Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Osteoporoza

Osteoporoza

Spoštovani,
Zanima me, pri katerih letih je priporočljivo opraviti pregled kostne mase zaradi osteoporoze. Hvala za odgovor.
Majda

Spoštovani!

Dobro je, če po 45 letu začnete spremljati kostno gostoto in potem preiskavo ponavljate vsakih nekaj let ter rezultate med seboj primerjate. Najverjetneje bo stanje kosti spremljal z vami vaš ginekolog, ki se bo tudi odločil za ustrezno terapijo, bodisi hormonsko ali pa za ustrezno substitucijo kalcija. Če ste zelo drobni in imate gracilno konstitucijo ste k osteoporozi bolj nagnjeni kot bolj okrogle vrstnice, pomembno je tudi, koliko časa traja oz. je trajal redni ciklus – starost, pri kateri se je mena pričela.

Pozdravljene!

Ker vidim, da se pogovarjata o osteoporozi imam tudi jaz vprašanje. Moja mama
ima močno napredovalo osteporozo. Njena ginekologinja ji je dala zdravila, ki jih je porabila. Sedaj pa že kar lep čas ni šla blizu kar me zelo skrbi. Včeraj je imela 58 rojstni dan pa sem ji zraven darila, namesto rožice, kupila OSTEOPAN zdravilo.
Zanima me ali je učinkovito (saj vemo dobra reklama je eno delovanje pa drugo)?
Sama pa imam probleme z žolčem že kar 15 let.Problem rešujem z pitjem
Donat Mg-ja. Pa me zanima ali je to zdravo saj ga včasih spijem preveč.

Pupa

Spoštovani!

Vaša mama je verjetno še dovolj mlada za nadomestno hormonsko terapijo, o njej se mora na vsak način posvetovati z ginekologom, sicer pa je na trgu kar nekaj različnih preparatov, vendar prepustite zdravljenje za to usposobljenim. Nekateri preparati se precej težko prenašajo. Mamo poskusite pregovoriti, da mora sama kaj napraviti za svoje zdravje, predvsem za v bodoče.

Žolčnim kamnom, kar verjetno imate v mislih, samo z Donatom ne boste kos. Ne jemljite teh težav preveč zlahka. Posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom in opravite nekaj osnovnih, nebolečih preiskav, npr. UZ trebuha in biokemične preiskave krvi, potem pa ukrepajte, kot vam bodo svetovali. Če imate kamne, jih bo verjetno potrebno odstraniti, da se izognete komplikacijam kot so vnetje žolčnika ali celo trebušne slinavke, zastoj žolča ipd.

New Report

Close