Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Sandiferjev sindrom- pomoč

Sandiferjev sindrom- pomoč

Pozdravljeni,
Piše vam mlada zaskrbljena mamica.
Na vas se obračam z upanjem da mi boste lahko malo pomagali oziroma da dobil vsaj malo upanja nazaj.
Pri mojem dvomesečnem otročku fantku so postavili sum na sandiferjev sindrom ki se je pojavil zaradi oziroma v kombinaciji kislega refluksa. Gre se zaradi tega ker so se mu po hranjenju že pojavili gibi kot so zategovanje, krčenje hrbta in med hranjenjem ne vsakim se zvija nazaj. Sicer podrobnih preiskav še nisva imela jih imava v sredini ferbuarja.
Sicer lepo napreduje velik je 60cm težek 5040g pri dveh mesecih. Lepo pase kravice, se smeji, odziva na ropotuljice itd…
Težave ima seveda izrazite med hranjenjem/ po hranjenju in spanje… vsaj se zaradi gibov in nemirnega spanja zelo zbuja.
Se mi pa zdi da je zaradi svega tega njegova najljubša stran desna kar se tudi vidi da se najrajši nagiba na desno. Zelo težko ga motiviramo na levo stran. Imate tudi tukaj kakšen nasvet?
Zanima me kako ta sindrom vpliva na življenje kasneje? Kaj lahko sploh pričakujem? Ali sindrom izveni?V slovenščini ne najdem nič napisanega oziroma zelo malo. Skrbijo me trajne posledice.
Trenutno upoštevamo vse antirefluksne ukrepe in smo na aptamilu ADC, kaj več do pregleda ne vem kaj bi še lahko storili.
Mi mogoče znate kaj več povedati iz vaših izkušenj in znanj oziroma sigurno ste se že srečali s kakšno pozitivno zgodbo o tem sindromu.
Najlepša hvala vam za odgovor. In lep dan vam želim.

Sandiferjev sindrom je redka motnja, ki povzroča nenavadne gibe(ovičajno iztegovanje vratu), včćadih tako, da izgelda, da ima otrok napad krčev. Vendar so ti krči in zgibki običajno posledica hudega kislega refluska iz želodca v požiralnik oz. gastroezofagealne refluksne bolezni.
Prognoza je dobra, potrebno je pravilno zdravljenje k8islega refluksa. Glede na to, da je simptomatika bolj kompleksna, bo zdravljenje predpisal specialist pediater gastroenterolog.
Običajno ne pričakujemo posledic, ko se refluks pozdravi.
Pri refluksu sicer svetujemo pogosteje lego na desnem boku (kar naj bi pomagalo k ghitrejšemu praznenju želodca in s tem zmanjšanemu pritisku na mišico zapiralko požiralnika). Ker pa to lahko vpliva na nevrološki razvoj, je vseeno otroka občasno potrebno polagati na levi bok. Otroka v posteljico pač položite na levi bok.
https://www.healthline.com/health/sandifer-syndrome
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-acid-reflux/symptoms-causes/syc-20351408

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close