Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Kontaktne leče

Kontaktne leče

Pred dobrim mesecem sem začela uporabljati kontaktne leče in sicer moja oftalmologinja mi je predpisala poltrde leče. Rekla je, da se je treba postopoma navajati nanje in da traja lahko dlje kot en mesec, da se popolnoma navadiš nanje. Že od začetka uporabe leč me izrazito moti svetloba in brez sončnih očal sploh ne morem biti na prostem. Zanima me, ali je to običajno in ali se oči postopoma navadijo (zelo se mi blešči!). Vsako jutro imam tudi precej izcedka okrog oči (bledo rumene barve) in tudi za to me zanima, če je kaj nevarnega. Precej sem prebrala o razjedah roženice in skrbi me, ker vem, da to lahko povzroči slepoto. Med uporabo leč tudi težko vozim, ker me reže v očeh, ko pogledam vstran.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Izcedek govori za to, da so vaše oči vnete, zato bi bilo smotrno, da leč nekaj dni ne uporabljate in da si v oči dajete antibiotične kapljice. Po recept in na pregled bo treba k vašemu zdravniku. Sam kljub dioptriji ne uporabljam leč, zato vam iz osebnih izkušenj ne morem odgovorit na prvi del vprašanja, verjetno pa gre za spremenjeno optiko, saj z lečami spet vidite predmete normalne velikosti, medtem ko ste prej videli pomanjšane predmete. Zato so verjetno tudi svetlejši in bolj bleščeči, hkrati pa lahko tudi vnetje prispeva k neprijetnemu občutku zaradi bleščanja. Če se bo to nadaljevalo tudi po ozdravitvi, le pojdite k oftalmolinji, ki vam je leče predpisala, da vam svetuje, kako naprej.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor. Ali moram po recept za kapljice k splošnemu zdravniku ali k izbrani okulistki? Vprašala bi še za recept za očala; se dobi lahko tudi pri zasebnem okulistu ali samo v zdravstvenih domovih? Še enkrat hvala!

Pozdravljena,

če lahko dodam nekaj lastnih izkušenj. Moj poskus neprekinjene uporabe
mehkih kontaktnih leč se je pred leti končal z neprijetnim keratokonjuktivitisom
(vnetjem roženice in veznice) obeh očes , po približno enem letu nenehne
uporabe leč. Nevarnost ponovljenih ventij je pri nekaterih ( bolj občutljivih)
precejšnja , vendar v eri sodobnih protivnetnih zdravil resnejših trajnih posledic,
posebej slepote ni za pričakovati. Vseeno je , ne glede na tip leč in občutljivost
posameznega očesa priporočljiva kombinirana uporaba z očali( vsaj en teden
na mesec). Nekajdnevni premor in prehod na očala je vsekakor potreben ob vsaki motnji vida in večjem občutku neugodnosti v očesu.
Precej pomembna je kvaliteta raztopine za čiščenje leč in njena pravilna uporaba.

Lep pozdrav

Rade Iljaž, dr. med.

Spoštovani!

Recept za kapljice ali mazilo vam lahko napiše vaš izbrani zdravnik.

Potrdilo za nakup očal z delnim povračilom stroškov vam lahko izda vsak okulist, ki ima koncesijo – pogodbo – z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. To lahko vprašate, preden se prijavite za pregled. Gre pa le za majhen del – za leče in še to navadne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Rade, tudi vam hvala za odgovor. Vprašala bi vas, katero sredstvo za čiščenje leč uporabljate vi? Jaz uporabljam za ročno čiščenje predno dam leči v posodico Alconov OPTI SOAKE, čez noč pa jih shranjujem v CIBA VISION raztopini (ONE STEP CLEARING). Mislite, da je tako vzdrževaje leč OK?
LP Andreja

Pozdravljena ,

Kombinacija sredstev za čiščenje je primerna( uporabljam enako raztopino za
nočno shranjevanje leč) le, da se je treba izogibati prepogostem ročnem čiščenju
leč. Za večino je dovolj enkrat tedensko.
Lep pozdrav
Rade Iljaž dr.med.

New Report

Close