Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo slaba dihalna pot in zobje

slaba dihalna pot in zobje

Lep pozdrav!

Pred petimi leti sem imel operacijo nosnega pretina zaradi udarca v nos. Po operaciji lahko čez nos diham podnevi, ponoči je skoraj nemogoče, zaradi česar moram dihati čez usta. Ko se zjutraj zbudim me sprednji zgornji zobje zelo bolijo, enki se malo premakneta oz. gresta bolj skupaj eni proti drugi. Celotna zgornja vrsta je premaknjena navznoter. Ortodont mi je odgovoril, da se je to zgodilo, ker diham ponoči čez usta in se nebo v ustih dviguje oz. je zelo globoko. Svetoval mi je aparat. Zanima me še vaše mnenje o tej zadevi.

Lp, Miha.

Spoštovani Miha,

dihanje na usta je lahko vzrok za nepravilnosti v razvoju čeljusti in v razvrstitvi zob.
Literatura, ki jo imam pri roki, omenja posledice le, če se te razvade pojavijo pri otrocih ( predvidevam, da ste malo starejši ). Nepravilnosti so lahko različne, vzrok pa je spremenjena funkcija obraznih mišic in jezika.
Svetujem vam, da se o vsem še enkrat pogovorite z ortodontom, ki naj vam tudi pojasni, kako bo aparat pomagal pri dihanju skozi nos ( če se to ne bo odpravilo, se bo nepravilnost po končani terapiji z aparatom ponovila ).
Podrobnješih informacij vam ne morem dati, ker nimam izkušenj o terapiji takih težav pri odraslih – pri otrocih je potrebno najprej odpraviti razvado ( to je dihanje na usta ).
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close