Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina GERONTOLOGIJA

GERONTOLOGIJA

Pozdravljeni!

Moj oče je zbolel za Alzheimerjevo demenco. Bolezen se je pojavila pred približno šestimi leti in v zadnjih mesecih hitro napreduje. Zanj skrbi mama – njegova žena. Ker je življenje s takim bolnikom zelo naporno ( podnevi, v zadnjem času pa predvsem ponoči ), me zanima ali obstaja v Ljubljani kakšna organizacija ali društvo, ki se ukvarja s pomočjo oziroma dnevnim varstvom na domu ali v domu starejših občanov.
Hvala za odgovor. Igor

Spoštovani!

Nekateri domovi starejših občanov imajo organizirano takoimenovano “dnevno varstvo”, kar pomeni oskrbo starostnika čez dan s prehrano in ostalimi dejavnostmi vred. Svetujem vam, da se obrnete na najbližji dom in povprašate, sicer pa je pomoč starostnikom bolje organizirana v smislu konkretne nege (dostava kosil, pomoč pri kopanju, pospravljanje ipd) kot pa za samo varstvo. Večinoma se družine odločijo in privatno najamejo upokojene medicinske sestre, redovnice ali kako drugo primerno osebo za pomoč, kar pa je precej drago. (Preko Centra za socialno delo – javna dela – je brezplačno za uporabnika.)

Na vsak način se obrnite najprej na patronažno službo Zdravstvenega doma v občini očetovega stalnega bivališča. Patronažne sestre so povezane z ostalimi službami, zdravstvenimi in socialnimi, pa tudi najbolje so seznanjene s konkretnimi prilikami v občini. Razlika v organiziranosti skupin za pomoč je namreč po Sloveniji različna.

Kar se pa tiče težav z očetom v nočnem času se obrnite na psihiatra, kot je meni znano se da nočno beganje starostnikov umiriti vsaj za nekaj časa z ustreznimi medikamenti.

Lep pozdrav!

New Report

Close