Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Naraščujoč TSH

Naraščujoč TSH

Pozdravljeni,

prosim za vaše mnenje glede moje trenutne situacije. Prva diagnoza hashimotov tiroditis mi je bila postavljena 15 let nazaj. Vmes sem imela manjša nihanja, ki so se uravnala z prilagajanjem odmerka. Vedno pa je bilo tako, da sem simptome občutila, še preden je TSH presegel zgornjo mejno vrednost.

Že dlje časa se počutim zelo slabo, zadnji teden pa res katastrofalno. Vsi simptomi hipotiroze. Simptomi so se začeli ob menjavi na novo formulacijo Euthyroxa, ki pa naj bi imel odvzeto samo laktozo. TSH se mi viša iz meseca v mesec. To so moji izvidi:

– 9.3.2020 – TSH 1.53

– 6.7.2020 – TSH 2.12.

– 8.10. 2020 – TSH 3.69

Prosila sem za zvišanje odmerka, ker se najboljše počutim, ko je vrednost med 1 in 2. Včeraj sem bila pri zdravnici, ki je rekla, da se bo pogovorila s tirologinjo. Današnji odgovor pa:

tirologinja je mnenja, da je razlog težav nekje drugje in ne ščitnica. Je zelo zadovoljna z vašim izvidom.

Kako je lahko tirologinja zelo zadovoljna z izvidom, če se vsake par mesecev slabša in je blizu zgornji meji?

Odločila sem se, da na lastno pest dvignem odmerek in to tudi sporočila zdravnici. Sita sem pregovarjanja in prepričevanja, da nisem ok s tem, da je rešitev tako preprosta. Ali je res treba čakati, da TSH preseže zgornjo mejo preden se karkoli ukrepa?

Zanima me še mnenje glede zravila Tiche iz Italije (soft gel kapsule Levothyroxine Sodium)?Slišala sem že veliko dobrih mnenj glede zdravila, predpisoval pa naj bi se na bel recept. Kako priti do belega recepta pri nas ali to napiše splošni zdravnik ali tirolog?

Hvala za odgovor že vnaprej, lep pozdrav,

Spoštovani,

navedene vrednosti TSH so v okviru normalnih vrednosti, kljub temu pa bi bilo morda smiselno nekoliko zvišati odmerek Euthyroxa. Žal niste navedli kakšen odmerek prejemate. Glede gel kapsul tiroksina (Tirosint, Tiche) ni nikaršnih dokazov, da so ustreznejše od l tiroksina v obliki tablet.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,

najprej hvala za odgovor. Zadevo sem v vmesne času rešila in pišem zgolj v primeru, če bo kdo prebiral ta vprašanja.

En teden po napisanem sem šla še enkrat oddat kri zjutraj ob 10 uri na tešče in prejela izvid TSH 5.13. Zdravim sem 15 let jemala pa sem petkrat na teden 75 mcg in dvakrat 100 mcg. Sedaj sem zamenjala na Tiche in tedenski ekvivalent odmerku kot prej in sicer 88 mcg na dan, ker naj bi imel Tiche boljšo absorbcijo. Kontrolo imam po mesecu jemanja. Zaenkrat kar opazim je, da imam več energije in da se boljše počutim. Če bo potrebno zvišati ali ne pa zvem kmalu, mi je pa tirolog predlagal, da ciljamo na vrednost TSH med 1 in 2 saj je takrat počutje najboljše, kar pa se še kako strinjam.

New Report

Close