Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Gripa

Gripa

Če je cepljenje za gripo priporočljivo vsem, in bi v sloveniji radi višjo precepljenost zakaj je potem samoplačniško? za samoplačniška cepljenja se ljudje ne odločajo običajno. Se načrtuje, da bi bilo brezplačno ali se tega ne načrtuje?

Spoštovani, v blagajni ZZZS so sredstva omejena in vedno se določajo prioritete. Ker pa se bomo v naslednjih letih zelo verjetno bojevali s preprečevanjem epidemičnih groženj akutnih okužb dihal, je zelo verjetno, da se bo tudi cepljenje proti gripi uvrstilo med cepljenja v breme ZZZS.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Vemo, da so sredstva omejena. Zdaj je omogočeno brezplačno cepljenje za moške proti hpv na primer. Cena tega cepiva je 70 eur npr. Ampak zdravniki se (skoraj) vsako leto pritožujejo da je zdravstveni sistem zaradi gripe preobremenjen, da bi zmanjšali preobremenjenost z višjo precepljenostjo. Da je veliko hospitalizacij da je, da je v Sloveniji premalo cepljenih, da je da je bilo kakšno leto zelo veliko primerov gripe, med otroci tudi recimo, bilo napisano veliko bolniških, itd. najverjetneje bi zvišali precepljenost tudi z brezplačnim cepljenjem? Do zdaj zakaj se to ni zdelo smiselno, če bi razbremenili zdr. sistem s tem?

Kot rečeno: v blagajni je končno mnogo denatja in na financiranje (v skladu s cost benefit analizami) čaka veliko programov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pri otrocih/mladostnikih je gripa običajno blažja bolezen, kajne? Zakaj se potem zdravniki pritožujejo da obremenjujejo zdr. sistem z gripami in da bi bilo cepljenje priporočljivo (za otroke se ne toliko priporoča ker niso hudi primeri) mislim, ali ne obremenjujejo bolj starejši oz. težji primeri gripe s hospitalizacijami …?

Spoštovani, gripa je tudi pri otrocih prav zoprna virusna okužba z visoko vročino, suhim kašljem, bilečinami v mišicah in sklepih. Lansko leto – pred začetkom covid -19 smo imeli izjemno veliko primerov gripe pri otrocih in mladsotnikih, saj je krožil sev, s katerimi se otroci še niso srečali. Razredi so bili dobesedno prazni, v bolninišnicah pa je bilo tudi veliko otrok, (par tudi na intenzivi). Pri starejših je gripa zlasti problematična takrat, če se pojavi sev, s katerimi se starejši še niso srečali, zlasti težko pa poeka v skupinah kroničnih bolnikov. V epidemiji znamenite španske gripe je umrlo več kot 50 milionov ljudi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

V sezoni 2019/2020 je morda že razsajal covid, samo da tega takrat nihče ni vedel, ker niti testirali še niso itd.? V Italiji recimo so odkrili da so primeri bili že septembra 2019, samo da tega takrat ni nihče vedel.

Tudi pri nas se je testiralo stare vzorce na covid (in se ga ni našlo).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close