Najdi forum

čao
punce, zanima me če lahko medtem ko imam tampon notri pri menzesu hodim na wc-na malo ali veliko potrebo??
če ne-zakaj?ker do zdaj sem hodila…
in ali mislite da ni zdravo če ga redno uporabljam podnevi in ponoči(7 dni)?
hvala LP

se opravičujem napaki

Upam, da ne uporabljaš vseh sedem dni enega???? Drugače pa ne vem zakaj, ko greš na potrebo ne zamenjaš tampona? Sploh pa je potem, ko greš na malo potrebo poln in ga moraš tako in tako menjati. Jaz osebno ga ponoči ne uporabljam, ker pač mirujem in pa, morala bi si naravnati budilko na 6 ur, ko ga potrebno zamenjati.

Mimi kje pa imaš ti tampon??? Odvajanje urina nima nobene zveze s tamponom, da je le-ta po opravljanju male potrebe poln! Tampon je v drugi luknjici!!! Sama nimam nobenih težav z opravljanjem malih ali velikih potreb med uporabo tampona, zato mi je tale tvoja razlaga precej čudna. Morda ga ne porineš dovolj globoko, da se ti pri uriniranju zmoči, ampak če tampon ni dovolj globoko predstavlja to kar precejšnjo nelagodje in bolečino. Če je tampon nameščen tako kot mora biti, mu res ne more nič do živega (beri voda in blato). Tampon se menja glede na jakost krvavitve, a kot si rekla ne sme biti notri več kot 6-8 ur, odvisno od tampona (mini, normal, super). Ponoči pravijo, da ni najboljše uprabljati tamponov, prav zaradi časa, zato se poslužujem vložkov. Skratka ž, veselo uporabljaj tampone, zraven pa veselo kakaj in lulaj.

LP poli

Tudi sama pogosto uporabljam tampone pri čemer pravilno nameščen tampon nima zveze z določenimi obredi. Opozorim te pa naj na naslednji problem: pri uporabi tamponov se nabira kri znotraj nožnice in maternice, čeprav povejo v reklami da vpija tampon tam kjer je to potebno – to ni čisto res. Še vedno se kri in kri na tamponu zadržuje v nožnici. Ker se s tem ustvarja alkalen in odličen hranilni medij se – če si potencialni kandidat- razvijejo glivice ali druga obolenja, ker z alkalnim medijem uničuješ tvojo primarno baketrijsko floro, ki živi v kislem. Zato menjaj tampone pogosteje, med menjavo tamponov pa se umij – če je le mogoče-s tekočim milom (pH=3.5) – BIONSEN. Čao.

No, jaz vam za začetek predlagam uporabo tamponom z uvajalom, z njimi ni nobenih problemov pri vstavljanju, daš ga tudi dovolj globoko itd. Ampak na žalost hodim po njih v tujino, ker jih pri nas nimajo.
Drugo: valda, da uriniranje in tamponi nimajo nobene veze, razen, če ga ne daš dovolj globoko – mogoče?
Naprej: pri veliki potrebi se napenjaš in gre tampon malo bolj ven in ga je po mojih izkušnjah pametno zamenjati.
To je to. Sicer pa tudi jaz med menstruacijo uporabljam tampone non stop, važno je le, da jih dovolj pogosto menjaš.
LP

Tut jst vedno uporablam tampone…noč in dan. U bistvu vložkov sploh ne več, ker se z njimi ne počutim dobro. Pa nikoli nimam nobenih problemov z veliko in malo potrebo…Tko kt je rekla maca: da jih le dost pogosto menjaš!

Hmm.. jaz bi rekla pa tako, zelo dolgo sem uporabljala tampone, vendar sem opazila, da uporabo tamponov spremljajo tudi stranski ucinki. Predvsem ob mocnejsih krvavitvah sem imela zelo napet trebuh in vcasih tudi bolecine. Mislim, da sem postala tudi bolj dovzetna za razna vnetja.
Sedaj ze nekaj casa uporabljam vlozke in nimam nobenih problemov, tampon uporabljam samo takrat ko je res potrebno, recimo na morju, ali pri telovadbi.
Jaz se z mojo predhodnico tajo strinjam, rada bi pa dodala, sicer sem laik, to so pa besede moje ginekologinje, da pretirano umivanje z mili, tudi ce so ph nevtralni, skoduje, saj tudi te rusijo naravno ravnovesje noznice. Zato jaz pranja vsakic , ko se zamenja tampon , ne bi priporocala , raje samo vodo.
Vsekakor pa je , vsaj jaz tako mislim, uporabljati kombinirano tampone in vlozke. Saj zdaj proizvajalci delajo ze tko v redu vlozke, recimo always new generation, saj drugih niti ne poznam… minili so casi VIR 80:))

mene pa zanima kako je ko si prvic vstavis tampon? kako ves, da je dovolj globoko? ali je dovolj samo tampon, ali moras imeti tudi se vlozek ta mali? jaz sem do sedaj uporabljala vlozke, ampak razmisljam malo o tamponih. pa nic ne vem kako bi si ga noter dala, pa …. povejte kaj v to smer.
hvala

tudi jaz sem do sedaj uporabljala vložke ampak ta mesec sem pa drugič poiskusila tampone in ti povem, da je super. Ko te ne boli nic to pomeni, da je vstavljen dovolj globoko in pravilno. poiskusi in mogoče ti bo ugajalo, mogoče pa ne. Meni tudi ni 6 let pasalo imeti tamponov, sedaj je pa cist cool!

Ko sm jst prvič ustavla tampon me je ful bolel…tko da sm ga mogla dat vn…No pol sm ugotovila, da sm ga premal not porinla. Torej, ko vstavlaš tampon ga čimglobje porini (jst ga do konca…kolkr pač s prstom gre)…In če potem pri hoji ne čutiš ničesar pomeni da je vse okej. Aja, pozo kako se naštimat pri tem “opravilu” pa je odvisna od posameznice…dejstvo je sam da morš noge dat mal bl narazn 😉 Drugač je pa dovolj samo tampon, ki ga kupiš glede na moč menstruacije…ampak za začetek je vseen bolš da začneš z mini al pa normal…Nekatere poleg tampona uporablajo tut mini vložek…

živjo,

jaz prve dni menstruacije uporabljam vložke (ker imam bolečine in s tamponom so še hujše, pa tudi napihnjenost trebuha), kasneje pa tampone. Pomembno je, da jih dovolj pogosto menjaš, prepogosto umivanje (še posebej z milom – tudi če je namenjeno intimni negi) PA JE PREJ ŠKODLJIVO KOT KORISTNO!! Zadostuje, če se umiješ 1x dnevno, če je kriza, pa morda še enkrat (ampak samo z vodo).

lp.

rezlicne osebe razlicne teorije pravijo :)… sama kombiniram tampone in vložke. sicer precej raje uporabljam tampone, ampka mi je ginekologinja odsevtovala non-stop. Zaka? ker tampon izsusi noznico in včasih opaziš, da ga je težje ustaviti. zato doma uporabljam vložke drugače pa tampone. pa tudi sicer se s tamponi počutim bolj čisto.
petra: kar se tice ustavljanja tamponov… včkart boč morala poiskusiti. vsaj moje izkusnje so take, saj ze od vsega zacetka uporabjam tudi tampone. res pa je, da si ga moras dovolj globoko potisniti.
lp

Jaz že dobra 4 leta uporablajm tampone in jih nebi zamenjala za nobene vložke, pa tudi če so nevem kakšni.
Ko sem jih prvič poskušala v 7 razredu, sem kupila OB mini, pa mi je blo takrat ful neprijetno, ko sem ga vstavljala, še bolj pa je blo smotano, ko sem ga ven hotel dat. Težko mi je šel ven. Zato sem počakala do srednje šole in takrat je blo vse OK. Razlog da sem jih začela uporabljati so bile ful močne menstruacije. Bala sem se namreč, da mi vložek nebo vzdržal, pa da bo kaj mimo šlo itd.
Danes uporabljam tampone noč in dan, pa še kak mini vložek zraven. Kar tako, samo s tamponom si pa ne upam it. Saj ne, da kdaj kaj spušča, samo bolj sem sigurna tako, pa tudi ko začutim, da je tampon že poln, potem vem, da imam še mini vložek gor, ki me vsaj nekoliko ščiti in sem bolj sproščena.
Eana punca tle je napisala, da ponoči tamponov noče uporabljat,ker bi si potem morala budilko na 6 ur naravnat. Jaz jih uporablajm celo noč, kar znese približno 8 ur. Pa mislim, da tudi na navodilih piše, da se jih na vsakih 6-8 ur menja in takoj ko zjutraj vstaneš. Res pa je, da ti tamponi nožnico izsušijo in je zato možnost okužbe večja, ker je sluz kot neko varovalo pred bakterijami in uravnava pH nožnice. Ampak mislim da za tisteih 5 dni, ko jih uporabljaš ni taka kriza, če jih seveda menjaš v skaldu z navodili. Po moje je pa bolje na koncu, ko je krvavitev že skoraj ponehala in vsaketolko kaj kaplja(uh, to sovražim), samo mini vložek uporabljat in ne tamponov, pa čeprav so samo mini. Kajti, ko je krvavitev močnejša, je nožnica kolkrtolko vlažna, ker kri pogosto teče, če pa jih v zadnjih dneh uporabljaš, pol pa je itak suho vse, pa še ti dodatno izsušiš. Zato je tudi menjava tamponov bolj otežkočena.
Aja, pa še neki. Spet ena moja predhodnica je napisala, da ni res, da tamponi vpijajo tam, kjer nastane. To sem tudi jaz opazila, predvsem, ko M že pojenjuje. To me tolk jezi. Imam pač tampon v sebi nekaj ur, pol ga vzamem ven, (ker nočem infekcije dobit) pa vidim, da je čist malo umazan. In si mislim, da mi je že končala. Pol pa čez pol ure spet neki kaplaj. zato sem tudi sama pomislila na to, da tampon v bistvu zadržuje kri in da je kot neka prepreka, pa čeprav je iz takega materiala, da bi moral vpijati. ne razumem.

Aja, pa še eno vprašanje, pol pa res moram končat, ker sem že res dolga :)- Je katera že poskusila tite tanove tampone, mislim, da so mercatorjeva znamka? Popolna nega se mislim da imenujejo?

Ja valda sej to je logicni zakaj ti je sploh zdel da tega ne morš!!

Am zanima me kaksen je obcutek, ko imas tampon.
Ali kaj boli?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close