Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Kako veš, da imaš po operaciji zarastline?

Kako veš, da imaš po operaciji zarastline?

Lepo pozdravljeni,
stara sem 46 let, štiri mesece nazaj so mi odstranili slepič.
Prvi mesec me je zelo bolelo, potem pa le še enkat zelo močno, ko sem premikala pohištvo – pred enim mesecem. Zdaj pa me boli tako na vsake toliko, včasih tudi zelo močno, da se moram uleči. Bolečina je bila nazadnje ista kot tisto noč, ko se mi je razlil slepič. Vendar pa je trajala ne dolgo, pol ure mogoče in samo, če nisem ležala.
Sedaj imam korono in ko sem hotela zjutraj navsezgodaj zakašljati, v ležečem položaju, me je tako zabolelo v trebuhu, da nisem mogla kašljati. Ko sem se dvignila v sedeči položaj, sem se lahko izkašljala.
Kaj je to? Strah me je, da imam nekaj v trebuhu, na mestu operacije…
Kako lahko to ugotovim?
Bi šlo z MR (ker CT nočem, zaradi sevanja, ki sem ga imela že preveč v svojem življenju)? Morda bi mi napisal zdravnik urolog napotnico za MR, ker imam vedno kri v urinu in je predlagal CT, na katerega nisem šla, zaradi sevanja.

V upanju na kakšno idejo iz vaše strani se vam v naprej najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav,
Aurora

Spoštovana,
Bolečnost v predelu operacije je lahko posledica adhezij oziroma zarastlin , ki lahko povzročijo vlek črevesja in zaradi tega občasne bolečine. Težko pa se ugotovijo.
Zagotovo pride v poštev kontrolna kolonoskopija, ki pokaže črevo od znotraj pa tudi MR boleče regije kot ste povedali.
Pogovorite se z vašim zdravnikom.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Pozdravljeni,

hvala za odgovor! Marca imam, včeraj sem dobila pod zelo hitro (zaradi krvi v urinu – zadnje leto), introvensko urografijo. Mislite, da bodo tam videli zarastline na predelu slepiča, če so?

Hvala v naprej in lep pozdrav,
Aurora

Spoštovana,
Ne, s to diagnostično metodo se ugotavlja funkcijska sposobnost ledvic. Edina metoda za ugotavljanje zarastlin je laparoskopija.
Nekaj več o tem v priloženem linku:
https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/ginekoloska_klinika/ko_za_reprodukcijo/operacije
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

Lepo pozdravljeni še enkrat g. dr. Perdija,

prejšnjič sem vas spraševala kako človek, npr.v mojem primeru osem mesecev po odstranitvi slepiča, ve ali ima ali nima zarastlin v trebuhu? Pišem vam spet, ker ste, v vašem odgovoru na to vprašanje, takrat omenili kontrolno kolonoskopijo zaradi vlečenja črevesja. Kaj mislite, da s kolonoskopijo lahko vidijo ali imam zarastline po operaciji slepiča?

In ali mislite, da če me boli, ko nekaj dni skupaj spim na trebuhu – točno tam, kjer sem bila operirana, da imam zarastline? Ker osem mesecev po odstranitvi slepiča še vedno ne spim na trebuhu, tako kot sem prej celo življenje spala, pred operacijo, ker me začne spet boleti točno tam kjer me je bolelo po opraciji.

Hvala v naprej za vaš cenjeni odgovor!
Prijazen pozdrav.

New Report

Close