Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Mrzel prst na nogi

Mrzel prst na nogi

Pozdravljeni,

nevem kam drugam naj to temo napišem. In sicer, kadim že nekaj let, recimo okrog 5-6. Stara sem 21. Težavo imam, ker mi neglede na letni čas “zmrzne” samo en prst na levi nogi. Na desni so vsi prsti vedno topli in nikoli ne postanejo vijolčni. Najprej smo mislili, da imam sladkorno tip 2, ker je to običajno znak, pa sem si pustila pregledati kri in imam nivoje krvnega sladkorja celo malo pod mejo normale in vse ostalo v krvi štima. Nevem, ali bi lahko to bila posledica kajenja? Prst postane mrzel in včasih je vijoličen, včasih pa bel oz. svetlejši kot ostali. Nikakor ga ne morem pogreti, ne pod toplo vodo, niti če nosim nogavice ko grem spat, prav čutim kako me zebe v prste ki so zraven tega. Nameravam prenehati z kajenjem ker si želim otroka, ampak me zanima, zakaj se mi to dogaja. Upam, da vprašanje sodi sem. Hvala za odgovor.

Spoštovana!

Ste sicer še zelo mladi za motnje prekrvavitve. Ne glede na to, pa je dejstvo, da kajenje (nikotin in ogljikov monoksid) povzročata te motnje. Gre za t.i. vazokonstrikcijo (krčenje žil), ki jo nikotin neposredno lahko povzroči. Poznan je t.i. Raynaudov fenomen (sindrom), kjer je kajenje lahko pomemben dejavnik kot povzročitelj ali tisti, ki poslabša že predhodno bolezen.

Kakorkoli, že s tega stališča bi bilo dobro, da s kajenjem takoj prenehate. Več podrobnosti o samem sindromu, pa si lahko preberete kar na Wikipediji.

Torej navijam za vas, da prenehate s kajenjem, še posebej pa, če načrtujete nosečnost. Upam, da se boste odločili in držim pesti za vas.

V kolikor boste imeli še kakšno vprašanje, napišite.

Lepo bodite

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close