Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina problem v zvezi z očmi

problem v zvezi z očmi

Spoštovani,

Nikjer drugje nisem zasledil forum, ki bi se ukvarjal z vprašanji iz oftalmologije pa sem se odločil, da vam postavim eno vprašanje na spl. medicini.

Danes sem opazil (mogoče je bilo že prej, ampak se nisem zavzel), da mi skozi vidno polje potuje majčken bledo-črn madež. Ko pogledam gor, gre zraven, potem pa spet počasi potuje dol, ali počez. Je možno, da je to začetek sive ali zelene mrene?? Sem kar precej zaskrbljen.

Star sem 26 let, imam dioptrijo -1.20 desno in -1.40 levo oko. Nosim očala.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!

Imate t.i. leteče muhe, to so ostanki žil, ki v razvoju očesa zakrnijo, včasih pa njihovi deli plavajo v steklovini, zato se nam pred očmi premikajo. Niso nič nevarni in ne napovedujejo nobene bolezni. Bolj ko smo pozorni, hitreje jih poazimo in bolj so nadležne.

V primeru odstopa mrežnice, vidimo črno zavesico, ki sicer lahko plapola, a je stalno na isti strani očesa.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša vam hvala za odgovor.

Zanima me še samo ena stvar: A je to stvar za celo življenje, se da to ozdravit? oz. ali je to prehodnega značaja?

Hvala,
Dejan

Spoštovani!

Spremembe so trajne, vendar vam bodo povzročale težave le ob pozornosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi sam imam podoben problem, le da ne letijo črne pike ampak svetlikajoče bele (kot zvezdice). Ti utrinki vedno padajo od zgoraj navzdol, kot nekakšen sneg. To se mi ne pojavlja stalno. Ugotovil sem, da se to pojavlja le, ko sem v temačnih prostorih. Ali pa ko zaprem oči, vidim zeleno rumen krog s črno piko 🙂 To se mi dogaja od kar pomnim. V čem je trik?

Naj pa povem, da nimam težav z očmi, vidim uredu, kakih poškodb pa tudi nism imel.

Spoštovani!

Seveda gre pri vas lahko le za nizek krvni tlak in s tem povezano bliskanje. Kolobarji v temi lahko niso nič posebnega. Nastanejo zaradi stiska vek na oči.

Po drugi strani pa je (če imate sladkorno bolezen, ali ste stari okrog 50 let in bi lahko imeli sladkorno bolezen) znak motenj v žilnici zaradi degenerativnih sprememb. Kolobarji pred očmi pa so lahko znak zvišanega očesnega tlaka. Toplo bi vam priporočil obisk pri okulistu, da vam pregleda očesno ozadje in izmeri očesni pritisk.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!
Stara sem 27 let. Tudi meni padajo pred očmi svetlikajoče smeti, a to le zunaj-na dnevni svetlobi, v zaprtem prostoru pa ne.Pojavilo se je pred kratkim, a na to prej nisem bila pozorna.Bolj ko sem pozorna, slabše je.Od česa pride to in ali obstajajo kake kapljice, s katerimi si lahko pomagaš?
Pred 14 dnevi sem bila tudi pri okolistu( pregledal je očesno ozadje, pregled vidnega polja,..-vse je bilo bp., razen očesni pritisk je bil malo višji.Takrat sem imela probleme, ko sem za 15 minut v desnem delu vidnega polja videla premikajoče črte in malo zamegljen vid, nato je nastopil glavobol,Okolist je rekel, da gre za migreno.
Zanima me tudi, če je vse to lahko posledica jemanja kontracepcijskih tablet Diane, ki jih jemljem 4 mesece in problemi z očmi so se pojavile v tem času.Včasih se mi zdi, da imam težko sapo, da težje diham in da me stiska v grlu, potem spet mine.Tudi ta težava se je pojavila v času jemanja KT.Včasih sem zelo napeta, živčna, vse me moti¸.Ali bi lahko to povezali z jemanjem KT? Ali naj grem k ginekologu po novo zaščitno sredstvo.Kakšni so še stranski učinji KT?
Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Naštevate več težav, ki niso vse nujno povezane. Hormoni, tudi v kontracepcijskih tabletah, lahko vplivajo na razpoloženje in občutke, ki jih opisujete. Lahko pa so ti občutki posledica tesnobe (težko dihanje, stiskanje v prsih, nevroza…), tj. duševne motnje, ki ni povezana s hormonskimi spremembami, temveč zaradi stresa, obremenjenosti,…

Napadi migrene povzročajo spremenjene vidne zaznave, a le v teku napada, sicer pa ne. Pri zvišanem očesnem tlaku navadno vidimo kolobarje in manj pogosto iskrenje. Kot kaže izvid okulista z vašimi očmi ni nič narobe, kar bi zahtevalo neko zdravljenje ali skrb.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close