Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam nekaj težav in sicer 2 leti nazaj sem bila na UZ kolka, dobila sem diagnozo tendinopatija tetive M. tensor fascije late in adduktorjev stegna. Nisem imela nobene rehabilitacije, prenehala sem s športom, ki mi je povzročal težave. Bolečine so zdaj po 2 letih še hujše – tudi vaje za krepitev ne pomagajo.

Zanima me, kaj lahko naredim, na koga se obrnem in kakšne možnosti imam? Bolečine so kar hude (zunanja stran kolka in notranja stran noge določena točka).

Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Opravičujem se za pozen odgovor. V zadnjem času so bila vprašanja tako redka, da nisem redno preverjal nabiralnika, spletno obvestilo pa sem očitno v predprazničnemu času spregledal. Se opravičujem.

Težave torej trajajo že več kot 2 leti, s tem da ste opustili aktivnosti, ki so Vam povzročale težave? S katerimi športi pa ste se ukvarjali? Ste že imeli poškodbo tega kolka? Vas smem vprašati koliko ste stari? Ste že opravljali fizioterapijo? Vam je pomagala?

Prva misel je, da bi vas usmeril k manualnemu terapevtu, vendar ne Vem koliko ste s takšnimi tehnikami že poizkušali. Ravno tako nam fizioterapija verjetno ne bo dala odgovora glede vzroka (povoda) Vaših težav.

Tako bi Vas prosil za odgovor na zgornja vprašanja in Vam v kratkem odgovorim.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

tezave imam z gleznjem. Na fizioterapiji so dejali, da imam tendinitis tetive tibialis posterior. Kaj mi svetujete? Hvala.

Spoštovani!

V kolikor je težava relativno sveža oz. ste s fizioterapijo šele pričeli, svetujem, da s fizioterapijo nadaljujete. V osnovi gre pri tovrstnih težavah za nekaj osnovnih principov na katere je potrebno biti pozoren.

1. Protivnetno delovanje – v kolikor je pritisk za notranjim gležnjem boleč oz. razbolen, lahko vnetje mirite npr. z masažo s kocko ledu, ki jo ob masaži raztopite na koži.

2. Prilgojena aktivnost – običajno je tendinitis posledica preobremenitve tetive, torej je potrebno obremenitve prilagoditi ravni, ki jo tetiva še zmore. Bolečina je pri tem dober učitelj. Ne se torej siliti v preveliko bolečino.

3. Stimulacija celjenja s fizikalno-rehabilitacijskimi metodami. Tu je možnosti več. Sam pri tetivah nasploh zelo verjamem v ročne masažne tehnike. Delno se lahko ročna masaža nadomesti z napravami (npr. magnet za umirjanje vnetja, v primeru tendinoze udarni valovi, da vplivanje na samo strukturo tetive). Dodatno tudi mišični trening. Pri stopalu je to nekoliko drugače kot pri večjih mišičnih skupinah. Do neke mere se lahko poslužite ekscentričnega treninga, kar pomeni, da nogo obremenite do pekoče bolečine, nato pa postopno popuščate pod obremenitvijo s tem da vzdržujete pekoč občutek. Primer: stopite na prste prizadete noge ter se obremenite do pekoče bolečine (npr. stopite na stopnico s prsti, ob tem vas prične peči za notranjim gležnjem). Nato postopno popuščate obremenitev, da stopalo zleze v dorzalno fleksijo. To ponavljate oz. se povsem počasi (ne sunkovito) ponovno dvignete na prste navzgor. Obstajajo pa tudi bolj specifične vaje, ki so npr. opisane v članku, ki ga pripenjam (Nonsurgical Approach in Management of Tibialis Posterior Tendinopathy With Combined Radial Shockwave and Foot Core Exercises: A Case Series – v kolikor bi si želeli še .pdf, mi pišite na [email protected]).

Nasploh menim, da bo fizioterapevt, ki Vas obravnava verjetno znal preceniti v katero smer Vas usmeriti. V kolikor pa bodo težave vztrajale brez izboljšanja pa pride na vrsto obravnava pri zdravniku bodisi zaradi predpisa protivnetnih zdravil, ev. celo infiltracije ob tetivo z zdravilom. V ekstremnem primeru hudih bolečin brez izboljševanja, je možna tudi operativna terapija.

Z lepimi pozdravi in vse dobro,

Klemen Aleš Pilih

Najlepsa hvala za odgovor. Tezave so prisotne ze vsaj 6 mesecev.

Spoštovani!

Predlagam, da poizkusite s ciklusom fizioterapije, če ste z njo že pričeli. V kolikor ne bo izboljšanja pa se oglasite v ambulanto, da se pogovorimo o tem, kako pristopiti dalje. 6 mesecev ni več povsem nepomembna doba.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close