Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja List

List

Omenja se, da bi se za prehajanje mej ali za turistične namene uvedlo cepilno potrdilo in cepilne potne liste. Čeprav nekateri temu nasprotujejo, me zanima, če bo to uvedeno, ali se bo lahko zahtevalo c. potni list ali potrdilo o ceplhenju in če se ne boš želel cepiti, ti bodo storitev odklonili? Rezervirano imam tudi potovanje konec junija in me zanima, če do konca junija dejansko NE BO dovolj cepiv za vse, ki bi se želeli cepiti, kako bo s tem cepilnim potnim listom potem, v smislu, žal če še ni dovolj cepiv in nimaš potrdila, ne moreš na potovanje? Kako bo v poletni sezoni me zanima, ker omenja se da bo dovolj cepiv za vse, ki bi se želeli cepiti šele jeseni?

Spoštovani, žal, ne vem in tega tudi ni mogoče vedeti. Države pravila vstopov spreminjajo skoraj tedensko, glede na epidemiološko situacijo, saj se mnoge srečujejo z novimi izbruhi. Edino, kar vemo, je, da se EU dogovarja o skupnem potrdilu, v katerega bi se vpisovalo cepljenja in testiranja, ki pa še ni dobilo končne oblike. Prav gotovo določenih potovanj brez testiranj (in/ ali cepljenj) ne bo mogoče izvesti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nekateri pravniki vem da opozarjajo da če cepiva ni dovolj za vse ki bi se želeli cepiti, potem bi bila ta potrdila nepravična. Skrbi me, da do konca junija ne bo dovolj cepiva, kaj bom potem naredila s potovanjem? Bi imeli pravico tudi odkloniti storitve turistom, ki se ne nameravajo cepiti?

Spoštovani, to so res vprašanja za pravnike. Strokovno pa je tako: če države ocenijo, da necepljene osebe predstavljajo tveganje, jim: ali preprečijo vstop ali jih dajo v karanteno (to pomeni, jim preprečijo gibanje za 10 do 14 dni).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Je mogoče bolj vprašanje za pravnike, ker rekli so da glede na to da je cepljenje brezplačno (tudi za turistične namene, kot potrdilo) bi bilo pošteno če bi bil tudi pcr test brezplačen?Načeloma je eu rekla da je od vsake države odvisno kako ureja to.

Iz zdravstvega vidika Slovenije je pomembno le to, da se greste s pcr testi testirat, ce imate znake okuzbe ali ste bili v tesnem stiku z bolnikom. To mora biti krito iz blagajne ali proracuna. Vse ostalo je vasa zelja in interes… kako bo/je krizo pa stvar dogovorov in politike pos drzav

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Za prehajanje meje s Hrvaško in drugimi državami bo dovolj, en odmerek cepiva, ali bosta morala biti dva po dveh tednih šele od cepljenja npr.?

Spoštovani, vsaka država to ureja po svoje in od nadaljnjih bilateralnih dogovorov, skupnega dogovora EU, pa tudi epidemiološkega stanja v posamezni državi, bo odvisno, katera cepiva in koliko odmerkov bo štelo. Trenutno v Avstrijo sploh ne morete brez karantene, ne glede na opravljen bris, prebolelo bolezen in cepljenje, v karanteno morate v vsakem primeru, ker nas Avstrija uvršča na temno rdeči seznam.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close