Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepivo proti KME – zamujanje

Cepivo proti KME – zamujanje

Pozdravljeni,
leta 2018 sem se po ”hitri shemi” cepila z dvema odmerkoma cepiva proti KME. Tretjega žal nisem, vedno je bilo ”ma bom kasneje” in nič. V prihodnjih dneh se nameravam spet cepiti, zanima me če se bo cepljenje začelo iznova ali le nadaljevalo?
Koliko sem potem jaz v bistvu zaščitena pred okužbo, ker sem terenski biolog in mi je to pomembno, žal sem bila malo neodgovorna glede popolnega cepljenja. Stara sem 26 let.
Hvala vnaprej za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani, eksaktno vam ne morem odgovoriti, ker je razvoj imunosti izrazito individualen, poleg teha imunost ni le protitelesa, ampak tudi celična. Po dveh omerkih po klasični shemi najdemo protitelesa pri do 90% posameznikov, cca 1 leto po cepljenju. Predlagam, da se čim prej docepite s tretjim odmerkom, da spodbudite imunski spomin.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

tretji odmerek proti kme sem prejela 24. 3. 2021, v cepilni knjižici piše, da naslednji odmerek imam 2024. Zanima me, ali se lahko cepim že januarja 2024 ali šele od 24. 3. 2024? Toliko, da bom vedela.

Spoštovani, mišljeno je vsaj 3 leta po popolnem cepljenju. To pomeni, da je bolje da se cepite marca.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Je ok že od 1. marca ali mora biti od 24. marca? Zanima me, ker klopi so že čisto na začetku spomladi. Koliko bo zaščita na začetku spomladi? Kdaj upade zaščita oz. do kdaj točno sem dovolj zaščitena?

Spoštovani, vseeno je. Nekatera priporočila so celo 3 do 5 let po popolnem cepljenju.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če se cepim 1.3 bo ok to ali naj počakam? Tudi če dobim klopa marca/aprila sem še vedno zaščitena potem?

V primeru, da imate pričakovan imunski odziv, bi morali biti s tremi odmerki zaščiteni še vse leto 2024 in še par let kasneje. Dobro zaščito so našli tudi po dveh odmerkih cepova tudi 10 let po 2 odmerku.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Se min. cepim od 1.3 ali min. od 24.3 potem?

Če greste 100% po navodilih proizvajalca – od 24.3. dalje

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close