Najdi forum

No, pa poglejmo koliko so Slovenci zvesti/nezvesti svojim partnerkam/partnerjem – ne samo v mislih, tudi dejansko.

No… v mislih smo vsi vec ali manj gresniki, kar se pa dejanskega zivljenja tice, moje partnerice se nisem prevaral in je tudi ne nameravam.

Jaz pa mislim, da veliko naredijo tudi izkušnje.
V moji dobi odraščanja so bili zmeraj fantje tisti ki so odhajali. Ko pretrpiš bolečine, ki ti jih zada nezvesta oseba začneš razmišljati drugače. Ko sem spoznala ljubezen svojega življenja je ne nameravam izgubiti na tak način, da bi preprosto zasrala kar tam z enim.
OBA sva si zvesta in veva kaj imava in tega ne nameravava zapraviti.
To je dejansko stanje …. misli pa so poglavje zase in tam je vse dovoljeno 🙂

Jest se čist strinjam s Sabino.

Tudi jaz nisem še nobene prevaral, in je tudi ne mislim. Preveč dobro namreč poznam občutek bolečine ob partnerjevi prevari, da bi jo sedaj zadal drugemu. Je ni bolečine na svetu, ki bi bolj bolela in se tako počasi celila.

lep dan želim,
Jani

Prevara je po eni strani (za tistega ki je prevaran) tudi pozitivna. Jasno mu pokaze na odklon IDEJNEGA od DEJANSKEGA. V glavi si vedno naredimo predstavo o nasem partnerju ter tej predstavi pripisemo dolocene (pozitivne) lastnosti, obicajno so to vrednote, ki jih sami zelo cenimo.

To, da nas partner prevara, nam pokaze naso zmoto. Pravzaprav smo za prevaro vedno krivi sami, ker smo pred tem, ko je partner prevaral nas, sami prevarali SEBE — in sicer s tem, da smo mu pripisovali (idealne) lastnosti, ki jih v resnici ne poseduje. Sami smo si ustvarili o partnerju ideal, ki nam ga dejanskost porusi.

Prevara pa je pozitivna, ker nas pripelje iz tega slepega tunela, ki bi se prej ali slej itak koncal. Namrec, prej ali slej bi spoznali nasprotje med idejnim in dejanskim. Ce nas partner prevara, pomeni, da nas ni vreden — v nas ne vidi vrednot, kot jih mi vidimo v njemu. Se drugace: ne vidi “boga” v nas.

Opredelitev ljubezni, ki mi je zelo blizu, gre nekako takole: “love is an emotional response to that, which one values most highly; that, which induces one to seek contact or to gain possession of that value”.

In ce partner preferira prazen seks ali flirt (tudi to je ze lahko prevara), je vrednote (v vas) ze izgubil.

Lep pozdrav,
Andrej

Bravo Andrej, super mnenje, se čisto strinjam s teboj

Nezvestoba ni opravicljiva. Vsaj jaz tako mislim, ker pa je bil osnovno vprasanje, koliko smo Slovenci zvesti: bolj malo. Vsaj kolikor jaz opazujem ta svet in to naso dezelo. Ravno sedaj sem na praksi v neki znani firmi in vidim, da je flirtanje med ljudmi srednjih let se kako aktualna zadeva. Za moske na polozajih, je pa itak normalno, da imajo vsaj se dve prileznici.

Z Andrejem se strinjam samo delno. Prepričan sem namreč, da je podleganje nezvestobi res dokaz, da v zvezi nekaj ne “štima”. Vendar pa je predvsem problem v tem, da tisti, ki to čuti (ki ga vleče v nezvestobo) mora biti toliko odgovoren, da zvezo prekine (ali pač začne pogovor…). Na ta način sta rešeni obe stvari:
1. gre za urejanje zveze (odnosa) dveh, ki sta skupaj
2. ne prihaja do res zelo hudih bolečin ob varanju.

Če pač urejanje zveze (točka 1) ni mogoče, gresta lahko narazen z spoznanjem, da pač nista za skupaj. Hkrati pa nista svojemu partnerju povzročila ničesar slabega.

Pozdrav

Zvestoba je zame kot svetinja, ki jo je potrebno negovati. V 27-letih zakona sem imel veliko priložnosti, da bi si jo zapravil, pa se je trud izplačal. Verjemite mi, da mi je toplo pri srcu, ko ženii lahko vsak dan iskreno pogledam v oči.

Zanimivo, kako se zvestoba okarakterizira: nizkost, nazadnjaštvo, starokopitnost, staromodnost, bojazen pred grehom…
Tisti, ki razširja take floskule ima zle namene.
Kaj pa je lepšega v zakonu kot skladnost, ljubezen, zvestoba, predanost? Vrline, ki bi morale biti cenjene, a se jih zaničuje. V glavnem to delajo tisti, ki so sami zakon zavozili ali pa pojma nimajo, kaj sploh je resen zakon in bi radi še druge potegnili v vrtinec. Samoopravičili bi se: saj so tudi drugi taki.

No ja. Mislim, da smo slovenci dokaj zvest narod. Z izjemami. Mislim pa, da je zvestobe med današnjimi partnerji vse manj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close