Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Žolčni kamni

Žolčni kamni

Pod to temo sem nasel kar nekaj odgovorov, se vedno me pa muči nekaj vprašanj…

Ali se pri operaciji žolčnih kamnov vedno odstrani komplet žolčnik, ali odstranijo tudi samo žolčne kamne?
Ali laparaskopsko operirajo tudi ze v Ljubljani, Jesenicah,… V katerih primerih uporabijo “staro metodo operacije” in sicer tako da odprejo trebuh z daljšo zarezo?
Koliko časa traja ponavadi taka operacija?
Kakšne so posledice v primeru ko je potrebno odstraniti žolčnik? Ali je treba spremeniti način življenja in prehrenjevanja? Ali je potrebna kaksna dieta po tej operaciji?
Ali je možno da žolčni kamni nastanejo zaradi hujšanja? V 7ih mesecih sem namerno shujšal za 21 kg.

Čeprav imam dva majhna kamna (okoli 5mm), mi povzočata veliko preglavic, še posebej v zadnjih 3-4 tednih. Kaksni dve uri po obroku dobim krce v predelu zelodca in desno od njega. pomaga mi samo, ce vzamem 1-2 Spasmexa naenkrat in lezim nepremicno nekaj ur. Tako se izognem najhujsemu. Imam tudi vnetje želodca (pred 2 mesecoma sem se zdravil zaradi neke bakterije pylori).
Pri ultrazvoku mi je zdravnik rekel da imam veliko zraka v želodcu. ali je vse to posledica tudi žolčnih kamnov, in ali je mozno ta bodo te tezave izginile po operaciji?
Po kolikem času operacije žolčnih kamnov lahko zacnes zopet opravljati vse funkcije. Šolam se za športnega pilota letala (manjša letala za višine cca. 2km nadmorske višine)-kdaj po operaciji bom lahko nadaljeval s šolanjem?

Opravičujem se vam, da sem vam postavil tooooliko vprasanj, in se vam za odgovor v naprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Vinko

Spoštovani!

Pri operaciji žolčnih kamnov se vedno odstrani žolčnik v celoti.

Laparaskopsko operirajo kirurgi v vseh bolnišnicah v Sloveniji.

“Staro metodo operacije” uporabijo, kadar zaradi posebnosti v trebušni votlini ali zapletov med operacijo laparoskopsko ni možno odstraniti žolčnika.

Žal vam ne znam točno odgovoriti koliko časa ponavadi traja operacija in boste morali povprašati kirurga, ki vas bo operiral.

Po odstranitvi žolčnika se je nekaj čas potrebno izogibati jedem, ki pospešujejo izločanje žolča (mastna hrana, jajca, surova zelenjava ipd.), kasnje pa se navadno lahko uživa normalno hrano.

Kolikor je meni znano žolčni kamni niso posledica hujšanja.

Tudi želodčne težave bi lahko bile posledica žolčnih kamnov, če vam žolč iz dvanajstnika zateka v želodec, metem ko gre v vašem primeru verjetneje iskati vzrok v bakteriji Helikobacter Pylori.

Laparoskopska operacija omogoča normalne aktivnosti že po enem tednu – v štirinajstih dneh pa vsekakor.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pred 2-3 meseci sem se ze zdravil za Helikobacter Pylori….in sicer z Ortanolom, Lekoklarom in Efloranom…… Ali je mozno da se ta bakterija ponovno pojavi?
Moja mati je prav tako imela Helikobacter Pylori, pa se je tudi zdravila, in ima ona tudi se vedno probleme z zelodcem… zrak se ji nabira v želodcu, ponoči in zjutraj jo pa peče v želodcu. Vnetje najbrz. Torej, ali je mozno da se je ta bakterija zopet pojavila?

Lep pozdrav,

Vinko

Spoštovani!

Možno, čeprav manj verjetno. Pogoste pa so seveda ponovitve želodčnih težav, vnetja želodčne sluznice in/ali rane na sluznici. V takih primerih je pač potrebno ponoviti kuro zdravljenja z zdravili, ki jih naštevate, antibiotiki pa so smiselni le v primeru, če se ugotovi tudi prisotnost bakterije Helicobacter pylori.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni. Stara sem 30 let. Pred dobrim mesecem sem tretjič rodila in kmalu po porodu sem doživela napad, za katerega so sklepali da je posledica žolčnih kamnov. Po 3.napadu so me napotili na urgenco, kjer so mi vzeli kri. Izvidi so bili v redu (vnetni parametri, hematološke preiskave, ionogram, jetrni testi, hemostaze, proteinogram- vse znotraj mejnih vrednosti). Ker ni šlo za urgentni primer, so me poslali domov. Pred kratkim sem imela UZ, kjer so ugotovili da je žolčnik distendiran, izpolnjen s konkrementi do 4mm, stena ni zadebeljena, potek žilja in žolčevodov primeren. Ugotovili so tudi, da je pankreas maščobno infiltriran, d. pancreaticus ni dilatiran. To mi povzroča največ skrbi. Ali menite, da bi do zamaščenosti pankreasa lahko prišlo zaradi žolčnih kamnov? Osebna zdravnica pravi da je vse skupaj vrjetno posledica nosečnosti in prekomerne teže in da bi se zadeva morala urediti po operaciji. Med nosečnostjo sem sicer imela tudi gestacijski diabetes urejen z dieto. Kako hitro bi mi svetovali operacijo? Napadov ob upoštevanju diete nimam, se mi pa zdi, da je ob upoštevanju omejitev pri hrani zaradi dojenja, pankreasa in žolčnih kamnov zelo osiromašena. Imam namreč mesec dni, starega dojenčka, ki se izključno doji in ne vem ali bi bilo smiselno malo počakati z operacijo ali je bolje, da jo opravim čimprej?
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Mislim, za zadevi med sabo nista povezani in je razlaga vaše zdravnice povsem možna, žolčni kamni niso reska reč in zgolj zaradi enega napada se mi ne zdi nujno hite je z operacijo
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close