Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? splošni zdravniki

splošni zdravniki

Ne vem, če imam samo jaz to srečo, a kadar grem na urgenco, naletim na razdraženega zdravnika ali vsaj na zdravnika, ki grdo gleda, ki mu je vse odveč in ki ne zna normalno komunicirati, največkrat celo pripomni, da za to pa ne bi bilo treba priti. Saj veste, kako je, otroci najraje zbolijo med vikendom ali med prazniki, visoka vročina pa še štirimesečno dete pa me začne skrbeti, če morda ni kaj resnega.Jaz sama delam v šolstvu, pa sem zečela razmišljati, kaj ko bi tudi jaz grdo gledala, ozmerjala učence po dolgem in počez, … Takoj bi imela vsaj starše v šoli. Zakaj pa zdravniki to lahko počnejo in za to ne čutijo nobenih posledic? Imate tudi vi podobne izkušnje? Upam in verjamem, da so kje še zdravniki, ki znajo prisluhniti človeku.

Otrok je star štiri mesece. Kolikokrat pa si bila v tem času na urgenci, pišeš kot, da se ti to pogosto dogaja.
Včasih delam na urgenci in vem da so nekateri tam “redni gostje”, da se jim ne zdi vredno poiskati si osebnega zdravnika, saj lahko opravijo vse na urgenci,pa še preiskave lahko opravijo takoj.
Res je tudi, da otroci najraje zbolijo čez vikend….ampak če ima otrok visoko temperaturo že popoldan,zakaj se čaka noči in se ga pelje v dežurstvo?Otrok kašlja že en teden, k zdravniku pa ga pripeljejo sredi noči:Je to tudi urgenten primer?
Ponavadi je od vseh primerov, ki so urgentno pregledani, mogoče le
5-10% zares urgentnih.

Malce sem bila nejasna, dvakrat se bila na urgenci in to podnevi, ker med božičnimi in novoletnimi prazniki ni delal od srede do petka nihče drug kot urgentni zdravnik. Enkrat s štiriletnikom in enkrat z dojenčkom, oba sta imela visoko vročino, kašljala sta, prijateljičin dojenček je imel pljučnico, pa sem bila morda še malo bolj zaskrbljena. Verjamem, da imate slabe izkušnje, vem, da s(m)o tudi pacienti tečni, toda še vedno menim, da bi morali biti zdravniki bolj naklonjeni pacientom, kot so.

Punčkica ,mi smo na pediatriji MS bili zelo lepo obravnavani ,pa smo bili 2x pri njih-totalno zaprta(pri 4mesecih) in 1x rota virus(6mes.)Res vsa pohvala.V bodoče si želim ,da tudi vi kdaj naletite na bolj razumevajoče ljudi.

Jaz nekaj ne razumem – kako sploh funkcionira LJ urgenca.

Urgenca v bolnišnicah je namenjena poškodbam………………vsa ostala ” urgentna”stanja so področje dežurni zdravstvenih domov. IN LE TI odločijo, če je potrebno v bolnišnico na nadaljne preglede.

Čisto mimogrede, res ne bi rada, da mi na urgenci ortoped pregleduje febrilnega štirimesečnika – bi se pa že raje zanesla nase in svoje znanje in izkušnje – sploh če bi že imela starejšega otroka.

Nikoli in nikdar pa se ne sme gledat kaj imajo pri sosedu. Velja za bolezni, kuhinjo in zakonske prepire. Nič od tega ni nalezljivo ( razen nalezljivih otroških bolezni, ki pa absolutno na urgenco ne sodijo )

Pa saj najbrž punčkica ni mislila tiste urgence, kamor gremo, ko si zlomimo roko, ampak urgentnega dežurnega zdravnika.

V Ljubljani na urgenci je res največ travmatoloških ambulant, je pa tudi veliko dežurnih specialističnih ambulant(ginekolog,urolog, abdomionalni kirurg….).Poleg teh je tu tudi zelo obiskana Internistična prva pomoč-IPP in Splošna nujna medicinska pomoč-SNMP, ki spada pod Zdravstveni dom Ljubljana.(Tu dežurajo tudi splošni zdravniki iz vseh Zdravstvenih domov v Ljubljani).
V Ljubljani je dežurstvo za odrasle ob sobotah po zdravstvenih domovih, ponoči, ob nedeljah in praznikih pa na urgenci-SNMP.
Dežurstvo za otroke pa je ponoči, ob nedeljah in praznikih organizirano v ZD Center, Metelkova 9.Tu dežurajo pediatri in šolski zdravniki iz vseh zdravstvenih domov v Ljubljani.

Nisem velikokrat, obiskala dežurnih zdravnikov….pred 3 leti, ko se mi je za veliko noč naenkrat razpasel HERPES zoster,,,…….mehurji, kot da bi me nekdo z mastjo vročo polil, cca 5 kom po 3-4 cm……po trebuhu, pa bolelo, da je jooooj. In, se odpravim v ZD k zdravniku. Me pogleda, nadere, da to pa res ni nujen primer, da so dežurni v soboto v zdravstvenih domovih samo za nujne primere….ok, ampak mene boooliii. Pa, antibotiki, adijo. Veste, celo sestri sem se smilila, ki je videla, da se kar zvijam od bolečin, ko pa je videla mehurje, je komentirala:::Kaj takega pa še živ dan nisem videla. No, in to v LJubljanskem okolišu…….Lepa, prijetna izkušnja, kajne’???

Tu v Ivančni GORICI so katastroflane razmere,ne le v dežurstvu ,temveč vsaaaaaaak daAAAAAAAAN.šKODA DA TAK ZD.NE ZAPREJO,KER DELA VEČ ŠKODE KOT KORISTI PA
LP

Pozdravljeni!
Slučajno sem naletela na tale forum. Tudi jaz imam neprijetno izkušnjo. Pred kratkim sem obiskala splošnega zdravnika, ker se mi je vnelo uho. Ker sem prišla iz službene poti šele ob 18h sem do zdravnika pač prispela ob 19 uri. S strani medicinske sestre sem bila nadrta češ, da to ni način, kdaj se prihaja k zdravniku,zakaj nisem prišla takoj, ko me je začelo boleti…skratka zelo nesramno se je obnašala. Seveda sem ji svoje povedala nazaj. Toliko sem želela dodati o prijaznosti zdravnikov.
Zavedati se moramo, da so to delavci javne uprave, živijo od našega denarja, vsak mesec plačujemo zdravstveno zavarovanje in zato imamo vso pravico uveljavljati vse naše pravice!

Pišem zdravnica,ki od 10 “nujnih” pacientov smatram za nujnega mogoče enega.V glavnem se pride v dežurstvo,ker je lažje popoldne ali zvečer,ko imate čas.
Kar se tiče šolstva pa je takole :za tistih nekaj ur,ki jih oddelate dnevno bodite kar tiho.
Otrok ne znate motivirati in iz njih dobiti najboljše, ampak z negativnim pristopom pri otrocih izzovete negativno obnašanje,nato pa je itak kriva domača vzgoja…..
Pa govorim kot mama odličnjakov, da ne bo pomote- kaj se dogaja tistim s slabšim uspehom sploh ne komentiram.
Res delajo v šolstvu samo učitelji na nižji stopnji.Pa ne sedaj o tem,da cele dneve in noči popravljate naloge in pišete priprave…
Jaz bi vam uvedla delavnik od 7:00-15:00 pa bi takrat videli ali bi se naloge še popravljale po tri tedne.Takrat bi bilo treba brez dela sedeti v kabinetu, da pač mine čas do 15:00 ure in bi rajši naloge popravili takoj, ker bi sicer morali doma žrtvovati svoj prosti čas( ki bi ga bilo sedaj resnici na ljubo dosti manj).Naloge bi bile popravljenje že naslednji dan.
Tudi sama moram žrtvovati veliko prostega časa,da sledim novim smernicam pa tega nikoli nisem smatrala za nekaj posebnega ( sploh pa ne nekaj kar bi bilo potrebno plačati z nadurami ,čeprav bi bilo lepo).To moram opraviti doma največkrat zvečer in pač naredim.
Seveda, se lahko o vas motim,ker vas ne poznam in ste lahko tudi najboljša učiteljica.Tako kot ste vi posplošila o zdravnikih,sem sama pač o učiteljih.

Zdravnica

Pa samo še to:neprijaznost do pacientov res ni sprejemljiva, vedeti pa je potrebno,da imajo ti dežurni zdravniki za sabo že cel 8 urni delavnik, gredo direktno v dežurstvo in naslednji dan naprej v 8 urni delavnik.Da bi šli po dežurstvu domov je zaradi pomanjkanja zdravnikov prej izjema kot pravilo.
In potem se ni potrebno čuditi,neprimernemu odnosu do nenujnih pacientov, ki se sprehajajo po urgencah- čeprav tak odnos do njih res ni sprejemljiv.
Dvomim, da so osorni do pacientov,ki res rabijo njihovo pomoč,ampak tisti se ponavadi na forumih ne oglasijo, bolj se oglašajo tisti jezni- nenujni, ki so pričakovali odprte roke in nasmeh zgaranih zdravnikov, ki bodo za njimi še celo popoldne in noč reševali primere,ki bi morda zahtevali kakšen analgetik, hlajenje s hladno vodo, da se zbije vročina, sirup proti vročini in C vitamin, dieto z manj maščobe, ali sprehod in kakšen pomirjevalni čaj ali drugo naravno sredstvo za pomiritev. Telovadbo doma, da se sprostijo mišice in sklepi, zmanjša telesna teža,ki obremenjuje sklepe in mišice, sprošča prisilno držo in sprosti misli.
Vedeti je potrebno, da tudi ko ne morete do osebnega zdravnika, vedno lahko pokličete v njegovo ambulanto ( ali celo na urgenco), da dobite nasvet kako naprej, da ne bo potrebno popoldne ali zvečer v dežurstvo.Vedeti je potrebno, da si tudi zdravniki KOT VSI OSTALI LJUDJE zaslužijo dopust in da imajo v svoji odsotnosti VEDNO ( po zakonu ) nadomestnega zdravnika- torej izgovor,da osebnega zdravnika ni bilo enostavno NE OBSTAJA.
Sicer pa se vsi ljudje tolažijo s sloganom,da je vsak samo človek- torej tudi zdravniki so samo ljudje ( čeprav večina ljudi zdravnikom tega ne dovoljuje).Zamislite si sebe na svojem delovnem mestu : najprej 8 ur dela dopoldne, nato brez prekinitve celo popoldne in celo noč in naslednji dan spet v dopoldansko službo celih 8 ur!Pa si predstavljajte,da vam v tem času naložijo opraviti delo, ki bi ga po vaši presoji lahko opravili jutri, pojutrišnjem ali celo kakšen dan pozneje od vas pa bi zahtevali, da ga opravite v tem času ko ste pač dežurni, ker ste pač tam in torej dolžni opraviti tudi povsem odložljivo delo.Pa bodite še dobre volje ves čas.In še nekaj o tistem gnevu in grdih besedah , ki jih izrekate v dežurstvu zgaranemu osebju:prvo kar so nas učili pri medicinski propedevtiki o razlikovanju nujnih od nenujnih pacientov je, da nujni pacienti, ki so res bolni ne kričijo in ne krilijo z rokami ali kakorkoli zbujajo pozornost, ker pač nimajo te moči in energije zaradi stanja v katerem so.Torej nujni pacienti so tisti neopazni v čakalnici, ki se ne oglašajo in potrpežljivo čakajo na pomoč zdravnikov, ki jo tudi dobijo!
Pa lep pozdrav, zdravnica.

Zdravnica
Zelo dobro napisano. Se strinjam.

Prosim, če lahko rešite anketo na temo evtanazije. Hvala. Lp

https://www.1ka.si/a/64079

Katastrofaaaa!

Delal cel dan od 7:30 do drugega dneva 7:30, nato pa mi nadzorni reče naj zaradi pomanjkanja kadra ostanem še do 11:00. Pa to ni bilo prvič.

    Dr. Marko Živec kclj je morilec pazite se ga

Pozdravljeni,

mene občasno začne boleti v trebuho, kasneje me sili na bruhanje, potem pa pljunem skozi usta rjavo tekočino, ki je včasih tudi malo kisla. Zanima me ali ima kdo kakšno idejo kaj naj naredim.

Lep pozdrav

 

New Report

Close