Najdi forum

Portruzije fisure diskov

Pozdravljeni,

Star sem 33let/181cm/67kg. Smucam in deskam od 10.leta dalje, v povprecju vsako sezono od 10-20dni. Poleti naredim cca 1000km na gorskem kolesu.

Lani pozimi me je konkretno “zagrabilo” v krizu med smucanjem. Kak mesec nisem bil za nikamor, vmes sel do zdravnika in cakal na specialista. Spomladi se je v nekaj tednih zadeva ubistvu sama od sebe nekako umirila, zacel tudi prakticno normalno kolesarit. Vozim tudi zahtevnejse spuste… Celo leto brez vecjih tezav, vmes obisk pri specialistu, slikanje MR, opravljena klasicna fizioterapija za bolecine v krizu(zzzs).

MR: nekoliko izravnana lordoza ledvene hrbtenice. Schmorlova hernija spodnje krovne plosce telesa 11.prsnega vretenca in obeh krovnih plosc 12.prsnega vretenca. Zacetne degen.spremembe L4-L5 in L5-S1, ohranjena visina. Manjsa dorzalna centralna in levostranska paracentralna fisura fibroznega prstana in izbocenost ploscice L5-S1, ki malo vtiska sprednjo povrsino duralne vrece

Diagnoza specialista: Zacetne degenerativne spremembe L4 L5 in L5S1, kjer diska nista znizana. Manjsa protruzija na L5 S1, ni utesnitve zivcnih struktur. Svetujem vaje po navodilu fizioterapevta, ob poslabsanju do 14 dni analgetik ali analgoantirevmatik.

Letos se mi je zadeva ponovila. Enkrat v blazji obliki med lazjimi hisnimi opravili-takrat saniral z dvodnevnim jemanjem Sirdaluda v kombinaciji z nalgesinom ki mi ga je predpisal specialist. Sedaj pa spet konkretna ponovitev zadeve med smucanjem.. isto resujem s sirdaludom/nalgesinom. Pocasi se stanje umirja.

Kako naj se trajnejse resim zadeve? Doma delam vaje posebej za kriz najmanj 2-3x tedensko od prvega dogodka dalje pa ocitno ne uspem resit bolj konkretno zadeve.. tudi prej sem bil redno sportno aktiven. Za smucanje razumem da je ocitno strup za mojo diagnozo, tudi kolesarjenje ni ravno najboljse pa vseeno.. rad bi kdaj spet normalno smucal ali pa obdrzal vsaj kolesarjenje..

Spoštovani!
Glede na MR lansko leto imate predvsem manjšo diskus hernijo na nivoju L5-S1 levo, ki vam rahlo pristiska na živce. V prvi fazi bi glede na poslabšanje svetoval kontrolni MR ledvene hrbtenice, ker se je lahko hernija glede na aktivnosti, ki jih izvajate, tudi povečala. Kontrola nato ponovno pri ortopedu, da pregleda MR posnetke. Če se je stanje poslabšalo glede na nov MR, je opcija tudi operacija. Lahko pridete tudi k meni. Sicer pa ni drugega kot vaje in fizioterapija in prilagoditev športnih aktivnosti.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close