Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina kalorije

kalorije

Sama se veliko prevec ukvarjam z kalorijami, stejem jih kot nora, kupujem izdelke, na katerih pise koliko jih je na 100 g. Vcasih sem zaradi vsega tega prav depresivna. Ko me mine vse to stetje, se najem do onemoglosti, pol pa se nekaj dni jezim sama nase in ponavadi zelo malo jem ali pa nic. Nikakor nocem prekoraciti dnevnega limita… rada bi dobila napotke za zravo shujsevalno kuro, naj vam povem se to, da sem vegeterijanka. Zato me zelo moti, da je v vsaki daljsi kuri vkljuceno meso.
Zanima me se tudi to, koliko kalorij je potrebnih dnevno?
Hvala.

maja

Spoštovani!

Preštevanje kalorij, kot to delate vi, sodi med prisilna ravnanja, ki povzročajo še dodatno nezadovoljstvo, prenažiranje in stradanje pa med motnje hranjenja, ki so spet samo simptom globljega siceršnjega nezadovoljstva.
Shujševalne diete vključujejo pusto belo meso zato, ker je nasitno in relativno malo kalorično. Dnevna potreba po kalorijah je različna glede na spol, starost in delo, ki ga nekdo opravlja. Če ste stari približno 20 let, se srednje gibljete in študirate, potrebujete dnevno cca 2000 kalorij, intenzivne shujševalne diete pa praviloma vsebujejo 600 do 800 kal. Po brezmesni prehrani imate seveda venomer občutek lakote, izognite se čokoladi in sladkarijam, sadnim sokovom in jih zamenjajte s posneto skuto, jajci, posnetim mlekom itd. Sadje, ki ima po pravilu zaradi vsebovanega sladkorja kar dosti kalorij (razen limone, grenivke, kivija) zamenjajte z zelenjavo.
Če ste študentka, se oglasite pri skupini Meduza pri ŠOU, ki se ukvarja s skupinsko terapijo motenj hranjenja.

New Report

Close