Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina boleče noge

boleče noge

Spoštovani,

že več let me občasno bolijo noge. Bolečina pride se seli, traja nekaj časa nato izgine. Bolečina se seli od zadnjice navzdol. Menila sem, da je to išijas, vendar me moti to da tudi po počitku bolečina ne popusti. Včasih me bolijo sklepi, občutek imam, da me boli medenica. Sicer imam tudi težave s hrbtenico. Zanima me od česa je še možno, da bolijo noge. Drugih težav nimam. Občutek imam, da me bolijo tudi mišice rok in nog. vendar to ni gripa. Boli me predvsem na desi strani boka tudi na dotik določene točke na boku. Včasih imam občutek šibkosti v rokah in nogah.
Bila sem na ultazvoku trebušnih oraganov, vse je v redu. Ali je mogoče,da imam pri 30 letih revmo.

Hvala za razumevanje in odgovor,
Tjaša

Spoštovani!

Zelo težko vam odgovarjam, ker bi vas moral vprašati celo vrsto reči. Pogosto so noge boleče in/ali težke pri stoječem delu, zaradi splošne preutrujenosti zaradi dela doma in v službi, zastajanja krvi v nogah zaradi vidnih ali notranjih krčnih žil, vročih žab in seveda zaradi išijaza. Kadar se le da počivajte z dvignjenimi nogami ali v leže, čim manj stojte ali sedite. Pomagajo različni želeji, ki jih lahko kupite v lekarni. Če imate še kakšne dodatne znake, mi sporočite. Malenkostna možnost za take občutke bi bilo tudi premajhno delovanje ščitnice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,
zahvaljujem se vam za tako hiter odgovor. Kri sem dala na pregled za ščitnico in glede na rezultate naj bi funkcionirala normalno. V zvez s krčnimi žilami pa me zanima kako je mogoče to ugotoviti ? S katero preiskavo?Zdi se mi da je izvor bolečine na desnem boku, tu me že na dotik boli neka točka. V primeru razgibavanja tega dela noge imam občutek, da se mi vname živc in se bolečina prenese na celo nogo. Iskreno povem, da se bojim, da bi bili lahko vzrok kostni rak. Vem, da so takšne misi mnogo preuranjene, toda skrb obstaja. Imela sem rentgenski pregled pljuč, zanima me ali bi bilo na teh slikah tudi videti kakšne spremembe na kosti.
Opravičujem se za zmedena vprašanja in se zahvaljujem za odgovor.
Tjaša

Spoštovani!

Krčnih žil včasih na zunaj sploh ni opaziti. Z UZ bi bilo to izvedljivo, a začetnega povečanja prav tako ni mogoče potrditi. Znak so predvsem težke, nekoliko napihnjene noge, stanje pa je slabše po daljšem stanju ali naporu in se popravi po daljšem počitku z dvignjenimi nogami.

Glede kostnega raka je najprimernejša preiskav rentgenski pregled. Kostni rak povzroča večje bolečine predvsem ponoči. Glede bolečin v kolku in nogi pa bi bilo vseeno primerneje, da greste k zdravniku, ker si takole po opisu le težko predstavljam, kako izgleda. Strahovi so čisto nekaj običajnega, poskrbeti je treba le, da se zmanjšajo, za kar pa je včasih treba opraviti tudi kakšen pregled.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovana Tjaša,
ker me je opis vaših težav spomnil na moje stanje, ga bom opisala. Že 20 let (od tridesetega leta) imam podobne bolečine, ki se sprehajajo po vsem telesu in določene točke na telesu zelo bolijo na dotik. Mesece dolgo me je pri vsakem koraku zbodlo v kolku, bolel me je križ pri sedenju in hoji, boli me vrat, občasno me bolijo rebra in mišice na rokah in nogah, kot bi imela gripo, če se sklonim, se težko spet vzravnam, slabo spim itd. Po vrsti preiskav (artroza, išijas, borelioza, klamidije) in nekaj fizioterapijah, ki niso imele kakšnega trajnega učinka, je pred tremi leti internist – revmatolog postavil diagnozo sindrom fibromialgije – revmatizem mehkih tkiv. Krvne preiskave so vse normalne, samo levkocitov imam premalo in malo povišano sedimentacijo, pa povečano ščitnico. Žal o vzrokih tega stanja ni nič znanega, pri nekaterih – tudi meni – pa pomagajo nizki odmerki antidepresivov in pa sproščanje (bio-feedback ali avtogeni trening). Poleg tega pa dobivam visoke odmerke vitamina E (600 mg dnevno) in pa tablete za ščitnico. Če zdravila redno jemljem, zdravo živim (zmerni napori, veliko počitka, primerno razgibavanje) in se varujem pred podhladitvijo, svoje bolečine, ki me kljub zdravilom vsak dan spremljajo, lažje prenašam, ker niso več tako hude kot prej, ko zdravil še nisem imela. Upam samo, da bodo zdravniki sčasoma odkrili vzrok in možno terapijo. Baje ima fibromialgijo 20 odstotkov revmatikov, ki iščejo pomoč pri revmatologu, v veliki večini ženske.
Vse dobro vam želim,
Marjeta

Spoštovana ga. Marjeta,

s svojim dopisom ste me zelo razveselili. Težave kot jih opisujejte vi se popolnoma ujemajo z mojimi. Obupno se že počutim ko tavam od zdravnika do zdravnika vedno z novo bolečino na drugem koncu telesa. Verjetno že vsi mislijo, da sem hipohonder. Bolečine ne moreš pokazati, boli pa. Resnično se zahvaljujem za vaše pismo, malce ste pomirili moje strahove. Nisem si mislila, da lahko že pri 30 letih govorimo o revmatizmu. Toda po težavah sodeč je res veliko verjatnosti za podobno diagnozo.

Hvala in lep pozdrav,
Tjaša

Spoštovani !
Oglašam se Vam ponovno po nekaj mesečnem premoru (april- Motnje vida). Takrat ste mi dejali, da bi lahko bil vzrok za bliskanje pred očmi skleroza multipleks. Ker sem imela več simptomov, ki bi lahko sodili k tej bolezni, sem opravila različne preglede – tudi magnetno resonanco. Pregledi bolezni niso potrdili, temveč se je ugotovilo, da nekaj ni v redu z možganskim ožiljem. Zdaj čakam na ponovno magnetno resonanco z vbrizganjem kontrasta.(Kako dolge so čakalne dobe za te preglede !!)
Zanima me, kaj bi lahko bilo narobe z ožiljem, glede na to, da ne pijem, ne kadim, nimam holesterola, sem suhe postave (od kar imam te težave, sem shujšala še za 5 kg), imam (pre)nizek krvni pritisk in “počasen” utrip (nisem športnica).
Težave se niso omilile. Še naprej se mi močno bliska pred očmi, imam občutek, da me zanaša kot, da sem pijana, v glavi čutim močan pritisk, brnenje kot, da imam v glavi transformator, občutek vročine v glavi, močno in zelo boleče utripanje žil v sencih. Včasih me tudi zelo boli srce (enakomerna, topa, stiskajoča bolečina). Od začetka sem imela zelo močan občutek “mehkih” nog, zdaj pa me skoraj vsak dan noge neznansko bolijo (od kolen navzdol), še posebej potem, ko se vležem v posteljo. Velikokrat me te bolečine tudi zbudijo. V desni nogi imam občutek kot, da je zavita v neko folijo- vakumirana.
Poglavje zase pa je spomin. Po “noči čarovnic” vse pozabim : ključe v vhodnih vratih, soliti kosilo, kaj prinesti, še posebej pa kaj izračunati.
Nevrologinja ima vse moje izvide, a mi kaj določenega ni hotela povedati pred ponovno preiskavo.
Hvala za odgovor !
Nadica

Spoštovani!

Seveda bi bile na vašem mestu najverjetnejše somatoformne motnje, tj. telesni zanki duševnih motenj, obstaja pa tudi možnost presenilne demence (zlasti pozabljivost), zato se o tem posvetujte z nverologom. V primeru somatoformnih motenj pa bi se bilo potrebno bolj na široko pogovoriti z vašim zdravnikom ali psihiatrom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Objava čaka odobritev

New Report

Close