Najdi forum

Psihična bolezen

Zdravo,
star sem 16 let in obiskujem 1.letnim gimnazije.
Kadim marihuano priblizni eno leto..
v 8. sem zacel kaditi cigarete ampak sem nehal in sedaj spet zacel…
Marihuano kadim na zurih ali pa 1 krat na teden oz. 1 krat na 2 tedna, poleti sem kadil 3 krat na teden ..
Vem da sem premlad in zavedam se posledic ampak drugih drog niti nocem probat, ker mene vlece samo neki k se kadi 🙂
Uglavnem zadnje case veliko pozabljam, dobim panicn napad kadar sem trezen, paranojo na momente, skozi razmisljam in kadar ponoci sanjam sem nasledni dan depresiven… Ali je to kaksna psihoza ali shizofrenija ceprav v druzini nima nobeden predpozicije za to… ps. v šoli sem priden :).. Vesel bi bil odgovora 😀

No, najprej graja, graja, graja…

Psihoaktivne snovi so bedne, ker vedno zanihaš in ne le “vrneš na nulo”. Malo bolj grafično si na 0, prikadiš +5 in se strezniš na -6, nakadiš na +4, strezniš na -7, potem pa je vsakič težje počakati, da se izravnaš do 0 tako biokemično kot psihološko (družba, navada, rutina, asociacija).

Definitivno ti predlagam, da se čimprej lotiš “reprogramiranja”. Najstniška leta so zelo zoprna sama po sebi – full je stresorjev, vse od aken do zoprnih prfoks, staršev v krizi srednjih let, še ta Covid, potem pa se vse te *** kar zavlečejo in zažrejo v tvojo odraslo identiteto.
Prav je, da imaš malo norosti v mladosti in nisi 90 pri 19ih, samo je pa to ta pot, ki vodi, da postaneš “un tip”, ki pri 45ih živi pri svoji mt v kleti ter zadet in pijan od diskontnega piva sedi v parku, medtem ko se mu najstniki smejijo in upokojenke na poti iz trgovine z vrečami mačje hrane zgražajo.

Ni zdaj prerokba, samo pobrzdaj se zdaj, ko je še “normalno”, ker se večina ne more ujeti ko neha biti “kul”.
Resno najdi boljše ventile, na katere boš ponosen čez 10let, tudi če so v najstniških letih rezervni npr. Šport, IT, videoigre, itd.
Za “panične napade” (ker sem razumela, da niso glih hudi) pa raje pojej čokolado (hrana blaži stres preko mehanizma nagrajevanja), naredi 10 sklec (punce imajo rade mišičaste roke), ali pa poslušaj upbeat glasbo na telefonu (Music can make you happy).

Vem, da so bedno nasveti kjer je veliko muje, da se čevelj obuje, samo biti bosonogi hippi srednjih let je zelo žalostna usoda, ki doleti preveč “fejst dečkov”.

Veliko sreče pri iskanju ventilov, zdaj ko jih imaš na pretek.
Lp

Pozdravljen,
si si do sedaj že poiskal kakšno pomoč, pogovor? Vsekakor bi bilo dobrodošlo. Ne priporočam, da si postavljaš diagnoze kar takole na približno, pa tudi sama jih ne morem postavljati, a po mojem mnenju gre bolj za tesnobnost in s tem povezanimi občutji. V času, ko se razvijaš, so tudi eksperimenti z raznimi substancami lahko dramatični, točnega vpliva na razvijajoče se možgane pa verjetno niti ne poznamo.
Vsekakor priporočam, da se veliko gibaš, greš v naravo, se pogovarjaš, sproščaš na čim bolj naravne načine…In pa moje čestitke za uspehe v šoli, le tako naprej!
Vse dobro, lp,
Bernarda

New Report

Close