Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina skvamozni karcinom

skvamozni karcinom

Pozdravljeni!
Rada bi vedela kaj več o skvamoznem karcinomu. Kakšne vrste rak je to? Vzrok – če je znan? Kakšne so možnosti ozdravitve? Na katerih mestih se pojavlja itd.

Najlepša hvala

Ines

Spoštovani!

Gre za ploščatocelični rak kože, k nastanku naj bi prav tako prispevali sončni žarki in se praviloma pojavlja na izpostavljenih delih kože: obraz, roke, hrbet. Ne zaseva in popolna odstranitev predstavlja dokončno ozdravitev. Če ga pustimo rasti, pa lokalno lahko prodira v globlja tkiva (obraz), zato je potrebna čim prejšnja kirurška odstranitev. V primerjavi z melanomom je to manj »nevarna« oblika kožnega raka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni
pred kratkim so mi odstranili s sredine grodnice “skvamozni karcinom, zmerno diferenciran, cirkumskripten in odstranjen v celoti v zdravo” (citat iz ambulantnega zapisnika ). Zdaj se bodem s famo same diagnoze, saj že beseda “rak” še vedno deluje strašljivo, tako da so nekateri sorodniki, znanci in kolegi v službi opazno spremenili odnos do mene. Tudi s tem bo treba živeti, kot kaže. Pojavlja pa se nekaj vprašanj. Kako sem ga “staknil”, razen da imam problematično kožo (malo melanina, neenakomerno razporejenega ipd.), saj se nikoli v življenju nisem navdušeno nastavljal soncu, redko sem na prostem gol do pasu, nisem se obseval, ne prihajal v stik z biološko agresivnimi snovmi, ne kadim, ne pijem, veliko se gibljem v naravi, na tem mestu nisem imel pege ali materinega znamenja? Če se telo ni odzvalo na nastajanje maligne novotvorbe, potem lahko to pomeni, da v tem trenutku, ko vam to pišem, še nekje v telesu raste še neka, morda bolj zločesta bula, ki utegne čez leto, dve, pet zapečatiti moje bivanje na “tej strani”, kajne? Ali je res najbolje, da grem preko gornje diagnoze in živim, kot da se ni nič zgodilo?
Vem, da so nanizana vprašanja mačji kašelj v primerjavi s težavami nekaterih, ki pišejo v forum. Če se vam ne zdi pomembno odgovarjati na moje pisanje, tudi v redu; morda sem res malo prenapet ob tej nenadni diagnozi…
Pozdravljam vas!
Milan

Spoštovani!

Normalno je, da diagnoza »rak« zaznamuje vsakega med nami. Ni ga, ki se ne bi v sebi in v svoji okolici spopadel s podobnimi problemi. Eno je gotovo: ta oblika raka ne zaseva in ker je odstranjen v zdravo ni več nevaren niti za vaše zdravje niti za vaše življenje. Seveda se lahko pojavi nov kjerkoli drugje, ali drug rak že sedaj raste nekje v telesu, ampak s približno enako verjetnostjo, kot v meni, ali v komer koli drugem. Pridružujem se misli, ki se vam je utrnila: Preko tega in živeti naprej. Vsekakor pa sprejmite to kot ščepec soli v vašem življenju, saj ste v relativno kratkem času marsikaj premislili, izkusili in se naučili, pa še ljudi ste bolje spoznali.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala, ker nisem sam!

Objava čaka odobritev

New Report

Close