Najdi forum

Pozdravljeni,

ima kdo morda izkušnje z gojenjem sladkega pelina?

Malo staro vprašanja ampak vseeno:

Samo gojenje je dokaj enostavno še največ dela je s pripravo sadik ampak če pripravljate sadike za druge rastline je to samo še nekaj dodatnih lončkov.

Sladki pelin sejemo v sejalne lončke ali v korita v zgodnjih spomladanskih mesecih, proti koncu februarja ali marca. Ker so semena zelo drobna, jih je najbolje posejati samo po površini zemlje, brez zakopavanja v globino. Nato po površini zemlje s cedilom ali presejalnikom za moko nasujemo nekaj zemlje ali drobnega rečnega peska. Vodo je na začetku najbolje dodajati samo v podstavek od lončka ali korita (zato morata biti nekoliko nižja), tako da zemlja vleče vlago navzgor. Če bi vodo zlivali po zemlji, bi to lahko poškodovalo izredno nežno rastlinico oziroma sadiko, ki se nato ne bi več pobrala.

Lončke ali korito postavimo na sončno mesto, najbolje ob oknu in v prostor, ki ima temperaturo okrog 21 °C, a ne zraven radiatorja. Ko rastlina vzklije, se začne obračati proti soncu in zaradi teže njenih listkov, lahko pade in se ne pobere. Zato je pomembno da lončke ali korito dvakrat na dan obračamo, da bodo sadike ostale pokončne.

V hladnejših mesecih jih torej hranimo v notranjih prostorih, šele maja sadike prenesemo na vrt, ko ni več verjetnosti za pozebo.

Rastlino je najbolje saditi v vrste, saj to olajša pletje. Priporočljivo je saditi 1 sadiko na kvadratni meter zemlje. Ker rastlina zelo hitro raste, ji je potrebno omogočiti oporo na katero se bo razraščeni sladki pelin lahko naslonil.

Potreba po gnojenju sladkega pelina je izjemno nizka in ga v resnici niti ni potrebno gnojiti. Če pa se za to odločite, kot osnovno gnojilo dodajajte kalij, saj ga rastlina privzema skozi celotno rast, v obdobju razvejanja je lahko koristen dušik, med fazo cvetenja pa fosfati. Ravno gnojenje s fosfati lahko privede do večje vsebnosti zdravilne učinkovine artemizinina.

Povzeto po: https://nabericaj.si/rastline/sladki-pelin/

New Report

Close