Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje Covid – alergije

Cepljenje Covid – alergije

Spoštovani,

Lepo prosim za nasvet. Mati se je prijavila na cepljenje pri svoji zdravnici, ki pa ji ni odgovorila na njena vprasanja.

Na spletni strani NIJZ in na spletni strani bolnisnice Golnik sem nasla naslednje: “Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol – Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali medroksiprogesteronu za injiciranje ter pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.”

Mati je imela na Moviprep burno reakcijo: dušenje, bruhanje, zatekel jezik, glavobol, itd.

Ali je sploh katero cepivo varno za njo? Je tudi kronicni srcni bolnik, ki jemlje zdravila za redcenje krvi.

Hvala za odgovor in prijeten pozdrav,
Vita.

Spoštovani, glede na navedenlergijo na polietilenglikol, bi bilo bolje izbrati cepivo Astro Zenece, npr. in bolnico cepiti pod nadzorom,

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana gospa Nina,

Iskrena hvala za odgovor. Prosim samo še za en nasvet. Bi bila Astra Zeneca ustrezna, čeprav ji je ginekolog, zaradi težav v menopavzi pripisal uporabo Mirene? Stara je 58 let in pol.

Lep dan in ostanite zdravi,
Vita.

Spoštovani, sproščanje levonorgestrela iz Mirene je predvsem lokalnega značaja, in ne najdem morebitnega vzporednega delovanja. Menim, da vstavljena Mirena ne predstavlja kontraindikacije. Vaša mati ima očitno kup težav, zaradi katerih bo spremljanje po cepljenju še toliko bolj pomembno (kronična srčna bolezen s predpisanim zdravilom, ki vpliva na strjevanje krvi; očitno težja preobčutljivost na polietilenglikol). Vse te elemente naj ob cepljenju navede. Lep pozdrav, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close