Najdi forum

pri zobozdravniku

Spoštovani!

Imam tri vprašanja in upam, da mi boste lahko na vsa odgovorili:

1.Zobozdravnica mi je naredila zalivko na zobu, kateremu je prej uničila živec. Ni mi pa očistila kanalov, češ da “je zob na težko dostopnem mestu (šestica zgoraj) in je zato izvedla samo amputacijo”. Ali je to prav? Lahko ostanki odmrlega živca povzročijo pod zalivko kakšen proces, npr. gangreno?

2. Na šestici spodaj bo potrebna zalivka, rada pa bi imela belo. Zobozdravnica
pravi, da to ne bo šlo, da je pripravljena narediti samo amalgamsko, češ da so bele zalivke nekvalitetne. Je to res? (če je – zakaj?). Če tako zahtevam oz. želim
imeti belo zalivko (pripravljena sem v celoti plačati) – je dolžna moji želji ugoditi ne glede na strokovne pomisleke?

3.Cena zobozdravstvenih storitev: osebna zobozdravnica s koncesijo je sinu, ki je
študent, zaračunala amalgamsko zalivko. Je bil dolžan plačati? Kako da ni v ambulantah cenika zobozdravstvenih storitev in zakaj se ne izstavi račun?
Račun dobimo le na izrecno zahtevo, opravljena storitev pa je navedena le splošno- zobozdravstvene storitve- in ne ekcplicitno, kar je bilo opravljeno (npr. zalivka na 4 spodaj).

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!

Spoštovana Meta,

bom kar po vrsti odgovarjala na vaša vprašanja.

1.Mortalno amputacijo ( poseg,ki ga je zobozdravnica pri vas naredila ) naj bi uporabljali na mlečnih zobeh,na stalnih le izjemoma – težko dostopni zobje
( modrostni zobje ),neprehodnost koreninskih kanalov,nezmožnost sodelovanja pacienta,…..Po vsem tem bi lahko sklepali,da šestica še ni tako zelo nedostopna,mogoče je bil vzrok v neprehodnosti kanalov…..V vašem koreninskem kanalu so ostali nekrotizirani deli zobne pulpe,ki lahko povzročijo določene težave ( ni pa nujno ).

2.Kar se tiče belih zalivk,ste jo na tem zobu dolžni doplačati – plačate razliko od cene,ki jo zavarovalnica prizna za amalgamsko zalivko.Včasih so bili materiali za bele zalivke res precej nekakovostni,se pa to zelo izboljšuje.Problem je predvsem v tem,ker se bele zalivke nekoliko “skrčijo” in na tem mestu lahko nastane sekundarni karies ( karies ob zalivki ).
Verjetno ne boste dosegli,da zobozdravnica naredi zalivko,če ima strokovne pomisleke,nihče pa vam ne more preprečiti,da vam zalivko na tem zobu naredi drug zobozdravnik.

3.Če ima zobozdravnik koncesijo,potem amalgamske zalivke ne sme zaračunati,prav tako ne sme zaračunati doplačila za uporabo “kvalitetnejšega” amalgama.Prav tako vam mora izstaviti račun.
Cene za storitve morajo biti v ambulanti.
Kar se tiče pa opravljenih storitev,je to bolj stvar računalniškega programa.Tudi program,ki ga uporabljam na svojem delovnem mestu,nima te možnosti.Piše samo katero storitev smo opravili, ne pa na katerem zobu – to mora biti razvidno iz kartoteke.

Upam,da ste z odgovori zadovoljni.Če imate še kakšno vprašanje,ali če so bili odgovori nejasni,se kar oglasite.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovani!
Najlepše se vam zahvaljujem za vaše izčrpne odgovore! Iz njih pa se mi porajajo nova vprašanja, na katera, upam, mi boste odgovorili:
1. Menite, da bi bilo potrebno odstraniti zalivko in očistiti kanale, da res ne bi prišlo do kakšnega procesa?
2. Strokovni pomislek zobozdravnice je bil enak, češ da se pod belo zalivko hitreje
“zgodi” karies. Če le hočem imeti belo, naj zamenjam zobozdravnika? V enem od odgovorov v forumu je bilo rečeno, da je to preprosto: enostavno odideš k drugemu. Ali je menjava osebnega zobozdravnika res tako preprosta? Ali pa ostanem in mi drug zobozdravnik naredi samo to belo zalivko? Kdo? In kakšna bo potem reakcija moje osebne zobozdravnice?
3. Prvič slišim, da obstajata dve vrsti amalgama: amalgam in kvalitetetnejši amalgam. Kdaj se uporablja prvi, kdaj drugi?
“Na zalogi” imam še nekaj stvari, ki me “mučijo”, vendar naj bo zaenkrat dovolj.
Zahvaljujem se vam za pomoč in vas lepo pozdravljam!

Spoštovana Meta,

kar po vrstnem redu….

1.Upam,da moj odgovor ni bil preveč zavajujoč… ( nisem videla RTG posnetka zoba ).Če so kanali prehodni in niso preveč zaviti,potem bi bilo gotovo boljše,če se jih očisti in zapolni z ustreznim polnilinm sredstvom.

2.Pod belo zalivko se karies ne more kar “narediti”,če je narejena ustrezno. Problematično je meja med materialom in zobovino,kjer lahko nastane razpoka.
Menim pa,da so danes ti materiali že dovolj kvalitetni,da se kaj takega ob pravilni in redni ustni higieni ne more kar zgoditi……
Če svoje zobozdravnice ne morete “prepričati”,da naredi belo zalivko,imate 2 možnosti.Lahko vam jo naredi kak drug zobozdravnik ( v tem primeru ste samoplačnik ) ali pa zamenjate zobozdravnika.
Načeloma naj bi bile zamenjave precej enostavne – pri drugem zdravniku se podpiše “izjava o izbiri” in s tem je avtomatično prekinjena prejšnja izbira.Kolikor mi je znano,pa stvari v praksi ne tečejo tako gladko,ker se vsi izgovarjajo/mo,da imajo/mo preveč pacientov.Svetujem,da se prej pozanimate,kako stvari stojijo…
Kako bo vaša zobzdravnica gledala na to,vam težko odgovorim……

3.Mogoče niste bili pozorni,”kvalitetnejši” amalgam sem dala v narekovaje….
Nekateri zobozdravniki uporabljajo amalgam,ki ima višjo tržno ceno in ga potem imenujejo kvalitetnejši – pacienti morajo doplačati “razliko” od vrednosti,ki jo prizna ZZZS ….kar pa je s strani ZZZS-ja nedovoljeno – razen v primeru samoplačništva.

Naj bo dovolj.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close