Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? zdravnikova odgovornost

zdravnikova odgovornost

V prvih dneh oktobra je prisla hcerka domov zmočnimi bolecinami v krizu. Takoj sva se odpravili k splosni zdravnici. Dala nama je napotnico za ortopeda in le ta jo je naslednji dan pregledal. Ugotovil ni nicisar oz. se je verjetno zelo malo potrudil,da bi kaj ugotovil. Bolecine so bile vse hujse, tako da je konec tedna pristala na infekcijski kliniki. Tu so jo zadrzali en teden, ji naredili vse mozne preiskave ki so v njihovih mejah odgovornosti. Ker niso nasli nicesar, so mi razlozili, da se zanost tukaj neha, da je hci primerna za obravnavo pri psihologu.Tu naj povem da je hci vesela, pridna in zelo stabilna deklica. Na ponovnem pregledu na infekcijski kliniki, sem zaprosila za ponoven pregled pri ortopedu. Naročila se je v sredine oktobra in dobila datum v drugo polovici novembra. Ker so bile bolecine hude smo poskusili prej, vendar reda so se striktno drzali reda in morali smo pocakati pet tednov. Ko smo le docakali pregled so ugotovili, da ima hci zlomljeno tretje ledveno vretence. Takoj je bila hospitalizirana in sedaj caka na ustrezen steznik. Zanima me ali zdravnik ki jo je pogledal in dal izjavo da ji ni nic odgovarja za svojo oceno njenega stanja ali se to lahko pac zgodi.

Je imela hci prometno nesreco ali je padla oz kako so se bolecine zacele? Je to prvemu zdravniku povedala?

Gospa Barbara, velikokrat se take stvari zgodijo v našem zdravstvu, na vseh področjih medicine. Gotovo bi kakšno prekomerno prehranjeno staro mamo z bolečino veliko prej vzeli kot so mladoletno hčerko. Sandy, študentka medicine, o njej smo že brali v forumu (zdravniške plače, še še …), pa misli, da je njen bodoči poklic “svet” in nezmotljiv. Ali je Sandy morda pomislila, da vi ne veste, če je deklica kje padla, saj je nimate na očeh 24 ur na dan? Obstajajo objektivni fizikalni testi, ki bi gotovo odkrili kaj drugega kot to, da je deklica zdrava (da ni nič in da potrebuje psihiatra), če bi jih lečeči zdravnik korektno opravil. Ko sem bila jaz deklica (10 let), sem si precej poškodovala gleženj (izvin; potrgane sem imela ligamente, kapilare in narastišče mišice na zunanji strani gležnja). Na urgenci (to je bilo popoldne na morju na Hrvaškem, ne v Sloveniji), me je sprejel starejši, “izkušen” travmatolog, ki ni noge niti prijel, ocenil, niti poslal na RTG ali karkoli, temveč si jo je za hip ogledal od daleč, nalahno brcnil (!) vanjo s svojim čevljem in naju z očetom poslal ven, češ da ni nič. Kljub temu, da je oče zahteval pregled in pojasnilo, so nama zagotovili, da z nogo ni nič, naj bomo veseli, da nismo nič plačali(?) in da tudi drugje ne bodo nič ugotovili. Čez nekaj dni smo zaključili letovanje in obiskali smo pediatra, ki se je čudil, da nismo prišli že prej. Da ne bo zgodba dolga, naj povem, da nisem mogla hoditi 2 meseca, da sem imela težave z gležnjem še vsaj 8 let, vsako leto sem si ga še po 2x zvila, ker je bil popolnoma nestabilen. Z ustrezno obutvijo brez pete sem lahko stopila na kamenček in gleženj se mi je zvil, teči nisem mogla … Kasneje me je bolj spreten zdravnik le napotil na fizioterapijo in gleženj si je sčasoma popolnoma opomogel. Vprašam se, kaj bi bilo, če bi se vaši deklici ledveno vretence (zlomljeno!) tako premaknilo, da bi postala hroma od mesta zloma navzdol? Bi bilo to čudo za psihiatra? Gotovo lahko sprožite kak postopek, da se ugotovi, če ni bila storjena napaka. Lahko pa vse skupaj poveste Pop tv-ju ali Delu. Boste videli, koliko podobnih zgodb bo priišlo na dan. Pa bo kdo gotovo rekel: “Kaj pa tisti, ki so z zdravniki zadovoljni, ker je bilo njihovo zdravje pravilno obravnavano?” Saj to je vendar njihovo dobro plačano delo! Lepo pozdravljeni, Zala

Barbara kar lepo korajžno prijavite vse udeležene zdravnike v vaš primer…..vsem je potrebno gledati pod prste, še posebej zdravnikom, saj imajo v rokah našo usodo…nekateri med njimi so resnično preveč, preveč neodgovorni in se imajo za bogove……pri poškodbi vaše hčere bi že z enostavnejšimi prijemi morali ugotoviti, da je nekaj narobe…..saj z določenimi “vajami” se prav gotovo pokaže, da določenega giba vaša hčerka ne bi mogla narediti….čakati 5 tednov z zlomljenim vretencem je navadna svinjarija in se strinjam Zalo, kaj vse bi se lahko med tem zgodilo……kar korajžno jih prijavite, vse po vrsti….

DOVOLJ IMAM TEGA ZDRAVSTVA, KAR NAPREJ NEKAJ PACAJO IN DELAJO NAPAKE, NJIHOVI NADREJENI PA JIH ZAGOVARJAJO. SAJ SO VENDAR ODGOVORNI ZA ČLOVEŠKA ŽIVLJENJA, DAJMO JIM MALO PODKURITI, Z NAMI DELAJO KOT DA SMO ŽE MRTVI, KAJ PA NJIHOVA ZAPRISEGA.
VESTE MENI JE GINEKOLOGINJA REKLA DA NAM BO REDNI GINEKOLOŠKI PREGLED V BODOČE PRIPADAL NA VSAKE TRI LETA, MEDTEM LAHKO PA ŽE RAZPADEM. KER SEM PRIŠLA NA PREGLED TOČNO OB LETU SO MI HOTELI PREGLED ZARAČUNATI. PA SE NISEM DALA, PLAČILO SEM ODKLONILA ONA PA SEVEDA PREGLED. IN KAJ NAJ SEDAJ, ČAKAM DA MINE ŠEST MESECEV, KO ME JE ONA PO NJENIH NORMAH NA VSAKIH 18 MESECEV, PRIPRAVLJENA PREGLEDATI NA RAČUN OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA. MISLIM DA BO TREBA DOHTARJEM MALO GLAVE ODPRETI IN UREDITI NJIHOVO NOTRANJOST, A KAJ KOT TAKIH DOHTARJEV KI TO DELAJO ŠE NISO IZOBRAZILI. TUDI OTROKA SO PACALI DA IMA ALERGIJO NA GLASILKAH, KAR ŠEST MESECEV JE TRAJALO DA JE PRIŠEL DO SPECIALISTA, JE BIL ŽE KAR DOBRO HRIPAV, NAKAR SO UGOTOVILI DA NE RABI NOBENIH ZDRAVIL, PA JIH JE ZA BREZ VEZE ŽE KAR NEKAJ POJEDEL – JE TO ŠKODLJIVO.
BARBARA

Draga Barbara!

S prijavo (pritožbo) se obrnite na Zdravniško zbornico Slovenije in pa na strokovnega direktorja ustanove, kjer so vašo hči nedosledno obravnavali.

Barbara, vse kar je prav, ampak sedaj pa že malo pretiravate….za to, da vas pregleda ginekolog na 18 mesecev ni kriv on, ampak ZZZV, oz. država, katera si izmišlja kar naprej nove omejitve…..pri tem zdravniki pač ne morejo nič, razen da npr. ZDRAVNIŠKA ZBORNICA reče, da država pretirava, da predlog ni strokovno podkovan, ter zbornica utemelji in dokaže, da bodo zaradi takšnega ukrepa (pregled na 18 mesecev) posledice, ki bodo državo še več stale……kar pa se tiče tega, da boste po 18. mesecih RAZPADLI pa se nič ne bojte, vi se samo redno umivajte……….joke……

gospod jože
ste tipičen ženski sovražnik, se vidi da ne veste kaj so ginekološke težave, pri ta hitrem raku te pobere v nekaj tednih, kaj šele po 18 mesecih.
barbara

Zdravnik je odgovoren in čas je že, da bi koga vsaj olajšali za kak tolar, če ne še kaj več. Čas inkubacije za slovenske zdravnike bo upam minil. Močno in toplo si želim, da bi po vprašanju odgovornosti kmalu dosegli ZDA. Čeprav mi minister osebno ni simpatičen pa ve kaj dela. Le tako naprej.
Sam poznam primer iz ožjega družinskega kroga tudi povezan z otroci in sicer:
Malček je dobil izpuščaje na koži, ki so ga močno srbeli. Gredo do prvega zdravnika, ki predlaga mazanje s kremo. Gredo, ker niso čisto 100% do drugega, pravi samo mazati ne. Mine popoldne, pride večer, postaja vse huje. Kličejo pozno zvečer tretjega, privat, plačajo mastno, oče reče, da denar ni problem, jih sprejmejo ob 23.30 zvečer (problem je bil hud) in dobijo zdravila, in je v 24ih urah vse OK.
In druga zgodba, tudi familjarna, manjša poškoda na nogi. Začne se gnojiti, gre fant na urgenco, rečejo ni tako hudo in ga hočejo poslati k njegovemu osebnemu zdravniku po napotnico. On že čuti mravljince na nogi (prstu). Ponudi 10.000 SIT, da bo samoplačnik, da ne bo koristili koncesije oz. zavarovanja, se začno opravičevati in mu takoj ponudijo stol in hladno vodo, prileti dohtar in glej čudež, v pol ure je urejeno.
To so resnične zgodbe. Tako je to danes v zdravstvu. Banda požrešna.
P.S. Oprosti izrazu, ampak sem hudičevo jezen, ko se spomnim na te dogodke.

Bo to kar anonimno. Delam v hospitalu in občasno vidim modre kuverte romat iz pacientovega žepa v žep zdravnika in zelo, zelo hitro in kvalitetno je nato opravljeno delo. Kak resen primer pa (brez kuverte) tudi po pol leta trpi. Mafija, ane?

Prav tako, kot je pek odgovoren za kruh, ki ga speče in kot je voznik avtobusa
odgovoren za potnike, ki jih prevaža PRAV TAKO je tudi vsak zdravnik
odgovoren za pacienta, ki ga zdravi.Ker je pač to poklic, ki ga je izbral in
prisegel, da bo to opravljal po najboljših močeh.
Glede “kovert”:DOKLER BODO OBSTAJALI LJUDJE, KI KOVERTE DAJEJO,
BODO OBSTAJALI TUDI ZDRAVNIKI, KI JIH BODO JEMALI.
Zato, ljudje, prekinite ta krog in nikomur, prav nikomur, ne plačujte
tistega, kar je tako in tako dolžan narediti.Naj jim bo naše zdravje in sreča
največje darilo!

Pozdravljeni.

Glede zdravniške odgovornosti se popolno strinjam, vendar je potrebno omeniti tudi druge poklice katerih delo je zelo odgovorno, kot tisto zdravniško (gasilci, piloti, policisti in še mnogo drugih). Tudi sam sem zdravnik, za ta poklic pa sem se odločil predvsem iz razloga pomagati ljudem in ne finančnih razlogov. Plače katere prejemamo so zadostne, vendar kot je značilno predvsem za slovence, denarja ni nikoli dovolj.

Alex, recem ti lahko samo bravo…taksen ostani…Zanima pa me nekaj, mogoce nam bos znal ti razloziti; ali se potem zdravnik pokvari ( v financnem smislu )med delom ali pride taksen ze iz fakultete…ne vem , ce si bral Sandy…njene izjave so licemerne za vse zdravnike..pa brez zamere njej in vsem vpletenim, tprej, zakaj je vse manj zdravnikov, ki so tam zaradi svojega dela in ne zaradi svoje place ?

Lp Mojca

Me veseli, zdravstveni kolega, da imate takšno mnenje. Mislim, da bo denar, ne glede na to, koliko ga Slovenec ima, vedno predstavljal oviro pri pristnih in nesebičnih medčloveških odnosih. Sama menim, da imajo zdravniki čisto dobre plače. Sama dobim okoli 145 000 z dodatki (visokošol. zdrav. smer) in mi ne manjka prav nič v življenju. Sem še mlada in nekoč bo tudi hiška naša … Veliko zdravja in sreče pa čimmanj zagrenjenih misli želim prav vsem!

Ja na začetku tega sporočila bi pozdravil vse, ki se bodo oz. so se že udeležili te obširne debate… Najprej naj tudi sam opišem svoj primer, ki bi se lahko hujše končal oz. vsaj upam da se ne bo kot se lahko…

Tudi sam sem doživel zelo podoben primer… Meseca marca 2001 sem doživel prometno nezgodo z naletom tovornega vozila v moj avtomobil (,ki je v tistem trenutku stal na cesti in sem tedaj bil zadnji v kolono stoječih vozil…) od zadaj. Ob prihodu na urgenco SB M. Sobota zaradi bolečin v vratnem predelu, nogah, prsnem košu, itd … zdravnik po rentgenu (na katerem se ni videlo nič) odredi 2 dni počivanja in nazaj na delo… Kolega, ki je bil sopotnik pride na urgenco na pregled tudi zaradi bolečin v vratnem predelu nekaj minut za menoj pa dobi od istega zdravnika 1 teden počivanja in kontrola… (opravljeno enako slikanje z rentgenom…) Njemu je bilo po tem tedno boljše. meni pa se stanje iz dneva v dan slabša. Ko sem obiskal kar nekaj zdravnikov in s tem opravljenih pregledov je PRVI zdravnik, ki je odkril resno poškodbo bil v Varaždinskem zdravilišču – Hrvaška, kamor sem odšel seveda na svoje stroške in moram dodati in pohvaliti svojo osebno zdravnico, katera mi je tega zdravnika svetovala… Na kratko ta dr. je ugotovil hudo poškodbo aksilanega živca C7 in C8 itd, itd. Prinesem izvide nazaj vsi spcialisti (spec. krg. in ort.) trdijo, da to ni mogoče…Spet ponovni pregledi tu in tam, pa fizioterapija za fizioterapijo. Ko me naposled poškodba toliko zdela oz. me, kako bi bil že najbolj primeren izraz “utrga” v levem predelu trubuha in kolka, da sploh nisem mogel stopiti na nogo, niti se nisem mogel zravnati skratka bilo je zelo boleče že na sam dotik sem spet na urgenci ZD MS doživel kalvarijo… Ob ugotovitvi, da nimam osebnega zdravnika v ZD oz. je moja zdravnica PRIVAT me sestra gladko zavrne in me napoti k eni X zdravnici, češ ta pa ima podpisano pogodbo o nadomeščanju moje… Ko me pripeljejo k tej, spet čakamo sam že ne vem kako dolgo… Pred mano so šli v ambulanto vsi, še tisti ki so prišli za mano… Ko le naposled pridem na vrsto in spet razložim še zdravnici zakaj in kdo me je napotil sem mi le ta po mojem opisu težav in mukoma napiše obvestilo za mojo zdravnico, da mi naj sestra moje zdravnice da injekcijo-blokator… To pa zato, ker sploh nima pogodbe z mojo zdravnico… In so me po domače povedano v ZD MS “nategnili” samo, da so se me rešili…Vse to se je godilo, ker na ta za mene nesrečen dan ni bilo moje osebne zdravnice v ambulanti zaradi udeležbe na simpoziju in je delala le njena med. sestra, katere je NUJNE primere napotila v ZD MS…. No ko sem dobil “navodilo” za med. sestro moje osebne zdravnice mi ni preostalo, da me spet nosijo in prepeljejo nazaj do ambulante oseb, zdravnice, da mi je nato po mojem prepričevanju in zagotavljanju, da bom nosil sam posledice, če pride do kakšnih zapletov… Ko sem končno prejel tisto “prekleto” injekcijo za katero sem moral pretrpeti in preživeti nevem kakšne vse … No bilo je, čez noč se je nato še poslabšalo … Naslednji dan grem spet v ambulanto, zdaj je bila moja oseb. zdravnica prisotna in ko me je zagledala je zagnala tak vik in krik da sem mislil, da bo mene ubila ne pa vse ostale in je začela “besneti” po telefonu kaj si mislijo in je klicala udeležene vse po vrsti… Mi napiše NUJNO napotnico za urgenco SB MS oz. ortopeda… Me odpeljejo spet naprej… Tam spet ŠOK, ortoped dela pa mi sestra pove, da me danes ne morejo sprejeti, da naj pridem jutri v ambulanto… Ko zahtevam pregled oz. ustrezno (po napotkih zdravnice) pride iz ambulante zdravnik artoped-kirurg (naj omenim le ta se mi je na fizioterapiji smejal, češ to ni nič, da me bo še nekaj časa bolelo pa bo – a dejstvo da nisem imel moči v rokah držati 3 kg, itd, itd mu ni povedalo ničesar… ) mi je odvrnil, da ta napotnica velja po celi državi in da lahko tudi grem v Ljubljano če hočem… Če pa me bo še jutri bolelo naj pridem v ambulanto k njemu, ker zdaj nima sestre da bi mi napisala izvid… Ko sem dojel kaj se to dogaja v našem ljubem zdravstvu mi ni preostalo nič drugega kot da sem poklical svojo zdravnico in ji razložil doživeto… Ker je videla da umiram od bolečin mi je dala še 1 injekcijo-močnejšo kot včeraj… No pustimo zdaj vse skupaj podrobnosti… No ker ni bilo nič kaj boljše mi je prej opisani spec. krg. in ort. s težkim srcem napisal napotnico češ če si v 1 mesecu na zrihtam tega slikanja da mi bodo opravili punktiranje (ali je to bilo zastraševanje presodite ami !!!) Na slikanje MR se čaka 18 mesecev mogoče že kaj manj… In če ne bi bilo poznanstev in vez si res ne bi mogel dogovoriti le tega v tem času… Pa se je začelo – slikanje pokaže DISKUS HERNIJO C5 – C6 (zdrobljeno hrbtenico v vratnem predelu)… Vam povem, da bi morali videti izraz na obrazu zdravnika spec. krg. in ort.iz SB MS, ki se mi je smejal in me ni hotel sprejeti… Takoj je bila druga pesem pa opravičevanje pa … Zdaj po XY pregledih in med preiskavami CPT ugotovljena DESNO ZELO HUDA hipoestezija – MAKSIMALNA OKVARA c živčnega vlakna in med ostalim tudi zanesljivo senzorično okvaro v dermatomu C6 desno ter C3 in C5 levo in itd, itd… Zdaj po 10 mesecih moram spet na ponovno slikanje MR hrbtenice v torakalnem nivoju pa na pregled v KC Ljubljana… In po besedah “XY dr.-naj si bo tudi ta brez imena ” bi lahko ostal na vozičku…

Na koncu bi dodal še to: dr. spec. krg. in ort. iz SB MS, ko mi je napisal napotnico za slikanje mi je napisal na to napotnico slikanje celotne hrbtenice… ; tam kjer bi mi naj to opravili, pa so mi odgovorili, da moram prinesti za vsak predel posamezno napotnico za kar pa le ta dr. VE (oz. zna). Pa sem moral spet k njemu, pa se prerekati pa moledovati, prositi, da mi je spet s težkim srcem to napisal in odvrnil, da nas bo ta birokracija še pojedla… (kot da sem jaz kaj k temu kriv)… Še sreča da sem to urejal preko vez in preko faksa, ker če bi hodil v Ljubljano in to tam ugotovil Vam vsem povem, da bi tedaj nekdo izgubil najmanj vsaj glavo pa naj se sliši še tako… Vse ima svoje meje, pri nekaterih pa očitno teh mej ni…

Trpim pa le jaz in moja družina… Stanje nič kaj boljše, čakaj, pa spet čakaj na ponoven pregled pa …

To je bil opisan postopek zdravljenja na najkrajši možen način, ker če bi šli v detalje bi nastal kar zajeten roman… Imena sem izpustil, ker je zadeva predana odvetniku in bo zadeva šla na ustrezno ustanovo… Če pa bom kaj dosegel s tem pa je že spet druga zgodba…

Nekateri pri nas so tako ali tako dokazali kakšna je strokovnost v stroki (zdravstvo v Pomurju in še kje…), ki potrebuje samo DENAR – dokazano… Ker sam nisem hotel prinesti kot sem slišal, da bi bilo vse drugače (za postopek mislim, zdravja mi tako ali tako več nobeden od teh zdravnikov ne more vrniti…) Pa se še oproščam vsem ostalim, ki pošteno opravljajo svoj poklic in te vprašajo najprej po zdravstvenih težavah in ne prvo po poklicu oz. delu, ki ga opravljaš saj s tem ne odpraviš težav… (to me je med vsem drugim tudi v celotnem postopku opisani dr. najprej vprašal in nato …) Pač sem bil zato, ker delam tu (XY) simulant oz. … Po njegovi “strokovni oceni” !!! Strokovnost pa taaaaka !!!

Mislim, da komentar ni potreben…

New Report

Close