Najdi forum

Ali je pajek žival

Mučenje živali je družbeno nesprejemljivo in kaznivo.
Še zlasti to velja za sesalce in ostale toplokrvne živali.
Ali je pajek (zaradi drugačnega živčnega sistema) izvzet iz tega in ali lahko kar se zakonodaje tiče pajke nekaznovano po mili volji mučimo in ubijamo?

Kaj pa muhe, ščurki, kresnice, srebrne ribice, škorpijoni, črevoškrgarji, bramorji, pikapolonice, stonoge, evglene, parameciji, bakterije, bacili, spirohete, virusi, vibroni, streptokoki, stafilokoki, protoni, nevtroni, elektroni, anioni, kationi????

Zanima me, kako pajek drugače umre? Od starosti, lakote, je komu hrana, okrasek v hiši.

Tudi jaz ne pobijam pajkov, in muh , ampak jih posesam, muhe pa: Pridemo pa pošpricamo!

Zakaj se mi zdi, da tukaj še zmeraj diši po ovcah?: – )

“Tudi jaz ne pobijam pajkov, in muh , ampak jih posesam” No Laura, močno dvomim, da pajek preživi to sesanje.

Full zanimivo vprašanje.

Ne bom ti odgovoril s stališča društva proti mučenju živali, pač pa bom poskušal odgovoriti s stališča kazenskega prava.

Kazensko pravo normira mučenje živali kot kaznivo dejanje. Možna sta dva odgovora, zakaj bi mučenje pajka ne zapadlo tukaj spodaj:
1. ker pajek ne more izraziti bolečine pri mučenju drugim ljudem na tak način, kot npr. pes. Če pajka mučiš, ne bo lajal, vpil, grizel ipd, da bi drugi to videli in slišali. Zato mislim, da pajek ne more spadati pod to kategorijo (O.K, lahko rečeš, da če pajku odtrgaš nogico, da bo full okrog skakal in se mučil).

2. mučenje pajka bi najverjetneje označili kot dejanje majhnega pomena – torej gre za dejanje, ki je tako zanemarljivo, da se niti ne preganja.

Seveda je zadeva čisto drugačna, če npr. ubiješ pajka (eksotično vrsto) vrednega 1000 DEM -tukaj gre potem za poškodovanje tuje stvari.

Da se razumemo – pajek VSEKAKOR je žival, in je treba z njim tudi tako ravnati. Ne vem, kdo je dal eni živalski vrsti (človeku) pravico, da si podreja Zemljo in jo kroji po svojih željah – tudi tako, da ubija druge sebi nevarne živali, da iztreblja nadležne živali (komarje) ipd.

LP, Učo

Človek si je to pravico vzel sam, zaradi tega, ker deluje zavestno in je pač prišel do takega zaključka. Meni osebno ne paše, če me komar piči oz. če najdem kakšnega klopa, zato jih pač po najhitrejšem postopku eliminiram. Kaj pa je potem storiti, če imaš gliste, ali progasto trakuljo, jih kr pustiti ali kaj?

Sploh ne vem, zakaj se spuščam v to banalno debato.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close