obdobju le malo preobčutljivi, izgubili ste nekaj samospoštovanja, niste zadovoljni s svojim izgledom in stvari morda objektivno niso tako hude. Sami si lahko pomagate tako, da si “nabildate ego” s tem, da skrbite za svojo zunanjost, da ste vedno ZELO urejeni, kupite si kakšno lepo obleko ali nekaj, kar si želite, moža v spolnosti ne odganjajte, tudi če vam za sex ni, pa se malo znajdite in mu do zadovoljitve pomagajte drugače…
V primeru pa, da bi bilo zelo hudo, se kot študentka lahko obrnete na pomoč tudi na psihiatrični dispanzer v Zdrav. domu za študente in se naročite na pogovor, lahko tudi skupaj s soprogom.
Želim vam veliko sreče!

Tudi jaz se stinjam da ni problem v psu. Tudi sama sem bila v majhnem stanovanju s psom (ki ima dolgo dlako) in novorojenckom, do enega leta njegove starosti, pa ni bili nikakrsnih tezav, in sedaj ko ima malcek 2 leti sta s kuzatom najboljsa prijatelja.

Torej ima novorojenček drugi, tretji teden lahko tudi že kratka rokave ( vsaj majčko) seveda, če je vroče?

Spoštovani!

Zelo majhni otroci imajo slabše razvito sposobnost termoregulacije, to pomeni, da se težje prilagajajo temperaturnim spremembam. Če je zunaj vroče, se težje sami hladijo in obratno, če je v okolici hladno se tudi njihovo telesce ne uspe samo ogrevati in se hitro podhladijo. Ni dobro, če v vročini otroka pretirano oblečemo, ker se s potenjem ne uspe ohlajati in v mrazu ga ne oblecite prelahko, ker se ne zmore z drgetanjem ogrevati. Ko je vroče, je lahko otrok brez kapice, v kratkih hlačkah in majici s kratkimi rokavi, pazite, da ni izpostavljen močnemu soncu (senčnik za glavo ali klobuček), takoj ko pa se ozračje ohladi, ga oblecite.

Ja, je težava tudi v odnosu med nama s panrtnerjem, vendar ste napisala, da ste bila v majhnem stanovamnju tuidi vi. Kako veliko pa je le to bilo, veste, niso vsa stanovanja enakoi majhna. Moj je tako majhen, da vozička ne spravim notrui. Še pomembneje- imeli ste dolgodlaklega psda. Kakšnega? Moj je zelo velik, veste, da potrebujetsa prostor tako pes, kot tudi otrok. V našem stanovnju, ga ne bosta imela ne en ne drug. Zanima me še kako ste rešili težavo s čiščenjem, ste bili mar tako super ženska, da ste po porodu skrbeli za otroka in še večkrat dnevno poimetali in čistili za psom, itd vam je mož pomagal. veste, ne morete tako govoriti in primerjati izkušenj, saj so okoliščine lahko tako različne, da jih nikakor ni moč primerjati.Našre stanovanje je tako majhno, da ga popolnoma počistim, kar mi ne vzame tako malo časa, nato pa se vse skoz pšrenaša in čez uro lahko spet čistoim dlage, pulte, ker dlake letijo ( naša dnevna soba , kuhinja , hodnik, je vse en prostor velik 10 kvadratov, zravenj majhna kopalnica in sobica). Morda sam a pretiravam, ko želim imeti dokaj snažno stanovanje. Ne vem kako bo to vcplivalo na npr. dojenje, če bom sama živčna, ker se bom zbudila in se vsedla vsakokrat na kavč poln dlak, če bom pom etala in čistila vsakokrat ko bi se nekaj minut lahko spočila,…

Spostovana Lidija !

Jaz vas popolnoma razumem..in stojim na vasi strani…Sigurno in opraviceno vas skrbi,kako bo s to tezavo,ko bo v vajinem stanovanju poleg psa se mali soncek,za katerega bi naredili vse in ga vsega slabega tudi obvarovali.Drugace bi bilo seveda,ce bi delo oz.skrb za psa prevzel v celoti moz…Sama sem bila v podobni situaciji…ampak mi smo resili tako,da smo psa dali sedaj cez poletje v pesjak….Zelim vam cimbolj ugodno resitev in odkrit pogovor z vasim mozem..ter veliko srece ob uzitkih,ki jih prinasa materinstvo.Milena

New Report

Close