Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina hC/ciroza jeter

hC/ciroza jeter

Zanima me, kakšni so znaki, da se je kronični hepatitis C razvil v:
a) raka na jetrih
b) cirozo jeter

Prosim, napišite čimveč!

Ali se je zgodilo že kaj novega na področju zdravljenja (vem vse o intreferonu,…)?
Ali že vedo zagotovo, če se prenaša s spolnimi odnosi, ali je to odvisno od tega, ali si kliconosec ali ne?

Spošovani!

Okuženost z virusom hepatitisa C se ugotavlja s serološkim pregledom krvi (elisa – prisotnost protiteles). Prenaša se s krvjo, slino, spermo, samo obolenje poteka asimptomatsko, kar pomeni, da okužena oseba nima težav, oziroma so te blage in neznačilne. Ker gre za kronično obolenje je potrebno po ugotovljeni okužbi hoditi na redne kontrole k infektologu in se držati predpisane terapije in higienskega režima, da okužbe ne širimo. Poleg Interferona, ki ga jemljemo izključno po nasvetu in receptu zdravnika, si lahko sami kupimo Siromin. To je rastlinski izvleček, dobi se ga v lekarni brez recepta in je učinkovit kot zaščitnik jeter.

Ciroza jeter je degenerativno obolenje jeter, kot posledica kroničnega vnetja (hep C) ali zastrupitve (alkohol) ali pa nastane brez očitnega razloga. Gre za preraščanje vezivnega tkiva, ki je manj vredno od jetrnega in ne vrši jetrne funkcije. Diagnoza se postavlja z ultrazvokom, pregledom krvi na transaminaze, lahko tudi punkcijo.Znaki razvite ciroze so vodenica (nabiranje vode v trebuhu), zlatenica.

Rak jeter je razraščanje rakastih celic v jetrih in izpodrivanje zdravega jetrnega tkiva. Končni znaki bolezni so podobni kot pri cirozi. Ugotavljamo ga z ultrazvočnim pregledom jeter, laboratorijsko diagnostiko in punkcijo jeter.

Če se bojite, da ste se okužili s hep. C vam svetujem, da se oglasite pri svojem osebnem zdravniku, ki vas bo napotil na ustrezne laboratorijske preiskave. V tolažbo vam lahko povem, da sta rak jeter in ciroza zelo pozni obliki in le možni komplikaciji okužbe, da pa do njih ne bi prišlo, ukrepajte zdaj!

New Report

Close