Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Drugo cepljenje dojenčka

Drugo cepljenje dojenčka

Pozdravljeni,
Sin je star 5 mesecev in v torek ima drugo cepljenje in sicer osnovno+pnevmokok+rotavirus. Ker je imel prvič reakcijo in sicer krče in povišano telesno temperaturo me sedaj skrbi kako bo z drugo dozo. Je ponavadi reakcija po drugem cepljenju hujśa ali blažja? Skrbi me predvsem tudi zato ker ima nevtropenijo in morava ob vročini načeloma takoj k zdravniku in ne vem ali bi vseeno morala iti preverit krvno sliko tudi ob vročini po cepljenju? In še to ali bi morala na stranske učinke prvega cepljenja opozoriti pediatra?
Hvala vam za odogovore,
Lep pozdrav.

Spoštovani, o stranskem učinku morate vsekakor obvestiti pediatra, saj je pri otrocih, ki so že imeli vročinski krč, tudi zaščita z morebitnimi antipiretičnimi sredstvi, drugačna, predvsem pa jo damo prej. O stanju se vsekakor pogovorite s pediatrom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam za odgovor. Naj vas vprašam samo še to koliko časa po cepljenju pa se lahko pojavi reakcija (vročina, izpuščaji, jok…). Je to navadno v prvih 24 urah ali lahko tudi kasneje? In koliko časa je potem normalno, da tako stanje vztraja.
Hvala še enkrat.

Spoštovani, večina neželenih učinskov se pojavi (in tudi izgine) znotraj 48 ur po izvedbi cepljenja. Le nekateri (sicer zelo redki – posamični) stranski pojavi, npr. določeni neželeni imunski odzivi se lahko pojavijo kasneje, v obobju par tednov po cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close