Najdi forum

Probiotiki

Pozdravljeni,
upam, da sem izbral ustrezen forum za moje vprašanje.
Sem v zgodnjih 40-ih letih in sem na enem izmed vodstenih delovnih mest v eni izmed večjih slovenskih podjetji. Posledično je delo povezano z veliko količino stresa in ˝pestrim˝ delovnikom. Zaradi tega so se pojavile težave z izgorelostjo in predvsem težave s prebavo in prebavili. Prav tako sem iz relativno optimistične, pozitivne in energične osebe prešel v utrujeno, brezvoljno in pesimistično naravo, kar me še posebej moti. Karkoli sem poskušal narediti (šport, tehnike sproščanja,…), nič ni pomagalo. Stresu se enostavno ne morem izogniti, kar sklepam, da je eden izmed glavnih razlogov za moje počutje.
Kakorkoli.. Pred časom sem začel redno jemati neke močne probiotike (lahko sicer povem ime, vendar sklepam, da reklame niso dobrodošle) in po slabem mesecu se je stanje obrnilo 100% na bolje. Spet sem postal optimističen, počutim se, da bi lahko premikal gore. Skratka, čutim, kot da sem spet ˝on top of the world˝ , kot sem bil v času študija in v začetku svoje kariere. Skoraj zagotovo je razlog v probiotikih, saj se mi ostale stvari tako v poslovnem, kot zasebnem življenju niso spremenile. Tudi epidemija ni vplivala name. V vsem tem času sem delal še celo več kot pred tem in zaradi tega nisem čutil dodatnega stresa.

Sedaj pa moje vprašanje. Ali lahko dolgotrajno (večletno) jemanje močnih probiotikov negativno vpliva na moje zdravje oz. ali ima negativen vpliv na moje črevesje in bi utegnil imeti kasneje težave glede tega?
Informacije na spletu so si namreč nasprotujoče, sam pa tudi nisem našel nobenega strokovnega članka, ki bi odgovoril na moje vprašanje.
Odgovorov na taka vprašanja sicer na spletu ne gre iskati, ker pa tu gor odgovarjate strokovnjaki, bi želel slišati vaše mnenje. Še bolj pa bi bil hvaležen linka do kakšne strokovne objave ali raziskave na to temo.
Za odgovor se že v naprej lepo zahvaljujem.

Spoštovani,
Uporaba probiotikov je izjemno velika. Omenjate “močen” probiotik. Probiotiki se razlikujeo le v količini in vrsti sevov katere vsebujejo. Torej probiotiki so preparati kateri vsebujejo ti. koristne bakterije za naše telo. Veliko je debat in raziskav namenjenih koristnosti in načinu uporabe probiotikov. Prilagam link do izsledkov ene od zanimimivih raziskav kako probiotiki vplivajo na “zdrave” ljudi.
https://www.nature.com/articles/s41430-018-0135-9
Osebno priporočam njihovo uporabo. Katere in kako dolgo pa je odvisno od posameznika, življenskega stila, načina prehranjevanja ipd.
Sicer pa najdete veliko podatkov na internetu. V našem centru tudi ponujamo učinkovite probiotike.
Prilagam link:
https://ciim.si/product/jab-flora-24-1000-ml/
Sicer vaše vprašanje odpira številne debate zato se lahko še kdaj oglasite z dodatnimi vprašanji.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close