Najdi forum

mleko

Zanima me ce je zdravo vsakodnevno pitje mleka? dnevno ga popijem od 0,5 do 1 litra.
Zanima me kaksne pozitivne lastnosti ima mleko za telo.
Ali mleko redi ?
ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore.

Lp, GREGA

Dragi Grega!

Kaj je zdravo in katera živila so “in” se sčasoma zelo spreminja. Trenutno mleko v velikih količinah ni preveč priporočano živilo. Polnomastno mleko (3,2) seveda tudi redi, posneto manj. Mleko vsebuje precej kalcija, zato ni priporočljivo za osebe, ki so nagnjene k tvorjenju ledvičnih kamnov. Nekateri ljudje tudi z odraščanjem izgubimo fermente za predelavo mleka, zato določeni dobijo drisko, če ga preveč popijejo.

Moj nasvet bi bil tak: mleko da, vendar ne namesto vode za žejo, raje ga konzumirajte v obliki jogurtov ali drugih fermentiranih napitkov, sicer pa, če ga imate radi in vam ne dela težav ga piojte, izberite le malo manj mastnega (1,6).

Lepo pozdravljeni!

Pozdrav,

Mleko je polnovredno zivilo in noro bi bilo izkljuciti ga iz nase prehrane. Izvzeti so seveda ljudje, ki imajo probleme s prebavo laktoze (mlecnega sladkorja). Znano je, da je mogoce preziveti (!) samo z mlekom in nekaj sadja: da, tako veliko hranilnih snovi vsebuje.

Mleko vsebuje hranilne snovi (beljakovine: OH: mascobe) v skoraj idealnem razmerju! Beljakovine v njem imajo izredno visoko biolosko vrednost. Prav tako je odlicen vir kalcija ter vitamina D (kosti), da ne omenjam vitaminov B-kompleksa, ki so nujno potrebni v presnovi organizma.

Tudi sam pijem mleko in sicer dnevno od 1 – 2 L. Ker vsebuje navadno (3.2) prevec mascobe, ti priporocam 1.6 ali (se bolje) 0.5.

Lep pozdrav, Andrej

New Report

Close