Najdi forum

Občutljiv zob

Pred nekaj meseci mi je zobozdravnik zaradi luknje odprl spodnjo desno sedmico in med vrsticami sem ugotovil, da naj bil imel granolom. Očistil mi je vse tri kanale, zob je zdravil, nato zapolnil z belo zalivko. Zoba nisem imel kakorkoli poškodovanega, dlesni so ok, žepkav nimam, RTG ni bil izveden.

Vsake toliko časa pa postane zob občutljiv na pritisk, sam po sebi ne boli, tudi na hladno-toplo ni občutljiv. Stanje se po kakšnih treh dneh umiri. To se mi je sedaj
zgodilo drugič. Kaj bi lahko bilo narobe?

Matjaž

Spoštovani Matjaž,

brez opravljenega RTG posnetka, je vsak odgovor le ugibanje…..Ker ste sami nekaj možnosti že izključili,še zmeraj ostaneta dve.
Prva, da je zalivka previsoka in da moti pri grizenju.
Se pa bolj nagibam k drugi možnosti,da je bilo zdravljenje prehitro zaključeno in da imate še neko kronično vnetje v tkivih pod korenino.Odgovor na to pa lahko dobimo le z RTG posnetkom.
Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni!

Zanima me, kakšna je razlika med belo in amalgamsko plombo. Za mnenje sem vprasala ze dve zobozdravnici, pa je vsaka prisegala na svojo. Res je, da je lepse, ce imas v zobu belo plombo, ne vem pa, ce je ta tudi tako obstojna.

Imam se en problem in sicer z dvojkami. Na obeh dvojkah se lahko opazi, da gnijeta(majhna luknja). Me tudi skelita sploh pri umivanju zob. Zobozdravnica pravi, da sta luknji se tako majhni, da se ju se ne splaca popravljati. Zanima me kdaj se ju splaca popravljati. Imam ze stalne zobe. Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Danaja

Spoštovana Danaja,

verjento bo tudi moje mnenje drugačno,ker je tako nasplošno v stroki – nekateri so 100 % privrženci amalgamu,spet drugi pa navijajo za bele zalivke.
Amalgam ima nekaj dobrih in nekaj slabih lastnosti.Je zelo prilagodljiv in se odziva natoplotne spremembe tako kot sklenina,je zelo obstojen,dobro “tesni”,…..Poleg tega pa vsebuje živo srebro in je sive barve.
Bele zalivke so po barvi lahko popolnoma identične barvi zoba in so zato neopazne.Njihova pomanjkljivost pa je,da se ne raztezajo skupaj zobom in zato na meji med zobom in zalivko nastanejo mikro razpoke.V teh razpokah se nabirajo ostanki hrane in lahko pride do nastanka kariesa ob zalivki.Poleg tega so ti materiali tudi precejšni prevodniki za toplotne dražljaje.Glede obstojnosti imamo dobre podatke le za amalgam,ker se materiali za bele zalivke stalno razvijajo
( proizvajajo vedno nove ) in jih ne moremo “pošteno” ocenjevati.
Sama pri otrocih uporabljam amalgam,ker so otroci dosti bolj dovzetni za karies.
Če je ustna higiena zelo dobra,potem so bele zalivke popolnoma primerne.

Kar se drugega vprašanja tiče,vam lahko rečem le,če je karies,potem ga je treba odstraniti in narediti zalivko ( v takem primeru se vedno splača ).

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close